Δελτία Τύπου

Εορτασμός του Πολιούχου της Σπάρτης Οσίου Νίκωνος

Εορτασμός του Πολιούχου της Σπάρτης Οσίου Νίκωνος Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΑΚΟΣ 6

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό του Πολιούχου της Σπάρτης Οσίου Νίκωνος, συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, παραβρέθηκε την Κυριακή 26 Νοεμβρίου 2017, στη Σπάρτη, όπου εορτάστηκε με την πρέπουσα μεγαλοπρέπεια, πάνδημη συμμετοχή και εκκλησιαστική κατάνυξη η μνήμη του Οσίου Νίκωνος του ”Μετανοείτε”, Πολιούχου της πόλης.

Ειδικότερα, στον Ιερό Ναό του Οσίου Νίκωνος, τελέσθηκε αρχικά η Πολυαρχιερατική Θεία Λειτουργία, προεξάρχοντος του πολυσεβάστου και ιδιαίτερα αγαπητού στους Σπαρτιάτες και τους Λάκωνες, Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ. Ευσταθίου, με τη συνεπικουρία των Σεβασμιοτάτων Μητροπολιτών, Μαντινείας και Κυνουρίας κ. Αλεξάνδρου, Καστορίας κ. Σεραφείμ και Φωκίδος κ. Θεόκτιστου.

Μετά το πέρας της Θείας Λειτουργίας, υπό τους παιανισμούς της φιλαρμονικής του Δήμου Σπάρτης και με τη συνοδεία στρατιωτικού αγήματος καθώς και της μαθητιώσας νεολαίας και άλλων φορέων της πόλης,  πραγματοποιήθηκε η λιτάνευση της Ιερής Εικόνας του Οσίου Νίκωνος, μέσω των κεντρικών οδών της λακωνικής πρωτεύουσας, με την καθολική συμμετοχή Σπαρτιατών και Λακώνων, η οποία ξεπέρασε κάθε προηγούμενο, λόγω του καλού καιρού.

Στον εορτασμό παρευρέθησαν, μεταξύ άλλων, οι Βουλευτές Λακωνίας κ.κ Αραχωβίτης και Δαβάκης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου κ Τατούλης, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Λακωνίας κ. Τζανετέα, ο Δήμαρχος Σπάρτης κ. Βαλιώτης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος, ο Στρατιωτικός Διοικητής Λακωνίας Ταξίαρχος κ. Χατζηνικολάου, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου, Υποστράτηγος Δημήτριος Τριγώνης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας, Ταξίαρχος Μαρουδάς, αξιωματικοί και υπαξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας, περιφερειακοί, δημοτικοί, τοπικοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι φορέων και συλλόγων.

Με την ευκαιρία του φετινού εορτασμού του Οσίου Νίκωνος, ο κ. Φιλιππάκος τόνισε σε δήλωσή του:

«Με ευλάβεια και κατάνυξη, βρισκόμαστε σήμερα στην πόλη της Σπάρτης, για να γιορτάσουμε τον δικό μας Άγιο, τον πολιούχο της πόλης αυτής, που εδώ και χίλια χρόνια προστατεύει τον ευλογημένο και ιστορικό μας τόπο, τη Λακωνία.

Όλοι οι Έλληνες και κυρίως εμείς οι Λάκωνες, έχουμε ανάγκη από το στήριγμα του Αγίου, για να ανταπεξέλθουμε στις δυσκολίες που αντιμετωπίζουμε, τόσο σε προσωπικό επίπεδο, αλλά και συλλογικά ως Έθνος και ως Χριστιανοί.

Έχουμε χρέος να σταθούμε δυνατοί, με αξιοπρέπεια και εθνική υπερηφάνεια, σεβόμενοι την ελληνορθόδοξη παράδοση μας, όπως έχουμε αποδείξει διαχρονικά στο διάβα της ιστορίας μας.

Ο Όσιος Νίκων ο Μετανοείτε, βρίσκεται δίπλα μας, και μας καλεί με το περί μετανοίας κήρυγμά του, να διάγουμε βίο έντιμο και ανθρωποκεντρικό με πνευματικότητα και σεμνότητα, ώστε να μπορούμε να οραματιζόμαστε ένα μέλλον ελπιδοφόρο για την Πατρίδα μας.

Δεχθείτε τις θερμότερες ευχές μου για χρόνια πολλά, υγεία και κάθε προσωπική ευτυχία, σε όλους τους Σπαρτιάτες και τους Λάκωνες, καθώς και σε όλους τους Έλληνες.»