Δελτία Τύπου

Εκδήλωση για τα 100 χρόνια, από την Μεγάλη Πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης

 

Σε εκδήλωση για τα 100 χρόνια, από την  Μεγάλη Πυρκαγιά της Θεσσαλονίκης, συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, ως κεντρικός ομιλητής.

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, παραβρέθηκε το απόγευμα της Δευτέρας 11-12-2017, στη Θεσσαλονίκη, σε εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Λιμένα Θεσσαλονίκης, με θέμα «Ελληνική Πυροσβεστική: 1917-2017. 100 Χρόνια πριν, 100 χρόνια μετά».

Η εκδήλωση οργανώθηκε από τη Γραμματεία Σωμάτων Ασφαλείας ΑΝΕΛ με την στήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας – Θράκης, της Δ.Ε.Θ., της Ε.Υ.Α.Θ. και του Οργανισμού Λιμένα Θεσσαλονίκης, με αφορμή την Μεγάλη Πυρκαγιά του 1917 και με θέμα το μέλλον του Πυροσβεστικού Σώματος της πατρίδας μας.

Η μεγάλη πυρκαγιά του 1917, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα γεγονότα που σημάδεψαν την ιστορία της Συμπρωτεύουσας και συνέβαλαν στη διαμόρφωση της αρχιτεκτονικής της φυσιογνωμίας. Ταυτόχρονα όμως, οι καταστροφικές της συνέπειες ανέδειξαν και τον σπουδαιότατο ρόλο του Πυροσβεστικού Σώματος.

Σκοπός της εκδήλωσης ήταν η ανάδειξη της διαχρονικής προσφοράς του Πυροσβεστικού Σώματος τα τελευταία 100 χρόνια στην κοινωνία και τον πολίτη, η προβολή της ιστορικής διαδρομής του Σώματος, αλλά και ο γόνιμος προβληματισμός για το μέλλον των Δυνάμεων Πυρόσβεσης και την δυναμική εξέλιξή τους.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, η Αντιπεριφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Βούλα Πατουλίδου, ο Επιχειρησιακός Συντονιστής Θεσσαλονίκης Πυροσβεστικού Σώματος, Υποστράτηγος Δημοσθένης Αναγνωστάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Φώτιος Δομζαρίδης, ο Διοικητής της Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, Αρχιπύραρχος Κωνσταντίνος Πουλτίδης, ο Αντιπύραρχος Θεόδωρος Κοσμίδης, ο Γραμματέας Προστασίας του Πολίτη ΑΝΕΛ, Ευστάθιος Ανθόπουλος, ο Γραμματέας Νεολαίας ΑΝΕΛ, Κωνσταντίνος Καράμπελας, ο Γραμματέας Προστασίας του Πολίτη ΣΥΡΙΖΑ Θεσσαλονίκης, Νικόλαος Γιάγκος, ο Συντονιστής ΑΝΕΛ Θεσσαλονίκης, Πέτρος Γιώβης, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας ΑΝΕΛ, Παναγιώτης Μυλωνάς, ο τέως Διευθυντής Πολιτικής Προστασίας της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κεντρικής Μακεδονίας, Κωνσταντίνος Κοκολάκης, το μέλος ΔΣ ΟΛΘ Πάνος Καρδαράς, η Αντιπρόεδρος της ΕΥΑΘ και στέλεχος ΑΝΕΛ, Στέλλα Βαλάνη, ενώ την παρουσίαση της εκδήλωσης πραγματοποίησε ο Θεόδωρος Τοσουνίδης, μέλος του ΔΣ του Αθηναϊκού Πρακτορείου.

Ο κ. Φιλιππάκος ήταν ο κεντρικός ομιλητής της εκδήλωσης και τόνισε μεταξύ άλλων:

«Με μεγάλη μου χαρά συμμετέχω σε μια τόσο σημαντική εκδήλωση της Γραμματείας  των Σωμάτων Ασφαλείας του Κινήματος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων.     

Με τη στήριξη του Υπουργείου Μακεδονίας- Θράκης, της ΔΕΘ, του Ο.Λ.Θ. και της ΕΥΑΘ, και με αφορμή την μεγάλη πυρκαγιά του 1917, βρισκόμαστε σήμερα εδώ, για να θυμηθούμε το παρελθόν και να διδαχτούμε από αυτό για ένα καλύτερο μέλλον.

Η φωτιά δεν μπόρεσε να ελεγχθεί, μιας και δεν είχε προβλεφθεί η ύπαρξη οργανωμένης κρατικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας στην πόλη. Η μόνη ελπίδα για τη Θεσσαλονίκη, ήταν η επέμβαση των συμμαχικών δυνάμεων

Μέσα σε λίγες ώρες, το κεντρικό τμήμα της Θεσσαλονίκης, «ωραίο σαν τη Σεβίλλη, το Τολέδο και την Κόρδοβα», έπαψε να ζει. Οι επιπτώσεις της πυρκαγιάς ήταν οικονομικές, κοινωνικές και εθνικές, εκτός από πολεοδομικές. Η οικονομική ζωή της πόλης πάγωσε για πολλά χρόνια λόγω της καθυστέρησης της ανοικοδόμησης, που ξεκίνησε μετά το 1922.

 Μέχρι την πυρκαγιά του 1917, η Θεσσαλονίκη δεν διέθετε οργανωμένη Πυροσβεστική Υπηρεσία. Όπως αναφέρθηκε, οι ανάγκες πυρόσβεσης καλύπτονταν από μικρές ανεκπαίδευτες ομάδες, αχθοφόρων και οικοδόμων, που διατηρούσαν οι ασφαλιστικές εταιρίες, εξοπλισμένες με πολύ πρωτόγονα μέσα, και δυνατότητα να σβήσουν την πυρκαγιά σε ένα μόνο κτίριο.

Μετά την καταστροφική πυρκαγιά η Ελληνική Πολιτεία αποφάσισε να οργανωθεί Πυροσβεστική Υπηρεσία και στην Θεσσαλονίκη.         Έτσι από το Λόχο Πυροσβεστών της Αθήνας, όπως έχει μετονομαστεί η Μοίρα Πυροσβεστών από το 1914, αποστέλλεται μια διμοιρία 15 Πυροσβεστών με μια χειροκίνητη αντλία.

 

Στις 12 Μαΐου 1930 δημοσιεύτηκε ο Νόμος 4661 «περί διοργανώσεως Πυροσβεστικού Σώματος». Σύμφωνα με αυτόν, ιδρύεται το Πυροσβεστικό Σώμα ανεξάρτητο, με δικούς του νόμους, με πλήρη αυτοδιοίκηση, σε μορφή Νομικού Προσώπου Δημοσίου Δικαίου και υπαγωγή στο Υπουργείο των Εσωτερικών.

Το 1991, το Πυροσβεστικό Σώμα ήταν η πρώτη κρατική υπηρεσία που επίσημα υιοθέτησε την έννοια του εθελοντισμού στην Ελλάδα, δημιουργώντας τον Θεσμό του Εθελοντή Πυροσβέστη (Ν. 1951/91), μια πρωτοπόρα πρωτοβουλία για τα μέχρι τότε δεδομένα της χώρας, επιτρέποντας έτσι την νόμιμη συμμετοχή του εκπαιδευμένου και πιστοποιημένου από το σώμα ενεργού πολίτη, στην αποστολή του σώματος.

Οι νέες τεχνικές, τα σύγχρονα συστήματα επικοινωνίας, ένας γιγάντιος εξοπλισμός, μια μεγάλη εκπαιδευτική διαδικασία, ένας μεθοδικός επιτελικός σχεδιασμός, αλλά και το βασικότερο, ο επαγγελματισμός και η υπευθυνότητα των πυροσβεστικών υπαλλήλων, έκαναν το Πυροσβεστικό Σώμα να ανταποκριθεί αποτελεσματικά σε δύσκολους ρόλους, όπως η  πυρασφάλεια των ολυμπιακών εγκαταστάσεων, στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2004.

Το 2017,  βρίσκει το Πυροσβεστικό Σώμα να εορτάζει 87 χρόνια προσφοράς στην ελληνική κοινωνία. Με μια σπουδαία τεχνογνωσία, με έμπειρα και εκπαιδευμένα στελέχη, με ένα μεγάλο και σύγχρονο υλικοτεχνικό εξοπλισμό, που εξασφαλίζει την επιτυχή και αποτελεσματική αντιμετώπιση των εκτεταμένων κινδύνων, που απειλούν τη σύγχρονη κοινωνία.

Αυτή η πολυσύνθετη αποστολή του Πυροσβεστικού Σώματος, καθίσταται ακόμα πιο δύσκολη, ειδικά σήμερα,  που οι κίνδυνοι που υπομονεύουν την ομαλή ροή της καθημερινότητας των συμπολιτών μας, είναι ιδιαίτερα μεγάλοι και πρωτόγνωροι.

Ακραία καιρικά φαινόμενα, μεγάλα τεχνολογικά ατυχήματα, καταστρεπτικές δασικές πυρκαγιές, συνθέτουν ένα νέο περιβάλλον επιχειρησιακού πεδίου, όπου  το Πυροσβεστικό Σώμα καλείται να προσφέρει  τις υπηρεσίες του, με ταχύτητα και κυρίως αποτελεσματικότητα, για να διασφαλισθεί  τόσο η ζωή και η περιουσία των πολιτών, όσο και ο φυσικός πλούτος της χώρας μας.

Στο σημείο αυτό, ας μην ξεχνάμε όσους  έχουν χάσει τη ζωή τους, κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων κατάσβεσης των πυρκαγιών, με πιο πρόσφατο γεγονός τον θάνατο του δόκιμου Ανθυποπυραγού  Αριστείδη Μουζακίτη, που έχασε τη ζωή του τον Ιούλιο του 2017, κατά τη διάρκειας κατάσβεσης της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς στο Ζευγολατιό της Κορινθίας. Ένα νέο παιδί, που δυστυχώς προστέθηκε στον κατάλογο των απωλειών του Πυροσβεστικού Σώματος, κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Τα τελευταία χρόνια, λόγω της αλλαγής των κλιματολογικών συνθηκών, καταγράφηκαν μεγάλα συμβάντα, ενώ η πλειοψηφία τους αντιμετωπίστηκε καίρια από τον μηχανισμό δασοπυρόσβεσης του Πυροσβεστικού Σώματος, αποφεύγοντας την αύξηση των καμένων εκτάσεων και κατά συνέπεια σοβαρούς κινδύνους για ανθρώπους, περιουσίες και το δασικό πλούτο της χώρας, παρά το γεγονός ότι  δεν υπάρχει κανένα περιθώριο, που ίσως υπήρχε πριν 15-20 χρόνια, για να ξεκουραστούν οι δυνάμεις, για να αναδιοργανωθούν , αλλά με το τέλος  μιας αντιπυρικής περιόδου, πρέπει να ξεκινούν τα επόμενα βήματα.

Πρέπει να αναφερθεί ότι έχουμε βοήθεια στον αγώνα αυτόν,από ένα πολύ μεγάλο εθελοντικό δίκτυο, το οποίο ενισχύει κατά πολύ τον μηχανισμό και κυρίως μας δίνει τη δυνατότητα να επεμβαίνουμε στο αρχικό στάδιο πολύ γρήγορα.

Το Πυροσβεστικό Σώμα δίνει κάθε φορά  τον καλύτερό του εαυτό και πρέπει να τονίσουμε ότι, παρόλο που την φετινή χρονιά αυξήθηκαν οι θερμές ημέρες και οι μέρες με δυνατό άνεμο ήταν πάρα πολλές, οι καμένες εκτάσεις ήταν μειωμένες κατά 40% σε σχέση με πέρσι, παρότι ο αριθμός των πυρκαγιών ήταν αυξημένος κατά 17%.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο Ενιαίο Συντονιστικό Κέντρο Επιχειρήσεων και στα Περιφερειακά Κέντρα Επιχειρήσεων, λειτούργησε το 2017, πιλοτικά, με ιδιαίτερη επιτυχία, το έργο «Ψηφιακή Υπηρεσία ειδοποίησης και αντιμετώπισης πυρκαγιάς», ένα σύστημα πανελλαδικής κάλυψης αποτελούμενο από εξοπλισμό και λογισμικό που παρέχει πληροφοριακή υποστήριξη στις αρμόδιες Υπηρεσίες του Πυροσβεστικού Σώματος και προορίζεται για τη βέλτιστη διαχείριση των συμβάντων και των πόρων, την παρακολούθηση θέσης του στόλου των οχημάτων και την παροχή άμεσης εικόνας και σύνδεσης του πεδίου επιχειρήσεων με τα Κέντρα Επιχειρήσεων.

Για πρώτη φορά, το 2017, υπό τη Διοίκηση του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων, επιστημονική ομάδα που συγκροτήθηκε από Πτυχιούχους Αξιωματικούς του ΠΣ (ειδικότητας Δασολόγου και Μετεωρολόγου) ενεργούσε συμβουλευτικά προς την Ηγεσία στις διαδικασίες αντιμετώπισης εκτεταμένων συμβάντων και μάλιστα σε 24ωρη βάση.      Χρησιμοποιήθηκαν επίσης, για πρώτη φορά φέτος, τα μη στελεχωμένα αεροσκάφη του Π.Σ. και της ΕΛ.ΑΣ, που με τις πτήσεις τους επιτήρησαν κρίσιμες περιοχές.

Τα επόμενα χρόνια θα προσπαθήσουμε όλοι μαζί και εγώ προσωπικά να ενώσουμε τις δυνάμεις μας, ώστε με μια σειρά από ενέργειες, το Πυροσβεστικό Σώμα να πάει ακόμη πιο ψηλά, ακόμη πιο ενεργά, με σημαντικές βελτιωτικές ενέργειες που ήδη έχουν ανακοινωθεί από την Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Σώματος και ενδεικτικά αφορούν στα ακόλουθα: 

  • Σε ενίσχυση των Αερομεταφερόμενων Πεζοπόρων Τμημάτων με νέα δομή και με τη λειτουργία Ομάδας Κρούσης άμεσης ανταπόκρισης από αέρος.
  •  Σε βελτιωτικές ενέργειες που αφορούν στον σχεδιασμό αεροπυρόσβεσης και στην ενίσχυση των Κύριων Βάσεων Επιχειρήσεων.
  • Στην ενίσχυση της επιχειρησιακής αποστολής των μη στελεχωμένων αεροσκαφών. 
  • Στη βελτίωση και ενίσχυση της δομής και λειτουργίας του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρο Επιχειρήσεων.
  • Στην ενίσχυση της στελέχωσης της Επιστημονικής Ομάδας του Ενιαίου Συντονιστικού Κέντρου Επιχειρήσεων.
  • Αξιοποιώντας τις διεθνείς σχέσεις της Χώρας μας, θα πραγματοποιηθούν  δράσεις,  που θα ενισχύσουν την εκπαίδευση και το επιχειρησιακό έργο.

Οι επόμενες χρονιές δεν θα είναι εύκολες, θα είναι πάρα πολύ δύσκολες. Σύμφωνα με την έκθεση έξι κορυφαίων ειδικών, τα ακραία καιρικά φαινόμενα που συνδέονται με την κλιματική αλλαγή, έχουν ήδη διπλασιαστεί από το 1990 ως σήμερα και αναμένεται να διπλασιαστούν εκ νέου τα επόμενα 20 χρόνια.

Χρειάζεται να είμαστε προετοιμασμένοι και συνεχώς να προετοιμαζόμαστε.

Θα πρέπει να ευχηθούμε, αλλά  και να προσπαθήσουμε να μην υπάρξουν άλλες ανθρώπινες απώλειες. Θέλουμε ζωντανούς ανθρώπους που να αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά τους κινδύνους και όχι νεκρούς ήρωες. Και για αυτό χρειάζεται συνεχής εκπαίδευση, χρειάζεται να ψάχνουμε, να μελετούμε την εμπειρία άλλων κρατών,  να ανταλλάσουμε απόψεις.

100 χρόνια μετά, ας ελπίσουμε ότι θα έχουν γίνει βήματα μπροστά τέτοια, που οι επόμενες γενιές να βρουν και να απολαύσουν τον φυσικό πλούτο της χώρας μας. Ας αγωνιστούμε όλοι να χαρίσουμε έναν ζωντανό πλανήτη στα παιδιά μας.

Σας ευχαριστώ πολύ που με ακούσατε.»