Δελτία Τύπου

Εορτασμός Υπαπαντής στο Γύθειο

Στον εορτασμό της Υπαπαντής του Κυρίου στο Γύθειο παραβρέθηκε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ, συμμετείχε στις εκδηλώσεις προς τιμήν της πολιούχου του Γυθείου, Υπαπαντής του Κυρίου, που εορτάστηκαν με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη, την Παρασκευή 2 Φεβρουαρίου 2018.

Στον Μητροπολιτικό Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου Γυθείου τελέστηκε το πρωί ο Όρθρος και στη συνέχεια η Πανηγυρική Αρχιερατική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Τοποτηρητού της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου. Το θείο λόγο κήρυξε ο πανοσιολογιώτατος αρχιμανδρίτης π. Ανδρέας Μπολοβίνος.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, πραγματοποιήθηκε η πάνδημη λιτάνευση της Ιεράς Εικόνας της Υπαπαντής του Κυρίου, στην παραλιακή οδό της πόλης. Τιμές απέδωσαν η φιλαρμονική του Δήμου Ανατολικής Μάνης, αντιπροσωπείες των σχολείων της πόλης και στρατιωτικό άγημα του 3ου Τάγματος ΚΕΕΜ, που εδρεύει στο Γύθειο.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ. Ευστάθιος, κατακλείοντας την πανηγυρική σύναξη, ευχαρίστησε εγκάρδια όλους όσοι παρέστησαν και συνετέλεσαν στην επιτυχία της. Ιδιαίτερη ευγνωμοσύνη εξέφρασε προς τους δυο ομιλητές, π. Συμεών Λαμπρινάκο και π. Ανδρέα Μπολοβίνο, τον ευαγή Κλήρο της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης, τις Αρχές, τους καλλικέλαδους ιεροψάλτες, τους ευσεβείς πιστούς, το Στρατό, την Αστυνομία,  τους μαθητές των σχολείων της πόλης, καθώς και τους εκπαιδευτικούς τους.

Τον εορτασμό τίμησαν με την παρουσία τους μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κα Τζανετέα, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος, ο Ανώτατος Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας, ταξίαρχος κ. Χατζηνικολάου, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας, Αστυνομικός Διευθυντής κ. Αξιοτόπουλος, ο Διοικητής του 3ου Τάγματος ΚΕΕΜ Γυθείου, αντισυνταγματάρχης κ. Μπαλτάς, ο Λιμενάρχης Γυθείου, πλωτάρχης Λ.Σ. κ. Γιαννουράκος, ο Διοικητής του Α.Τ. Γυθείου, Αστυνόμος Β’ κ. Κρητικός, ο αναπληρωτής Διοικητής της Π.Υ. επιπυραγός κ. Γραφάκος, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, δημοτικοί και περιφερειακοί σύμβουλοι και εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων της Μάνης.

Ο κ. ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ με την ευκαιρία του εορτασμού της Υπαπαντής του Κύριου,δήλωσε:

«Βρισκόμαστε σήμερα στο αγαπημένο μας Γύθειο, για να τιμήσουμε την πολιούχο της πόλης μας, την Υπαπαντή του Κυρίου. Υπαπαντή σημαίνει προϋπάντηση, και πρόκειται για μία από τις δώδεκα μεγάλες εορτές της Ορθόδοξης Χριστιανικής Εκκλησίας.

Την ημέρα αυτή, εορτάζεται η «προσφορά» του Ιησού στο Ναό, από την μητέρα του Μαρία και τον θετό του πατέρα Ιωσήφ, σαράντα ημέρες μετά τη γέννηση του. Ήταν μια παράδοση για τα πρωτότοκα αγόρια, που την τήρησαν οι κηδεμόνες του Ιησού ως πιστοί Εβραίοι. Κατ’ αναλογίαν σήμερα, είναι ο «σαραντισμός», που τελούν οι μητέρες με το παιδί στον χριστιανικό ναό. Τον μικρό Ιησού υποδέχθηκε στην αγκαλιά του ο υπερήλικας Συμεών, και σύμφωνα με την παράδοση η αγκαλιά του φωτίστηκε από το Άγιο Πνεύμα.

Οι Έλληνες χρειαζόμαστε τη φώτιση του Αγίου Πνεύματος, για να αντιμετωπίσουμε την κάθε δυσκολία, την κάθε δοκιμασία, με πίστη και υπομονή.

Το Άγιο Πνεύμα που φωτίζει την Υπαπαντή του Κυρίου, ας προστατεύει τους Μανιάτες και τους Γυθειάτες, ώστε να είναι πάντοτε μονιασμένοι και στην καρδιά τους να απλώνεται η πίστη και η αγάπη για τον συνάνθρωπο.

Δεχθείτε τις ευχές μου για χρόνια πολλά, υγεία και φώτιση σε όλους τους Μανιάτες και τις Μανιάτισσες».