Δελτία Τύπου

Τελετή ορκωμοσίας των νέων Υπαστυνόμων Β΄

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, παραβρέθηκε, την Παρασκευή 8 Ιουνίου 2018, στην τελετή ορκωμοσίας (41) νέων Υπαστυνόμων Β’, που αποφοίτησαν από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ.Ε.Μ.Α.)

Η τελετή πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας, στις Αχαρνές, και στη δοξολογία χοροστάτησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης – Ταξίαρχος Νεκτάριος Κιούλος.

Τα ξίφη στους νέους Υπαστυνόμους Β’ επέδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας, ο οποίος απηύθυνε σύντομο χαιρετισμό. Παρέστησαν επίσης ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας

Την Ημερήσια Διαταγή ανέγνωσε η Διοικητής της Σχολής Μετεκπαίδευσης & Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής Σοφία Λαμπροπούλου.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους οι Βουλευτές Νομού Αττικής Γεώργιος Μαυρωτάς και Ιωάννης Δέδες, ο Αντιεισαγγέλεας Αρείου Πάγου, Παναγιώτης Αγγελόπουλος, ο Πρόεδρος Εφετών Αθηνών, Εμμανουήλ Καλεντάκης, ο Δήμαρχος Αχαρνών, Γιάννης Κασσαβός, ο Αντιδήμαρχος Αχαρνών, Θεόδωρος Συρινίδης, η Χριστίνα Μελετιέ, Αξιωματικός Σύνδεσμος Αστυνομίας Κύπρου, ως εκπρόσωπος του Πρέσβη της Κυπριακής Δημοκρατίας, καθώς και οι Κλέαρχος Χαραλάμπους και Γαβριήλ Κόλλιας, ως εκπρόσωποι του Πανεπιστημίου Frederick της Κύπρου στην Ελλάδα.

Από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας παρέστησαν ακόμα, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Ασφάλειας του Αρχηγείου, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρωπίνου Δυναμικού, Υποστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Προστασίας Επισήμων και Ευπαθών Στόχων, Υποστράτηγος Παναγιώτης Κορδολαίμης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Υποστράτηγος Αχιλλέας Σκανδάλης, ο Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Οικονομικών και Επιτελικού Σχεδιασμού, Υποστράτηγος Αναστάσιος Μανιάτης, η Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Ταξίαρχος Αθανασία Κορκοντζέλου, ο Διοικητής της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Βράντζας, ο Διοικητής της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Ρόκκος, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί και αστυνομικό προσωπικό.

Επιπλέον, παρευρέθησαν ο Διοικητής της Πυροσβεστικής Ακαδημίας, Αρχιπύραρχος Σπυρίδων Βαρσάμης, Αξιωματικοί των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθηγητές της Σχολής, συγγενείς των ορκισθέντων Αξιωματικών, καθώς και λοιποί προσκεκλημένοι.

Στόχος της μετεκπαίδευσης υπήρξε η συμπλήρωση της επαγγελματικής και νομικής μόρφωσης των μετεκπαιδευομένων, η συζήτηση και ανάλυση προβλημάτων που ενέκυψαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ως Υπαξιωματικοί και η ενημέρωσή τους σε σύγχρονα ζητήματα και γενικότερα θέματα διοίκησης προσωπικού.

Στην κατεύθυνση αυτή, καταρτίστηκε και υλοποιήθηκε ένα πλήρες πρόγραμμα εκπαίδευσης, διάρκειας τεσσάρων μηνών, αποτελούμενο από θεματικές ενότητες όπως, μεταξύ άλλων:

  • Δικονομικά ζητήματα (ποινικό και δικονομικό δίκαιο).
  • Εγκληματολογικά – ανακριτικά ζητήματα και θέματα ιατροδικαστικής.
  • Θέματα διοίκησης προσωπικού.
  • Θέματα συνταγματικού – διοικητικού δικαίου, προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σχέσεων κράτους – πολίτη.
  • Θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος, όπως ειδικότερα θέματα ασφαλείας και τάξης, τροχαίας, αλλοδαπών, διαχείρισης κρίσεων, διερεύνησης εγκλημάτων, οργανωμένου εγκλήματος, διαχείρισης πληροφοριών κ.λπ.
  • Θέματα Ευρωπαϊκών υποθέσεων, διεθνούς δικαίου, εθνικών θεμάτων και ευρωπαϊκής αστυνομικής συνεργασίας.

Σημειώνεται ότι αποστολή της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης είναι η μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό τη διαρκή ενημέρωση αυτού στα σύγχρονα αστυνομικά θέματα και προβλήματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στα καθήκοντά του.

Στο πλαίσιο αυτό, η Σχολή υλοποιεί κάθε χρόνο πλήθος εξειδικευμένων σεμιναρίων για την παροχή στοχευμένων γνώσεων στο αστυνομικό προσωπικό από έμπειρους και καταξιωμένους καθηγητές της Ακαδημαϊκής κοινότητας, ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς καθώς και από έμπειρους και καταρτισμένους Αξιωματικούς του Σώματος.

 

Ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, σε δήλωσή του, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Δεχτείτε τα θερμά μου συγχαρητήρια για την αποφοίτηση σας από το Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Η χαρά μου είναι μεγάλη, γιατί πέρα από την ιδιότητα του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου μας, είμαι εδώ και πολλά χρόνια τακτικός Καθηγητής της Αστυνομικής Ακαδημίας και αυτό μεγεθύνει το συναίσθημα της χαράς και της υπερηφάνειας, που αισθάνομαι για όλους σας.

Οι γνώσεις που αποκομίσατε, θα σας στηρίξουν στα νέα επαυξημένα καθήκοντα, που θα έχετε ως Αξιωματικοί πλέον, και θέλω να συγχαρώ τον κύριο Αρχηγό και τη Διοίκηση της Αστυνομικής Ακαδημίας, για το υψηλού επιπέδου εκπαιδευτικό έργο, που προσφέρεται στους σπουδαστές μας.

Η μετεκπαίδευση και η δια βίου μάθηση, δεν είναι ούτε προνόμιο, ούτε πολυτέλεια, είναι πλέον υποχρέωση κάθε Αστυνομικού, για να μπορεί να ανταποκρίνεται στα απαιτητικά καθήκοντα της υπηρεσιακής του καθημερινότητας.

Θέλω να σας πω και δύο λόγια, από καρδιάς. Δύο λόγια που σας τα λέω μέσα από τη δική μου εμπειρία.

Όταν έχουμε επικοινωνία, συνεργασία και πνεύμα ομαδικότητας μεταξύ μας, μπορούμε να κάνουμε θαύματα. Πρέπει να συνεργάζεστε διαρκώς, να είστε ευγενικοί, να είστε άνθρωποι πάνω από όλα. Τόσο μεταξύ σας ως συνάδελφοι, όσο και απέναντι στους πολίτες.

Η εκτίμηση και η εμπιστοσύνη των πολιτών στο πρόσωπό σας, είναι η καλύτερη ανταμοιβή που μπορείτε να έχετε στο πλαίσιο της σταδιοδρομίας σας».