Δελτία Τύπου

Τρισάγιο στη μνήμη των αδικοχαμένων Αστυνομικών

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, παραβρέθηκε το Σάββατο 16 Ιουνίου 2018, στο τρισάγιο στην οδό Λάμπρου Πορφύρα, που πραγματοποιήθηκε και φέτος, στη μνήμη των αδικοχαμένων Αστυνομικών Νεκτάριου Σάββα και Γιώργου Ανδριτσόπουλου.

Στις 17 Ιουνίου 2018 συμπληρώθηκαν (9) χρόνια από τη δολοφονία του Αρχιφύλακα Νεκτάριου Σάββα, από αδίστακτους τρομοκράτες, ενώ εκτελούσε τα καθήκοντά του στην οδό Λάμπρου Πορφύρα στα Πατήσια, και (5) χρόνια από τη δολοφονία του Υπαρχιφύλακα Γιώργου Ανδριτσόπουλου, στο Δίστομο Βοιωτίας, ύστερα από συμπλοκή με επικίνδυνους δραπέτες.

Η ΠΟΑΞΙΑ και η ΠΟΑΣΥ πραγματοποίησαν δύο τρισάγια, το πρώτο στα Πατήσια και το δεύτερο στο Δίστομο, στη μνήμη των δύο Αστυνομικών.

Ειδικότερα, στον τόπο της θυσίας του Νεκτάριου Σάββα, στην οδό Λάμπρου Πορφύρα, όπου έχει τοποθετηθεί από τις δύο Ομοσπονδίες, μαρμάρινη στήλη, στη μνήμη του, το τρισάγιο τελέστηκε από τον Πανοσιολογιότατο Προϊστάμενο της Θρησκευτικής Υπηρεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας Ταξίαρχο Αρχιμανδρίτη Νεκτάριο ΚΙΟΥΛΟ και τον εφημέριο της ενορίας πατέρα Γεώργιο.

Στην τελετή παρέστησαν συγγενείς και φίλοι των αδικοχαμένων Αστυνομικών, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτριος ΑΝΑΓΝΩΣΤΑΚΗΣ, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος ΤΣΟΥΒΑΛΑΣ, ο πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος ΛΕΒΕΝΤΗΣ, ο βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. κ. Ιωάννης ΣΑΡΑΚΙΩΤΗΣ, ο Γραμματέας Τομέα Προστασίας του Πολίτη της Ν.Δ. κ. Πάτροκλος ΓΕΩΡΓΙΑΔΗΣ, ο Γραμματέας Τομέα Προστασίας του Πολίτη της ΔΗ.ΣΥ. κ. Απόστολος ΨΩΜΑΣ, ο εκπρόσωπος του Κ.Κ.Ε. κ. Πέτρος ΜΑΡΚΟΜΙΧΑΛΗΣ και ο Γραμματέας του Τομέα Προστασίας του Πολίτη των Ανεξαρτήτων Ελλήνων (ΑΝ.ΕΛ.) κ. Στάθης ΑΝΘΟΠΟΥΛΟΣ.

Επιπλέον, παραβρέθηκαν ο Προϊστάμενος Επιτελείου Α.Ε.Α. Αντιστράτηγος κ. Μιχαήλ ΚΑΡΑΜΑΛΑΚΗΣ, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγος κ. Χρήστος ΔΡΑΓΑΤΑΚΗΣ, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας Α.Ε.Α. Υποστράτηγος κ. Εμμανουήλ ΠΛΟΥΜΗΣ, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Τάξης Α.Ε.Α. Ταξίαρχος κ. Δημήτριος ΑΘΑΝΑΣΟΠΟΥΛΟΣ, ο Διευθυντής Ασφαλείας Αττικής Υποστράτηγος κ. Γεώργιος ΨΩΜΑΣ, Ανώτεροι Αξιωματικοί των Διευθύνσεων της Ελληνικής Αστυνομίας, ο εκπρόσωπος του Τ.Ε.Α.Π.Α.Σ.Α. Αστυνομικός Διευθυντής κ. Χαράλαμπος ΜΠΟΥΤΣΙΚΑΣ, η πολιτευτής της Β΄ Αθηνών (Ν.Δ.) κα Ιωάννα ΓΚΕΛΕΣΤΑΘΗ, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Υπαλλήλων Πυροσβεστικού Σώματος κ. Δημήτριος ΣΤΑΘΟΠΟΥΛΟΣ, ο πρόεδρος του Ελληνικού Εθνικού Τμήματος (Ι.Ρ.Α.) κ. Ιωάννης ΚΑΡΑΠΑΤΑΚΗΣ, ο πρόεδρος του Σωματείου Ειδικών Φρουρών Ελληνικής Αστυνομίας Αττικής κ. Βασίλειος ΝΤΟΥΜΑΣ, σύσσωμα τα Διοικητικά Συμβούλια των Ομοσπονδιών (ΠΟΑΞΙΑ και ΠΟΑΣΥ), προεδρεία Πρωτοβαθμίων Ενώσεων Αστυνομικών Υπαλλήλων και Αξιωματικών Αττικής.

Ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, σε δήλωση του, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η 17η Ιουνίου, τα τελευταία χρόνια, είναι μία θλιβερή μέρα για την οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Πριν 9 χρόνια, στις 17 Ιουνίου 2009, ο Αρχιφύλακας Νεκτάριος Σάββας, δολοφονήθηκε από άνανδρους τρομοκράτες, σε αυτόν εδώ ακριβώς το χώρο που βρισκόμαστε, ενώ εκτελούσε διατεταγμένη υπηρεσία.

Ο Υπαρχιφύλακας Γιώργος Ανδριτσόπουλος, πριν από 5 χρόνια, στις 17 Ιουνίου 2013, δολοφονήθηκε στο Δίστομο, από επικίνδυνους δραπέτες κακοποιούς.

Οι δυο αστυνομικοί, αυτά τα δικά μας παιδιά, πέρασαν στο πάνθεο των αθανάτων, και την μνήμη τους τιμούμε σήμερα.

Μοίρα σκληρή και παράξενη συνάμα, έλαχε και στους δύο, να δολοφονηθούν την ίδια αυτή μέρα του Ιουνίου.

Τα λόγια είναι περιττά, ιδίως σε τέτοιες δύσκολες περιστάσεις. Στεκόμαστε σήμερα μπροστά σε αυτό το σεμνό μνημείο, με σεβασμό, συγκίνηση και περισυλλογή.

Τους υποσχόμαστε ότι δεν θα τους ξεχάσουμε και ότι το παράδειγμα της αυτοθυσίας τους, θα το κρατήσουμε στην καρδιά και το μυαλό μας.

Από όποια θέση και αν βρισκόμαστε, από όποια θέση κι αν προσφέρουμε, η αυτοθυσία του Νεκτάριου Σάββα και του Γιώργου Ανδριτσόπουλου, θα μας θυμίζει πάντα την πίστη στα ιδανικά του Σώματος της Ελληνικής Αστυνομίας, δηλαδή την αφοσίωση στην προστασία και την ασφάλεια των πολιτών, και την υπεράσπιση της έννομης τάξης.

Και στους συγγενείς, ξέρω ότι τα λόγια, σε αυτές τις περιπτώσεις είναι περιττά. Το μόνο που θέλω να σας πω, είναι ότι τα παιδιά σας δε θα ξεχαστούν ποτέ. Αυτό άλλωστε αποδεικνύει και η παρουσία μας εδώ.

Εμείς, ως πολιτική και φυσική ηγεσία, να ξέρετε ότι θα είμαστε στο πλευρό σας και θα σας στηρίζουμε.

Ας είναι αιωνία η μνήμη τους, ο Θεός να αναπαύσει τις ψυχές τους, και στις οικογένειες τους ας χαρίζει μόνο δύναμη, κουράγιο και υγεία».