Στον χαιρετισμό του ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι «η ασφάλεια αποτελεί αγαθό στο οποίο έχουν δικαίωμα όλοι, ανεξαιρέτως, οι πολίτες. Στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου, η Ελληνική Αστυνομία και θέλει – και μπορεί – και οφείλει να είναι δίπλα σε όλους τους πολίτες. Προς αυτή την κατεύθυνση καλούμαστε όλοι να εργαστούμε»
Με πρωτοβουλία του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, την Τρίτη, 30 Οκτωβρίου 2018, διοργανώθηκε στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, ημερίδα με θέμα «Ο ρόλος και η συμβολή της Ελληνικής Αστυνομίας στην καθημερινή ζωή των ατόμων με αναπηρία».
Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, Τζανέτος Φιλιππάκος, παρέστη και απηύθυνε χαιρετισμό, στον οποίο ανέφερε τα εξής:
«Θα ήθελα να συγχαρώ την Φυσική Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας για την πρωτοβουλία διοργάνωσης της σημερινής εκδήλωσης. Η Ελληνική Αστυνομία ως εκ της αποστολής της, οφείλει να βρίσκεται στο πλευρό των πολιτών, χωρίς εξαιρέσεις και χωρίς διακρίσεις.
Τα άτομα με αναπηρία αποτελούν μια ευπαθή κοινωνική ομάδα, και η Ελληνική Αστυνομία οφείλει –όπως άλλωστε και όλες οι Αρχές, οι Φορείς, αλλά η κοινωνία στο σύνολό της– να ανταποκρίνεται με σεβασμό και ευαισθησία στις ανάγκες αυτών των ανθρώπων, με σκοπό την πλήρη και ισότιμη συμμετοχή τους στο κοινωνικό γίγνεσθαι.
Το ίδιο το Σύνταγμα εξάλλου αναφέρει ρητά στο άρθρο 21, ότι «τα άτομα με αναπηρίες έχουν δικαίωμα να απολαμβάνουν μέτρων που εξασφαλίζουν την αυτονομία, την επαγγελματική ένταξη και τη συμμετοχή τους στην κοινωνική, οικονομική και πολιτική ζωή της Χώρας».
Δεν χρειάζεται φυσικά να τονίσω αυτό που λέγεται συχνά, ότι δηλαδή βασικός δείκτης πολιτισμού μια χώρας είναι οι παρεχόμενες υπηρεσίες και η συμπεριφορά απέναντι στα άτομα με αναπηρία. Ας μην εθελοτυφλούμε, σε αυτό το κομμάτι, στην Ελλάδα, έχουμε δυστυχώς πολύ δρόμο ακόμα να διανύσουμε, για να φτάσουμε στα επίπεδα άλλων Ευρωπαϊκών Χωρών, που βρίσκονται πιο μπροστά από εμάς στην προσπάθεια για δημιουργία μιας κοινωνίας χωρίς αποκλεισμούς.
Άτομα με ολική ή μερική απώλεια όρασης, με ακρωτηριασμό, με νοητική υστέρηση, με προβλήματα ακοής ή κινητικά προβλήματα, αντιμετωπίζουν καθημερινά τεράστιες δυσκολίες και εμπόδια, για να φέρουν σε πέρας πράγματα και υποθέσεις που για τους περισσότερους από εμάς θεωρούνται «αυτονόητα». Δυστυχώς όμως –και τονίζω– το «δυστυχώς», δεν είναι καθόλου αυτονόητα.
Σε κάθε περίπτωση, η ασφάλεια αποτελεί αγαθό στο οποίο έχουν δικαίωμα όλοι, ανεξαιρέτως, οι πολίτες. Η Ελληνική Αστυνομία από την πλευρά της, όπως οφείλει άλλωστε, έχει σημειώσει ορισμένα σημαντικά βήματα, ώστε τα άτομα με αναπηρία να αισθάνονται -και να είναι- ασφαλή.
Αναφέρω, χαρακτηριστικά, το πρόγραμμα δράσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, σε συνεργασία με την Ομοσπονδία Κωφών Ελλάδος, που σκοπό έχει τη διευκόλυνση της επικοινωνίας των κωφών και βαρήκοων πολιτών με τις αστυνομικές Αρχές της χώρας. Επίσης, η Διεύθυνση Γενικής Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, συνεργάζεται με άλλες χώρες για την ανταλλαγή βέλτιστων πρακτικών και τεχνογνωσίας, ώστε να βελτιωθεί η εξυπηρέτηση της ευαίσθητης αυτής κοινωνικής ομάδας.
Το σημαντικό είναι να υπάρχει βούληση, να υπάρχει συνεργασία και να γίνονται βήματα. Προφανώς και υπάρχουν εμπόδια, όμως όταν υπάρχει υπευθυνότητα, δεν είναι ανυπέρβλητα. Στο πλαίσιο ενός κράτους δικαίου, η Ελληνική Αστυνομία και θέλει – και μπορεί – και οφείλει να είναι δίπλα σε όλους τους πολίτες. Προς αυτή, λοιπόν, την κατεύθυνση καλούμαστε όλοι να εργαστούμε».
Στην εκδήλωση παρέστησαν και απηύθυναν, επίσης, χαιρετισμό η Υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη, Αικατερίνη Παπακώστα – Σιδηροπούλου, ο Υφυπουργός Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Αναστάσιος Πετρόπουλος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο πρώτος Έλληνας μαραθωνοδρόμος που τερμάτισε με τεχνητό μέλος, Αρχιφύλακας Γεράσιμος Κορδάτος, καθώς και ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Κωφών Ελλάδος, Κωνσταντίνος Σίμψης.
Ακολούθησαν εισηγήσεις από τον Πρόεδρο της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ατόμων με Αναπηρία Ιωάννη Βαρδακαστάνη, τον Πρόεδρο της Εθνικής Ομοσπονδίας Κινητικά Ανάπηρων Μιχάλη Κορωναίο, τον Πρόεδρο της Ελληνικής Παραολυμπιακής Επιτροπής Γεώργιο Φουντουλάκη, την Εκπρόσωπο της Πανελληνίας Συνομοσπονδίας Γονέων Κηδεμόνων ατόμων με αναπηρία Κυριακή Ιωάννου, τον Προϊστάμενο Ειδικής Αγωγής και Εκπαίδευσης του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων Παναγιώτη Κασσιανό, τη Διευθύντρια Διεύθυνσης Πολιτικών ατόμων με αναπηρία του Υπουργείου Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης Παναγιώτα Μάνου και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Τροχαίας Αστυνόμευσης του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικό Διευθυντή Σπυρίδωνα Λάσκο.
Στην Ημερίδα παρέστησαν ακόμα, ο Γενικός Γραμματέας Πρόνοιας Δημήτριος Καρέλλας, ο Γενικός Γραμματέας Διά Βίου Μάθησης και Νέας Γενιάς Παυσανίας – Ανδρέας Παπαγεωργίου, ο Αντιπρόεδρος του Πολεμικού Μουσείου, εκπρόσωποι των Αρχηγών των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Ομοσπονδιών, Συνομοσπονδιών, Επιτροπών και Συλλόγων των ατόμων με αναπηρία, Πρόεδροι και εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Ομοσπονδιών, Ενώσεων και Σωματείων εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικού προσωπικού καθώς και η Διευθύντρια, εκπαιδευτικό προσωπικό και μαθητές της 6ης τάξης του 1ου Δημοτικού Σχολείου Αθηνών.
Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, οι Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου, Διευθυντές Διευθύνσεων και αυτοτελών Υπηρεσιών του Αρχηγείου, καθώς και άλλοι Αξιωματικοί και αστυνομικό προσωπικό.