Δελτία Τύπου

Εκπροσώπηση της Κυβέρνησης στην Ιερά Μονή Καλτεζών

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ εκπροσώπησε την Κυβέρνηση στον εορτασμό της επετείου για τη Σύσταση της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας στην Ιερά Μονή Καλτεζών

«Σήμερα τιμάμε την πρώτη πολιτειακή πράξη της Επαναστατημένης Ελλάδος, τον Καταστατικό Χάρτη που οργάνωσε το αναγεννημένο ελεύθερο Ελληνικό Κράτος»

«Ας κρατήσουμε στο νου και την καρδιά μας πως μόνο ενωμένοι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας», ανέφερε μεταξύ άλλων ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ

 

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ , παρέστη ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, την Κυριακή 27 Μαΐου 2018, στην Ιερά Μονή Αγίου Νικολάου Καλτεζών στην Αρκαδία, για τον εορτασμό της επετείου Συγκρότησης της Α’ Πελοποννησιακής Γερουσίας, η οποία έλαβε χώρα στις 26 Μαΐου 1821.

Οι εκδηλώσεις εορτασμού για την 197η επέτειο του σημαντικού αυτού ιστορικού γεγονότος, πραγματοποιήθηκαν παρουσία του Αντιπεριφερειάρχη Αρκαδίας Ευάγγελου Γιαννακούρα και του Δημάρχου Τρίπολης Δημήτρη Παυλή και περιελάμβαναν τέλεση επίσημης Δοξολογίας, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, επιμνημόσυνη δέηση, καθώς και την εκφώνηση του πανηγυρικού της ημέρας από την ιστορικό Ελένη Νάστου.

Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου εκ μέρους της Κυβέρνησης, από τον κ. Φιλιππάκο, καθώς και από άλλους εκπροσώπους της Πολιτείας, των Τοπικών Αρχών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, όπως και από εκπροσώπους Συλλόγων και Φορέων.

Σε δηλώσεις του προς τα τοπικά Μέσα Ενημέρωσης, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ , ανάφερε μεταξύ άλλων τα εξής:

«Μετά τα ένδοξα γεγονότα της 25ης Μαρτίου 1821 δημιουργήθηκε η ανάγκη μιας διοίκησης για την αντιμετώπιση των διοικητικών, οικονομικών, νομικών και στρατιωτικών προβλημάτων.

Η Συνέλευση των Καλτεζών (20 Μαΐου 1821 – 26 Μαΐου 1821), ήταν συνάντηση οπλαρχηγών και προεστών, με σκοπό τη δημιουργία τοπικής πολιτικής αρχής. Ανάμεσά τους, ο Θεόδωρος Κολοκοτρώνης και Πρόεδρος της συνέλευσης ο Πετρόμπεης Μαυρομιχάλης.

Από την Συνέλευση προέκυψε το πρώτο επίσημο νομικό κείμενο της σύγχρονης Ελλάδας και ο πρώτος Καταστατικός της Χάρτης. Η Μονή των Καλτεζών, αποτελεί αιώνιο μνημείο της Ιστορίας μας και θεμέλιο λίθο του Ιερού Αγώνα του 1821.

Η Συνέλευση που έλαβε χώρα εδώ, με την συγκρότηση της Πελοποννησιακής Γερουσίας, υπέγραψε την πρώτη πολιτειακή πράξη της Επαναστατημένης Ελλάδος, η οποία είχε θέση Καταστατικού Χάρτη – Συντάγματος και οργάνωσε το  αναγεννημένο ελεύθερο Ελληνικό Κράτος.

Το έργο της -και μάλιστα στο κρίσιμο για το επαναστατημένο Γένος μας χρονικό διάστημα της αρχής του Εθνικού ξεσηκωμού- απετέλεσε το θεμέλιο για την εδραίωση της Επανάστασης.

Όσο δε υπάρχουν τέτοια θεμέλια, ο απανταχού της γης Ελληνισμός και το Έθνος μας, θα ζουν πάντοτε και τον αέρα της Ελευθερίας και των πανανθρώπινων αρχών και αξιών. Δηλαδή της πίστης στο Θεό, στην Πατρίδα, στην Ελευθερία, στην Ισότητα, τη Δημοκρατία, τη Δικαιοσύνη και την ανθρώπινη αξιοπρέπεια. Η παρουσία όλων μας σήμερα εδώ, αποδεικνύει ότι οι αξίες του Ελληνισμού και της Ορθοδοξίας είναι ακατάλυτες.

Σήμερα τιμάμε την επέτειο ενός γεγονότος, που πραγματικά έδωσε άλλη κατεύθυνση στον Αγώνα, ένωσε τους Έλληνες και προχώρησαν μπροστά. Οφείλουμε να μην ξεχνάμε αυτούς τους ήρωες, που έδωσαν τη ζωή τους για να είμαστε εμείς ελεύθεροι. Οφείλουμε να ακολουθούμε το παράδειγμά τους. Ας κρατήσουμε στο νου και την καρδιά μας ότι μόνο όταν είμαστε ενωμένοι και αγαπημένοι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας. Η Ελλάδα μπορεί να προχωρήσει και θα προχωρήσει. Χρόνια πολλά σε όλους τους Έλληνες».