Δελτία Τύπου

Ο Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, βρέθηκε και πάλι κοντά στους συμπατριώτες του Μανιάτες, σε εκδήλωση του Ινστιτούτου «Όμοιοι της Μάνης»

Με αφορμή την εκδήλωση αυτή, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Τζανετέα, ανακηρύχθηκε επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, Λάκωνας και Μανιάτης, Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, βρέθηκε ακόμη μία φορά, κοντά στους αγαπημένους του συμπατριώτες, σε μία ιδιαίτερα συγκινητική βραδιά, γεμάτη χρώματα, γεύσεις, και ιστορίες της Μάνης!

Την Τετάρτη 9 Μαΐου 2018, σε μία όμορφη εκδήλωση, με άρωμα θάλασσας, στον Ναυτικό Όμιλο Ελλάδας, στον Πειραιά, ο Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, βρέθηκε κοντά σε Μανιάτες και Λάκωνες, όπως ο Μιχάλης Κουτσιλιέρης, Καθηγητής Ιατρικής του ΕΚΠΑ και Πρόεδρος του Ινστιτούτου «Όμοιοι της Μάνης», οι Βουλευτές Λακωνίας, Σταύρος Αραχωβίτης και Λεωνίδας Γρηγοράκος και η Αντιπεριφερειάρχης Ντία Τζανετέα, που ήταν και το τιμώμενο πρόσωπο.

Επιπλέον, και άλλα πρόσωπα από το χώρο της πολιτικής, των επιστημών, των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, έδωσαν το παρόν, όπως: ο Βουλευτής Χίου, Νότης Μηταράκης, ο Ακαδημαϊκός Δημήτρης Θάνος, ο Αντιδήμαρχος Πειραιά Στέλιος Γαϊτανάρος και πλήθος Καθηγητών του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, στο χαιρετισμό που απηύθυνε, στα μέλη του Ινστιτούτου και συμπατριώτες του, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Σας ευχαριστώ θερμά για την πρόσκληση στην σημερινή εκδήλωση, μέσα από την οποία η αξιότιμη Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, η καλή μου φίλη και συμπατριώτισσα Ντία Τζανετέα, θα ανακηρυχθεί επίτιμο μέλος του Ινστιτούτου «Όμοιοι της Μάνης».

Ο Καθηγητής, ο κύριος Μιχάλης Κουτσιλιέρης, και όλοι οι συντελεστές του Ινστιτούτου, επιτελούν ένα σπουδαίο έργο, μέσα από τις κοινωνικές δράσεις και τις συλλογικές λειτουργίες που πρεσβεύουν, έχοντας ως απώτερο σκοπό την προβολή της ιστορικότητας, της φυσικής ομορφιάς και της ιδιαιτερότητας της Μάνης, εν γένει. Τους αξίζουν θερμά συγχαρητήρια για όλους αυτούς τους λόγους.

Η Μάνη είναι ένας τόπος ιδιαίτερος, που έχει αφήσει ανεξίτηλα τα σημάδια της στην ελληνική ιστορία, και μέσα από την ξεχωριστή αυτή διαδρομή αποδεικνύει τη συνέχεια του ελληνικού πολιτισμού από την αρχαιότητα, στο Βυζάντιο, μέχρι και σήμερα.

Η πολιτισμική κληρονομιά της Μάνης, που σφυρηλατήθηκε ανά τους αιώνες και σημαδεύτηκε από την προσπάθεια των Μανιατών για επιβίωση και αυτονομία, συνδέεται άρρηκτα με ένα φυσικό περιβάλλον, που προκαλεί το δέος σε όλους.

Είναι εκπληκτικό το συναίσθημα που νιώθεις όταν ταξιδεύεις στη Μάνη. Νιώθεις ότι βρίσκεσαι σε ένα μέρος τόσο διαφορετικό, αγέρωχο, επιβλητικό, αλλά συνάμα φιλόξενο. Περπατάς ανάμεσα σε ασφόδελους, το σύμβολο του Κάτω Κόσμου και η μυρωδιά του φασκόμηλου διαπερνά τις αισθήσεις σου.

Όπου και να γυρίσει το μάτι σου, θα δεις μικροσκοπικές ελιές και πέτρα. Πέτρα, στο τοπίο, στις βυζαντινές εκκλησίες, στην αρχιτεκτονική, στους ηθικούς κανόνες. Κάτι τέτοιο είχε στο μυαλό του ο εθνικός μας ποιητής Κωστής Παλαμάς, όταν έγραφε:

«Να κι οι Μανιάτες! Κι είν’ όπως είναι οι βράχοι τους: και σουβλεροί κι ολόρθοι, και ολόγυμνοι και απάτητοι και ξεμοναχιασμένοι».

Οι Μανιάτες είμαστε περήφανοι για τον τόπο και την καταγωγή μας. Ως απόγονοι των αρχαίων Σπαρτιατών, των Ελευθερολακώνων, αλλά και των Παλαιολόγων, των Κομνηνών, των Φωκάδων και άλλων, γνωρίζουμε πολύ καλά από ηρωικές μάχες.

Μάνη, γη της πέτρας! Αλλά και Μάνη, γη της ελιάς! Η ελιά, και στην αρχαιότητα και στους χριστιανικούς χρόνους, ένα διαχρονικό σύμβολο ειρήνης, ελπίδας και φιλίας. Έτσι κι εμείς, οι Μανιάτες, είμαστε σύμβολα λεβεντιάς, αυταπάρνησης και θάρρους!

Στοιχεία τόσο επίκαιρα ακόμη και στις μέρες μας. Ας προσπαθήσουμε να είμαστε μονοιασμένοι και αλληλέγγυοι, και να αποδεικνύουμε ότι είμαστε αντάξιοι της μανιάτικης ιδιοσυγκρασίας μας.

Με αγωνιστικότητα, ειλικρίνεια, πατριωτισμό, και συνεργασία θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, που θα πάνε μπροστά τον τόπο μας.

Ας κοιτάμε μόνο μπροστά, και ας έχουμε μέσα στην καρδιά μας, αυτόν τον άγραφο κώδικα αξιακών αρχών, γιατί η Μάνη εξελίσσεται, δημιουργεί, αναπτύσσεται.

 Είμαι πεπεισμένος ότι οι δράσεις του Ινστιτούτου οι «Όμοιοι της Μάνης», θα βοηθήσουν πάρα πολύ στην ανάδειξη και προώθηση της οικονομικής ανάπτυξης της περιοχής και τη γνωστοποίηση της μοναδικότητας και ιδιαιτερότητας της Μάνης για την περαιτέρω ανάπτυξη και πολιτική ισχυροποίηση της.

Όπως πολύ σωστά έχει πει ο Καθηγητής ο κύριος Κουτσιλιέρης: «Οι Όμοιοι γεννήθηκαν για να προωθήσουν ένα μοντέλο κοινωνικής δράσης, όπου το άτομο υποβάλλεται και εξυπηρετεί μια συλλογική λειτουργία και όλοι μαζί, ως λειτουργία πλέον, υπερασπίζουν τα δίκια και προβάλλουν την ιδιαιτερότητα της Μάνης».

Έτσι λοιπόν, απόψε, ένα άτομο ξεχωριστό, σεμνό, και ιδιαίτερα αγαπητό σε όλους μας, γίνεται μέρος των «Ομοίων»! Η Ντία Τζανετέα, είναι από σήμερα «Όμοια»!

Η Μάνη και η Λακωνία γενικότερα μπορούν να αξιοποιήσουν ακόμη περισσότερο τις ευκαιρίες που βρίσκονται μπροστά μας, για να λάβουν τη θέση που τους αξίζει σε κάθε επίπεδο.

Και η συνεισφορά της Ντίας Τζανετέα στη διαμόρφωση ενός πλαισίου στα λακωνικά κοινά, είναι σπουδαία, γιατί με την ευγένεια της και το ήθος της, έχει αποδείξει ότι διασφαλίζει το όραμα για μια Λακωνία της ανάπτυξης, της προόδου και της κοινωνικής αλληλεγγύης.

Αγαπητέ κύριε Καθηγητά,

Αγαπητή Ντία,

είμαστε όλοι «Όμοιοι» Μανιάτες, «Όμοιοι» στην ευαισθητοποίηση και στην προώθηση της συνεργασίας, «Όμοιοι» στην αγάπη μας για την Μάνη!»