Δελτία Τύπου, Παρουσίες

Εορταστικές εκδηλώσεις για την 197η επέτειο Απελευθέρωσης της Μονεμβασιάς

 

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, συμμετείχε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν, στην Μονεμβασιά, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας, με αφορμή τον εορτασμό της 197ης επετείου της απελευθέρωσης της ιστορικής πόλης από τους Οθωμανούς, στις 23 Ιουλίου 1821.

Συμμετείχαν, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, οι Βουλευτές Λακωνίας Σταύρος Αραχωβίτης και Αθανάσιος Δαβάκης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου, Πέτρος Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα, ο Δήμαρχος Μονεμβασιάς Ηρακλής Τριχείλης, ο Δήμαρχος Ευρώτα Δήμος Βέρδος, εκπρόσωποι Δημοτικών Αρχών Δήμων της Λακωνίας, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, από πλευράς Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Πελοποννήσου, ο Διευθυντής Δ/νσης Αστυνομίας Κορινθίας, Ταξίαρχος Σπύρος Σκλάβος και ο Διευθυντής Δ/νσης Αστυνομίας Λακωνίας, Α/Δ Ηλίας Αξιοτόπουλος, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Συλλόγων και πλήθος κόσμου, Λακώνων, Μονεμβασιωτών και επισκεπτών.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις ξεκίνησαν το βράδυ της Κυριακής 22 Ιουλίου 2018 στην Πλάκα της Μονεμβασιάς, με συναυλία που πραγματοποιήθηκε για πρώτη φορά, υπό τους ήχους της μπάντας του Πολεμικού μας Ναυτικού.

Στη συνέχεια παρουσιάστηκαν παραδοσιακοί χοροί από τον Πολιτιστικό Σύλλογο «Ρίζες» Μονεμβασιάς, καθώς και από συλλόγους της Καλαμάτας και της Λειβαδιάς.

Σημειώνεται επίσης, ότι για πρώτη φορά, προς τιμήν της ιστορικής επετείου, κατέπλευσε στη Μονεμβασιά, η εντυπωσιακή Πυραυλάκατος του Πολεμικού μας Ναυτικού «ΔΑΝΙΟΛΟΣ», στην οποία ξεναγήθηκε μεγάλος αριθμός επισκεπτών.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η διάθεση της μπάντας του Πολεμικού Ναυτικού στη Μονεμβασιά, όπως και ο κατάπλους της Πυραυλακάτου «ΔΑΝΙΟΛΟΣ», υλοποιήθηκαν ύστερα από πρόταση του Γενικού Γραμματέα κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΥ, και η παρουσία τους απέσπασε τα εύσημα και τις επευφημίες των Μονεμβασιωτών και των επισκεπτών της πόλης.

Για το λόγο αυτό, ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, ευχαρίστησε θερμά, για την ευγενική διάθεση της μπάντας και του πλοίου, τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ, Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, όπως και τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη.

Την Δευτέρα 23 Ιουλίου 2018 τελέστηκε αρχιερατική δοξολογία στον Ιερό Ναό Ελκομένου Χριστού, στο Κάστρο Μονεμβασίας, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλου.

Ακολούθησε η εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από τον εκπαιδευτικό  Νεκτάριο Μαστορόπουλο, ενώ στη συνέχεια έλαβε χώρα, ανακήρυξη του Προέδρου της Δημοκρατίας σε επίτιμο δημότη Μονεμβασίας.

Τέλος, πραγματοποιήθηκε επιμνημόσυνη δέηση στην πλατεία Ελκομένου Χριστού, κατάθεση στεφάνου από τον Προέδρο της Δημοκρατίας, ενώ οι εκδηλώσεις ολοκληρώθηκαν με ανάκρουση του Εθνικού Ύμνου.

Ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, σε δήλωση του, για τον εορτασμό της 197ης επετείου, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Εύχομαι ολόψυχα χρόνια πολλά σε όλους τους Μονεμβασιώτες και τις Μονεμβασιώτισσες και θέλω να ευχαριστήσω θερμά τον Δήμο Μονεμβασιάς, για την πρόσκληση και στο φετινό εορτασμό.

Θέλω να εκφράσω τις θερμές μου ευχαριστίες, στον Υπουργό Εθνικής Άμυνας, Πάνο Καμμένο, τον Αρχηγό ΓΕΕΘΑ Ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη, και τον Αρχηγό ΓΕΝ, Αντιναύαρχο Νικόλαο Τσούνη, για την ευγενική διάθεση, της μπάντας του ένδοξου Πολεμικού μας Ναυτικού και της Πυραυλακάτου «ΔΑΝΙΟΛΟΣ», τιμώντας την ιστορική πόλη της Μονεμβασιάς.

Η επέτειος της Απελευθέρωσης είναι ημέρα μνήμης και απόδοσης τιμής στους αγωνιστές της Επανάστασης, που θυσιάστηκαν για την απελευθέρωση της Μονεμβασιάς τον Ιούλιο του 1821.

Το 1463 ήταν η τελευταία βυζαντινή κτήση του Δεσποτάτου του Μοριά, που έπεσε στα χέρια των Οθωμανών και το 1821 ήταν το πρώτο κάστρο που απελευθερώθηκε. Η απελευθέρωση της πόλης είχε ιδιαίτερη σημασία για την πορεία της Ελληνικής Επανάστασης, καθώς με το συμβολισμό της, έδωσε ώθηση και κουράγιο στους αγωνιστές.

Με τέτοιες θυσίες, με τέτοιους αγώνες κατέκτησαν οι πρόγονοί μας την ελευθερία τους. Το μήνυμα για εθνική ενότητα και πίστη σε αρχές και αξίες, είναι πάντα επίκαιρο.

Έχουμε χρέος να προχωρήσουμε ενωμένοι και να αντιμετωπίσουμε κάθε δυσκολία. Μόνο αν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, αν αγωνιστούμε με πείσμα και αποφασιστικότητα, με συνεργασία, συνεννόηση και ομοψυχία, μπορούμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες που θα μας πάνε μπροστά».