Δελτία Τύπου

Εγκαίνια της Έκθεσης Ζωγραφικής «Η οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών» στην Πάτρα

 

Εγκαίνια της έκθεσης ζωγραφικής «Η οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών» στην Πάτρα, από τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτο Φιλιππάκο

Η έκθεση ζωγραφικής «Η οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών» εγκαινιάστηκε το Σάββατο 16 Δεκεμβρίου 2017, το απόγευμα, από τον Γενικό Γραμματέα Συντονισμού θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτο Φιλιππάκο, τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας, Υποστράτηγο Αδαμάντιο Μητρόπουλο και τον Γενικό Διευθυντή της «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», Γιώργο Καλούδη.

Τα εγκαίνια πραγματοποιήθηκαν στο Αρχαιολογικό Μουσείο Πατρών (Νέα Εθνική οδό Πατρών – Αθηνών 38-40), όπου φιλοξενείται η Έκθεση, η οποία διοργανώνεται από την Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με τη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ»

Στην έναρξη της εκδήλωσης απηύθηναν χαιρετισμό η Αρχαιολόγος – Τμηματάρχης Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιολογικών Χώρων, Μνημείων, Αρχαιογνωστικής Έρευνας και Μουσείων, Dr. Γεωργία Αλεξοπούλου και ο Γενικός Διευθυντής της «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», Γιώργος Καλούδης.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ανέφερε:

«Σας ευχαριστώ για την αποψινή σας παρουσία, σε μια πολύ σημαντική πρωτοβουλία, που έχει σκοπό να ευαισθητοποιήσει τους πολίτες στο θέμα της οδικής ασφάλειας, για την αποφυγή και πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων και την καλλιέργεια οδικής παιδείας και συμπεριφοράς, από μικρή ακόμα ηλικία.

Πρόκειται για μία πρωτότυπη έκθεση ζωγραφικής, εκπαιδευτικού χαρακτήρα, με θέμα «η οδική ασφάλεια μέσα από τα μάτια των παιδιών», που διοργανώνει η Ελληνική Αστυνομία, σε συνεργασία με τη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», με σκοπό να δούμε μέσα από τα δικά τους μάτια, τη δική τους οπτική, τη δική τους ψυχή, το θέμα της οδικής ασφάλειας…

…Η οδική συμπεριφορά των παιδιών, διαμορφώνεται και επηρεάζεται από την οδική συμπεριφορά που παρουσιάζουν οι γονείς, η οποία χαρακτηρίζεται συχνά από έλλειψη επίγνωσης του κινδύνου και ανωριμότητα…

…Δεν μπορούμε να αποφύγουμε τα τροχαία ατυχήματα. Μπορούμε όμως να αποφύγουμε τα τροχαία σφάλματα, ειδικά όταν μιλάμε για τα παιδιά…

Σ΄ ολόκληρο τον κόσμο, 186.300 παιδιά χάνουν τη ζωή τους σε τροχαία κάθε χρόνο…

…Οι θάνατοι αυτοί αποτελούν μόνο την κορυφή του παγόβουνου.

Τουλάχιστον ίσος αριθμός βαριά τραυματισμένων παιδιών που θα ζήσουν την ζωή τους με σοβαρή αναπηρία είναι επίσης αποτέλεσμα της κατάστασης που επικρατεί στο Οδικό Δίκτυο.

Ο Αλμπέρ Καμύ είχε πει: «Τίποτα δεν είναι πιο συγκλονιστικό από το θάνατο ενός παιδιού και τίποτα πιο παράλογο, από το θάνατο σε αυτοκινητιστικό δυστύχημα.»…

…Τα παιδιά με τις δημιουργίες τους μας δείχνουν το δρόμο για την σωστή κυκλοφοριακή αγωγή και την οδική ασφάλεια. Σήμερα καταφέραμε να δούμε μέσα από τα μάτια των μικρών μας φίλων το άγχος, την αγωνία, αλλά πάνω απ’ όλα την υπευθυνότητά τους και φυσικά τις συμβουλές τους, ώστε όλοι εμείς «οι μεγάλοι» να οδηγούμε πιο προσεκτικά, τηρώντας όλους τους κανόνες ασφαλείας…

…Ιδιαίτερα στις γιορτινές μέρες που έρχονται σε λίγο, ας αναλογιστούμε όσα μας δίδαξαν τα παιδιά κι ας οδηγούμε με μεγαλύτερη υπευθυνότητα…

…Αγαπητά μου παιδιά, σας προτρέπω να είστε αυστηροί με μας τους μεγάλους, όταν βλέπετε να κάνουμε παραβάσεις του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Θα ήθελα να δώσω θερμά συγχαρητήρια για την πρωτοβουλία της διοργάνωσης στην Ελληνική Αστυνομία, καθώς και στη «Συμμαχία για την Ελλάδα» και ιδιαίτερα στον Γενικό Διευθυντή της κ. Γιώργο Καλούδη…»

Σας εύχομαι να περάσετε όμορφα στις γιορτές, να διασκεδάσετε και να χαρείτε. Έχοντας όμως πάντα στο νου, την ασφάλεια τη δική σας και των αγαπημένων σας. Ο καινούργιος χρόνος ας φέρει  λιγότερα ατυχήματα, λιγότερο πόνο και περισσότερη χαρά.

Τελειώνοντας, θέλω να σας μεταφέρω τις ευχές για Καλά Χριστούγεννα και Καλή Χρονιά, του Υπουργού Νίκου Τόσκα και του Γενικού Γραμματέα Δημήτρη Αναγνωστάκη, οι οποίοι θα ήθελαν να βρίσκονται κοντά μας, αλλά σοβαροί λόγοι δεν τους το επέτρεψαν.

Σας ευχαριστώ πολύ.»

Τα εγκαίνια τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, ως εκπρόσωπος Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Πατρών, ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Κωνσταντίνος Θεοδωρόπουλος, ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Απόστολος Κατσιφάρας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Δημήτριος Δριβίλας, ο Bουλευτής Αχαΐας Νικόλαος Νικολόπουλος,ο Πολιτευτής Αχαϊας των Ανεξάρτητων Ελλήνων Γιάννης Λαϊνιώτης ,ο Πρόεδρος Οργανισμού Λιμένος Πατρών Νικόλαος Κοντοές, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Αχαϊας Πλάτωνας Μαρλαφέκας, ο Γενικός Περιφερειακός Διευθυντής πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης Δυτικής Ελλάδας Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος και ο Πρόεδρος ΚΤΕΛ Αχαΐας, Ανδρέας Μανωλόπουλος.

Από την Ελληνική Αστυνομία παραβρέθηκαν, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ηλείας, Ταξίαρχος Κωνσταντίνος Στεφανόπουλος, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αχαΐας, Ταξίαρχος Νικόλαος Κοτρώνιας, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Ακαρνανίας, Αστυνομικός Διευθυντής Δημήτριος Παπαευθυμίου, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Αστυνομίας Αιτωλίας, Αστυνομικός Διευθυντής Ανδρέας Τσαπικούνης, οι βοηθοί του Γενικού Περιφερειακού Αστυνομικού Διευθυντή Δυτικής Ελλάδας, Αστυνομικοί Διευθυντές Βασίλειος Τσούρας και Αθανάσιος Παπανικολάου, ο Διευθυντής της Υποδιεύθυνσης Ασφαλείας Πατρών, Αστυνομικός Διευθυντής Απόστολος Μαρτζακλής καθώς και λοιπό αστυνομικό προσωπικό.

Επίσης παρέστησαν, ως εκπρόσωπος ανώτερου Διοικητή Φρουράς ΚΕΤΧ Πατρών, ο Συνταγματάρχης (ΤΧ) Αλέξανδρος Μαυρόπουλος, ο Διοικητής Ναυτικής Διοίκησης Ιονίου, Αντιπλοίαρχος (ΠΝ) Παναγιώτης Τριαντόπουλος, ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Νομού Αχαΐας, Πύραρχος Νικόλαος Ρουμελιώτης, Αξιωματικοί της Ελληνικής Πολεμικής Αεροπορίας και του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Διευθυντής Καταστήματος Κράτησης Πατρών Χαρίλαος Ζαννίδης, ο Πρόεδρος Ένωσης Αστυνομικών Υπαλλήλων Αχαΐας Σταύρος Τσεκούρας, ο Πρόεδρος Συνδέσμου Αποστράτων Σωμάτων Ασφαλείας Αιγιαλείας «Ο Άγιος Λεόντιος» Αναστάσιος Κατσωνόπουλος, καθώς και εκπρόσωποι επιχειρήσεων και φορέων της Δυτικής Ελλάδας.

Παραβρέθηκαν επίσης, πολλοί γονείς και παιδιά, που είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν στον χώρο της έκθεσης και να δουν τις παιδικές δημιουργίες, ενώ αναμνηστικά δώρα δόθηκαν στα παιδιά από τη Δυτική Ελλάδα που συμμετείχαν στην έκθεση ζωγραφικής, αποστέλλοντας τις δικές τους ζωγραφιές καθώς και στα παιδιά που συμμετείχαν στο βίντεο για την προβολή της έκθεσης.

Στο χώρο της έκθεσης λειτουργεί και πάρκο κυκλοφοριακής αγωγής για παιδιά, όπου οι μικροί μας επισκέπτες έχουν τη δυνατότητα να εκπαιδευτούν σε θέματα κυκλοφοριακής αγωγής, από έμπειρους τροχονόμους. Επιπλέον τα παιδιά που επισκέπτονται την έκθεση μπορούν να ζωγραφίζουν τις δικές τους δημιουργίες, με θέμα την οδική ασφάλεια.

Η έκθεση θα λειτουργεί μέχρι τις 23 Δεκεμβρίου 2017, με ελεύθερη είσοδο, Τρίτη έως Κυριακή 08:00-15:00