Ανακοινώσεις

Μήνυμα για την επέτειο της Μάχης του Πολυαράβου

Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ - Μήνυμα για την επέτειο της Μάχης του Πολυαράβου

Μήνυμα του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών , κ. Τζανέτου ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ

Η Ιστορική μνήμη, οδηγός για την ατομική και Εθνική Ανάταση.

  • Πόσο μακρινή μπορεί να φαίνεται η 28η Αυγούστου 1826;
  • Πόσο πιο δύσκολο να γυρίσουμε στο παρελθόν όταν τα προβλήματα της καθημερινότητας και ιδιαίτερα του τρέχοντος καλοκαιριού μας απασχολούν και δεν μας αφήνουν χρόνο για να οραματιστούμε;

Κι όμως σήμερα περισσότερο από κάθε άλλη φορά πρέπει να ανατρέξουμε στο παρελθόν, να παραδειγματιστούμε, να βρούμε το σθένος να σηκώσουμε το κεφάλι, να υπερβούμε τους εαυτούς μας και να κάνουμε την υπέρβαση, τόσο στα προσωπικά μας προβλήματα, όσο και για την γενικότερη κατάσταση της χώρας.

Τι έγινε όμως την 28η Αυγούστου του 1826;

Οι Μανιάτες, για τρίτη και τελευταία φορά νικούν τα τακτικά στρατεύματα του Ιμπραήμ στην περιοχή Πολυάραβος του Ταΰγετου και αποτρέπουν την κατάληψη της Μάνης. Ο Ιμπραήμ, μετα την αποτυχία του να καταλάβει τη Μάνη στις μάχες της  Βέργας και του Διρού, επιχείρησε νέα εκστρατεία από τα ανατολικά αυτή τη φορά, δύο μήνες αργότερα. Με 4.000 άνδρες κατευθύνθηκε προς την ανατολική πλευρά του Ταΰγετου, όπου και στην τοποθεσία Πολυάραβος, που βρίσκεται σε υψόμετρο 840 μέτρων στο όρος Ζίζαλι της οροσειράς του Ταΰγετου αντιμετώπισε τους  2.000 Μανιάτες.

Καταφανής η νίκη των Ελλήνων που μειονεκτούσαν σε αριθμούς, αλλά υπερτερούσαν σε καρδιά. 200 νεκροί Αιγύπτιοι 9 μόλις Έλληνες.

Οι Μανιάτες απέδειξαν για πολλοστή φορά ότι «η Μεγαλοσύνη των λαών δεν μετριέται με το στρέμμα.
Με της καρδιάς το πύρωμα μετριέται και με το αίμα».

Άραγε σήμερα θα φανούμε αντάξιοι των προγόνων μας, θα απαντήσουμε στον Κωστή Παλαμά ότι η γενιά μας διαφέρει από αυτήν του 1908 οπού σε μια παρόμοια οικονομική κατάσταση, οδήγησε έναν από του κορυφαίους ποιητές της Ελλάδας να γράψει:

«Δεν έχεις, Όλυμπε, θεούς, μηδέ λεβέντες η Όσσα ραγιάδες έχεις, μάνα γη, σκυφτούς για το χαράτσι κούφιοι και οκνοί καταφρονούν τη θεία τραχιά σου γλώσσα των Ευρωπαίων περίγελα και των αρχαίων παλιάτσοι…. »

ΟΧΙ ΛΟΙΠΟΝ.

Οι Μανιάτες πρώτα και μετά όλοι οι Έλληνες θα βγούμε και θα πούμε πως η χώρα θα ζήσει και θα προοδεύσει, δεν θα είμαστε οι γενιές που μείναμε στην στασιμότητα. Είμαστε οι γενιές που θα φέρουμε την Ελλάδα εκεί που της αξίζει.

Χρόνια Πολλά!