Δελτία Τύπου

Διάλεξη στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας της Αστυνομικής Ακαδημίας

Διάλεξη του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτου Φιλιππάκου, στη Σχολή Εθνικής Ασφάλειας της Αστυνομικής Ακαδημίας

Το θέμα της διάλεξης, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο υλοποίησης του εκπαιδευτικού προγράμματος της Σχολής, ήταν:
«Η Ελληνική Αστυνομία και η διαχείριση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης»

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού, αρμόδιος επί θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, πραγματοποίησε την Δευτέρα 18 Δεκεμβρίου 2017, στην Σχολή Εθνικής Ασφάλειας της Αστυνομικής Ακαδημίας, διάλεξη με θέμα: «Ελληνική Αστυνομία και διαχείριση της προσφυγικής-μεταναστευτικής κρίσης».

Την διάλεξη παρακολούθησαν, στο πλαίσιο του εκπαιδευτικού προγράμματος, οι σπουδαστές της 21ης εκπαιδευτικής σειράς της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας.

Επίσης, παρέστησαν και παρακολούθησαν την διάλεξη, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Παναγιώτης Κορδολαίμης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Ταξίαρχος Αχιλλέας Σκανδάλης, ο Διοικητής της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας, Αστυνομικός Διευθυντής Βασίλειος Βράντζας, ο Υποδιοικητής της Σχολής Εθνικής Ασφάλειας Αστυνομικός Διευθυντής Χαράλαμπος Καλόγηρος, καθώς και οι Διοικητές των υπόλοιπων Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος, κατά την διάρκεια της διάλεξης, μεταξύ άλλων, αναφέρθηκε στα παρακάτω:

«…Με μεγάλη μου χαρά βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, όχι μόνο ως Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, αρμόδιος για το Συντονισμό Θεμάτων Αλλοδαπών, αλλά ταυτόχρονα–όπως οι περισσότεροι γνωρίζετε– και ως τακτικός Καθηγητής της Αστυνομικής μας Ακαδημίας, για περισσότερα από 28 έτη!

Την ίδια στιγμή βέβαια –και αυτό είναι ίσως το πιο σημαντικό από όλα– βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, και ως πρώην συνάδελφος, ως άνθρωπος που έχω υπηρετήσει το Σώμα, για περισσότερα από 35 έτη.

Με δεδομένο λοιπόν ότι η Σχολή Εθνικής Ασφάλειας, ως σχολή διακλαδικού χαρακτήρα, παρέχει σπουδές μεταπτυχιακού επιπέδου σε θέματα που σχετίζονται με τη Στρατηγική και την Πολιτική Εθνικής Ασφάλειας, έκρινα σκόπιμο -για να μην πω επιβεβλημένο- να μιλήσουμε για ένα θέμα μείζονος σημασίας τόσο σε εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο: και δεν είναι άλλο από τη διαχείριση του προσφυγικού/μεταναστευτικού ζητήματος.

 

Το θέμα αυτό, φυσικά, δεν μπορεί να εξαντληθεί στη διάρκεια μιας διάλεξης. Γι’ αυτό και σίγουρα αποτελεί μεγάλη πρόκληση.

…..Η σύγχρονη Ελλάδα(λόγω της ιδιομορφίας των εξωτερικών μας συνόρων) αποτελεί μια από τις βασικές πύλες μαζικής εισόδου παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

Το 2015, χωρίς να θέλω να υπερβάλλω, υπήρξε μια «εκρηκτική» –από άποψη προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών– χρονιά. Αναλογιστείτε ότι το 2015, ο αριθμός των εισόδων προσφύγων και μεταναστών μπορεί να έφτανε – ανά ημέρα, το τονίζω – τις 10.000!

……Οι Υπηρεσίες μας, παρ’ όλες τις ελλείψεις σε μέσα και προσωπικό και με την συμβολή ευρωπαϊκών και ξένων Υπηρεσιών, ΜΚΟ αλλά και εθελοντών, κατάφεραν να διαχειριστούν αυτούς τους αριθμούς, που ναι μεν αποτελούν στατιστικό ρεκόρ, στην ουσία όμως –και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε– αφορούν σε ανθρώπινες ζωές.

….Τη διετία 2015 – 2016, η χώρα μας και ειδικότερα η Ελληνική Αστυνομία κλήθηκε να αναλάβει δράσεις και να αναπτύξει συνεργασίες, προκειμένου να ανταποκριθεί σε προκλήσεις, όπως:

 

η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και η διαχείριση των μεικτών μεταναστευτικών ροών, η καταγραφή στο σύστημα EURODAC (για ψηφιακή λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων) και η πραγματοποίηση αποτελεσματικών επιχειρήσεων επιστροφής στην Τουρκία και σε τρίτες χώρες.

 

Τελειώνοντας, θα ήθελα να επισημάνω τα εξής, αναφορικά με τις δράσεις της Ελληνικής Αστυνομίας, στο μείζον ζήτημα του προσφυγικού- μεταναστευτικού:

  • Βελτιώσαμε τις διαδικασίες υποδοχής και διαχείρισης των νεοεισερχομένων προσφύγων/παράτυπων μεταναστών από τα θαλάσσια σύνορα της χώρας μας,

 

  • Συνεχίσαμε την προσπάθεια για τη μη κράτηση υπηκόων τρίτων χωρών που τελούν υπό επιστροφή σε αστυνομικά κρατητήρια, αλλά την παραμονή αυτών στα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης Αλλοδαπών, μετά την ταυτοποίησή τους και την έκδοση των απαραίτητων αποφάσεων,

 

  • Εξασφαλίσαμε τις απαραίτητες συνθήκες αξιοπρεπούς κράτησης, με γνώμονα τις διεθνείς υποχρεώσεις της χώρας μας και τις ηθικές αξίες που μας διέπουν ως λαό,

 

  • Βελτιώσαμε την πολιτική αναγκαστικών και εθελούσιων επιστροφών υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους,

 

 

 

  • Προχωρήσαμε στην ολοκληρωμένη εκπαίδευση του προσωπικού σε τοπικό και περιφερειακό επίπεδο, με στόχο την κατά το δυνατόν αποτελεσματικότερη άσκηση των καθηκόντων τους,

 

  • Εργαστήκαμε για την πρόληψη της παράτυπης μετανάστευσης μέσω της ενδυνάμωσης της συνεργασίας μας με τρίτες γειτονικές χώρες διέλευσης των μεταναστευτικών ροών,

 

 

  • Ενδυναμώσαμε τη συνεργασία της Ελληνικής Αστυνομίας με τον FRONTEX και άλλους κοινοτικούς οργανισμούς, καθώς και τα λοιπά θεσμικά όργανα της Ε.Ε.

 

Θέση της χώρας μας είναι η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού σχεδίου, με ανθρωποκεντρική βάση. Είτε πρόκειται για πρόσφυγες είτε για οικονομικούς μετανάστες, αυτό που προέχει είναι η ανθρώπινη ζωή. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε….».

 

Με το πέρας της διάλεξης, ακολούθησε πολύ ενδιαφέρουσα πρακτική άσκηση, δύο σεναρίων και συζήτηση με τους σπουδαστές της Σχολής.