Ανακοινώσεις, Δελτία Τύπου

ΜΗΝΥΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ - Ημέρα του Μετανάστη

ΜΗΝΥΜΑ ΓΕΝΙΚΟΥ ΓΡΑΜΜΑΤΕΑ ΣΥΝΤΟΝΙΣΜΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΗ ΤΖΑΝΕΤΟΥ ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΗΜΕΡΑ ΤΟΥ ΜΕΤΑΝΑΣΤΗ

Η 18η Δεκεμβρίου ανακηρύχθηκε από τα Ηνωμένα Έθνη ως Παγκόσμια Ημέρα Μετανάστη, σε μια προσπάθεια να ενισχυθεί η εκστρατεία του ΟΗΕ για την προστασία του παγκόσμιου μετανάστη. Υπολογίζεται ότι το 4% του παγκόσμιου πληθυσμού, γύρω στα 232 εκατομμύρια ψυχές, ζουν εκτός της πατρίδας τους.

Αυτό είναι κάτι που το βιώνουμε όλοι ανεξαιρέτως, αφού πάνω από 250.000 Έλληνες έχουν αναγκαστεί να μεταναστεύσουν τα τελευταία χρόνια σε άλλες χώρες, αντιμετωπίζοντας προβλήματα και δυσκολίες.

Κάθε χρόνο, η Διεθνής Ημέρα για τους Μετανάστες αποτελεί την  ευκαιρία να εστιάσουμε  την προσοχή μας σ’ αυτή την πρόκληση, αλλά  και  να τιμήσουμε  τη συμβολή των μεταναστών στην κοινωνία, τον πολιτισμό και την οικονομία.

Οι μετανάστες προσφέρουν τις ικανότητές τους, τη γνώση και το δυναμικό τους στις κοινωνίες  που τους φιλοξενούν. Η παρουσία τους προωθεί την ανταλλαγή ιδεών και συμβάλλει  στην πολιτισμική και επιστημονική πρόοδο. Το δυναμικό των ανειδίκευτων, αλλά και των  εξειδικευμένων εργατών-μεταναστών,  διαδραματίζει ζωτικό ρόλο στην επιτυχία μεγάλων τομέων της οικονομίας,  τόσο των αναπτυγμένων όσο και των αναπτυσσόμενων χωρών. Οι κοινωνίες μας θα ήταν φτωχότερες  χωρίς τη συνεισφορά των μεταναστών. Σήμερα, καθώς τιμούμε τη συμβολή τους, ας αποφασίσουμε  να διαφυλάξουμε τα ανθρώπινα δικαιώματα κάθε άνδρα, γυναίκας και παιδιού που περνούν τα σύνορα, αναζητώντας μια καλύτερη ζωή.

Στη χώρα μας, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή του αγώνα για την ανθρωπιστική διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος, η αλληλεγγύη των Ελλήνων πολιτών αποτελεί φωτεινό παράδειγμα για όλη την Ευρώπη.

Σήμερα, που χιλιάδες άνθρωποι εξακολουθούν να φτάνουν καθημερινά στην Ελλάδα, ακολουθώντας τον δρόμο της ελπίδας και του δικαιώματος στη ζωή, σήμερα οφείλουμε να ενώσουμε τις φωνές μας, με αίτημα να δοθεί άμεση λύση σε αυτό το τεράστιο ανθρωπιστικό ζήτημα, για μια Ευρώπη χωρίς τα τείχη, που κάποιοι εξακολουθούν να υψώνουν.