Δελτία Τύπου

Στην Ημερίδα Διαβούλευσης για το Πρόγραμμα του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ε.Ο.Χ. 2014–2021 (EEAGrants)

 

Στην Ημερίδα Διαβούλευσης για το Πρόγραμμα του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ε.Ο.Χ. 2014–2021 (EEAGrants), συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ

 Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, συμμετείχε την Πέμπτη 18 Ιανουαρίου 2018 στην Ημερίδα Διαβούλευσης για το Πρόγραμμα που θα συγχρηματοδοτηθεί από τον Χρηματοδοτικό Μηχανισμό Ε.Ο.Χ. (Ευρωπαϊκό Οικονομικό Χώρο) περιόδου 2014–2021 (EEAGrants), που διοργανώθηκε από την Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Υ.Δ.Ε.Α.Π.) του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία είναι και Διαχειριστής των σχετικών Προγραμμάτων.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Αίθουσα Συνεδριάσεων του Υπουργείου Οικονομίας και Ανάπτυξης και συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Jørn Eugene Gjelstad και ο Διευθυντής της Υ.Δ.Ε.Α.Π. Ταξίαρχος Παναγιώτης Μαρκετάκης.

Ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ),  έχοντας σκοπό να μειώσει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των Κρατών Μελών, χρησιμοποιεί τη συνεισφορά κυρίως της Νορβηγίας καθώς και της Ισλανδίας και του Λίχτενσταϊν, που αποτελούν τις Δότριες Χώρες, σε προγράμματα στην Ελλάδα, για την υποστήριξη πολιτικών που σχετίζονται με το άσυλο και τη μετανάστευση.

Ο κ. Φιλιππάκος στην παρέμβαση του, τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Η κυβέρνηση μας, η Πολιτική και η Φυσική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εγώ ο ίδιος, από τη θέση μου ως Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, όλοι μαζί κάνουμε ότι μπορούμε για να διαχειριστούμε προσφυγικό – μεταναστευτικό ζήτημα.

 Η πολύτιμη βοήθεια των Ευρωπαίων φίλων και εταίρων μας, είναι καταλυτικής σημασίας, γιατί χάρη σε αυτούς έχουμε την ευκαιρία να λαμβάνουμε πολύτιμης σημασίας οικονομική στήριξη για την αντιμετώπιση αυτού του ζητήματος.

 Με το τελευταίο πρόγραμμα που ολοκληρώθηκε τον Απρίλιο του 2017 έγιναν πιστώσεις συνολικού ύψους 14 εκατομμυρίων ευρώ, για την υποστήριξη των δράσεων μας στο προσφυγικό – μεταναστευτικό. Το πρόγραμμα αυτό υλοποιήθηκε από την Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, με την πολύτιμη συμβολή της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης της Νορβηγίας, η οποία αποτελεί τον Εταίρο του Προγράμματος από πλευράς δοτριών χωρών.

 Ευελπιστώ ότι μέσα από το νέο Πρόγραμμα 2014-2021 θα έχουμε τα ίδια γόνιμα και παραγωγικά αποτελέσματα για την αντιμετώπιση του προσφυγικού μεταναστευτικού ζητήματος. Πιστεύω ότι μέσα από τη σημερινή διαβούλευση θα έχουμε την ευκαιρία να ενημερωθούμε για όλες τις λεπτομέρειες του Προγράμματος αυτού και ο κάθε ένας από μας να καταθέσει τις απόψεις του και τις γνώσεις του.

 Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς, ως εκπρόσωπος της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, τους εκπροσώπους των Χωρών από την Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, για τη συνολική τους στήριξη στη χώρα μας.»