Δελτία Τύπου

Πολυθεματική Ημερίδα με θέμα «Κρίσιμες καταστάσεις στην υγεία & την ασφάλεια»

Στην Πολυθεματική Ημερίδα με θέμα «Κρίσιμες καταστάσεις στην υγεία & την ασφάλεια», συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, εκπροσώπησε την Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου,την Τετάρτη 22 Νοεμβρίου 2017,στην 2η Πολυθεματική Ημερίδα του Κεντρικού Ιατρείου Αθηνών της Διεύθυνσης Υγειονομικού της Ελληνικής Αστυνομίας, με θέμα: «Κρίσιμες Καταστάσεις για την Υγεία & την Ασφάλεια. Ο Ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας. Δράσεις-Συνεργασίες».

Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, με τη συνεργασία της Ελληνικής Εταιρείας Διαχείρισης Κρίσεων στον Τομέα της Υγείας.

Παραβρέθηκαν επίσης, ως εκπρόσωπος του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος (ΥΓ) Ηλίας Μαλεβίτης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, Υποστράτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη, ο βοηθός Προϊσταμένου Επιτελείου, Ταξίαρχος Γεώργιος Τηλελής, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, Αστυνομικός Διευθυντής Γεώργιος Παπαπροδρόμου, καθώς και εκπρόσωποι συνδικαλιστικών Ενώσεων.

Στην ημερίδα συμμετείχαν με εισηγήσεις ο Διευθυντής του Κεντρικού Ιατρείου Αθηνών, Ταξίαρχος (ΥΓ) Αθανάσιος Μπαδέκας, εξειδικευμένοι γιατροί της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς και αξιωματικοί της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών, της Υπηρεσίας Εξουδετέρωσης Εκρηκτικών Μηχανισμών και Συνοδών Αστυνομικών Σκύλων και της Διεύθυνσης Τροχαίας Αττικής.

Ειδικότερα, οι θεματολογίες που αναπτύχθηκαν ήταν:

  • Αναδυόμενα Λοιμώδη Νοσήματα.
  • Νέες μορφές τρομοκρατίας – Αναγνώριση θυμάτων.
  • Τραυματισμών από πυροβόλα όπλα – Εκρήξεις.
  • Τροχαία ατυχήματα.
  • Ψυχικά προβλήματα στο ένστολο προσωπικό.

Συμμετείχαν επίσης, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Γενικού Επιτελείου Ναυτικού, Υποναύαρχος (ΥΙ) Αναστάσιος Σπανός, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού Γενικού Επιτελείου Αεροπορίας Ταξίαρχος (ΥΙ) Δημήτριος Χατζηγεωργίου, ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Πυροσβεστικού Σώματος, Αρχιπύραρχος (ΥΙ) Απόστολος Σταμάτης, η Πλοίαρχος (ΥΙ) Χριστίνα Μπόρα της Υπηρεσίας Υγειονομικού του Λιμενικού Σώματος-Ελληνικής Ακτοφυλακής, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, Γρηγόρης Γερακαράκος, ο Γενικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αξιωματικών Αστυνομίας, Ανδρέας Βέλλιος και ο Πρόεδρος φίλων Ιδρύματος Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Συμεών Παληός.

Στο πλαίσιο της Ημερίδας αναδείχθηκε το υψηλό επίπεδο και η εξειδικευμένη επιστημονική κατάρτιση του υγειονομικού προσωπικού του Σώματος και οι εποικοδομητικές συνεργασίες που αναπτύσσει με άλλους ιατρικούς φορείς, κατά την εκπλήρωση της αποστολής του.

Ο κ. Φιλιππάκος, με την έναρξη της Ημερίδας, απηύθυνε χαιρετισμό, όπου τόνισε μεταξύ άλλων:

«Ο χώρος της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι ένα δύσκολο και απαιτητικό εργασιακό περιβάλλον. Γνωρίζω πολύ καλά τις ιδιαιτερότητες που αντιμετωπίζουν οι Έλληνες και οι Ελληνίδες Αστυνομικοί, καθώς προέρχομαι από αυτόν τον χώρο.

Είναι γεγονός ότι σε ένα τέτοιο ιδιαίτερο εργασιακό περιβάλλον, δεν πλήττεται μόνο η σωματική υγεία. Πλήττεται και η ψυχική υγεία, η οποία επηρεάζεται ευθέως από τις συνθήκες εργασίας και τις αντιξοότητες, με τις οποίες έρχεται αντιμέτωπο το προσωπικό σε καθημερινό επίπεδο.

Μιλώντας μέσα από την προσωπική μου εμπειρία, τα τελευταία δυόμιση χρόνια που βρίσκομαι στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου, αρμόδιου για το συντονισμό Θεμάτων Αλλοδαπών και Μετανάστευσης, έχω βιώσει από πρώτο χέρι όλες τις δυσκολίες που αντιμετώπισε το αστυνομικό προσωπικό, στη διαχείριση του προσφυγικού μεταναστευτικού ζητήματος.

Τόσο η Ελληνική Αστυνομία και το Λιμενικό Σώμα, όσο και το Υπουργείο Εθνικής Άμυνας, αλλά και διεθνείς Οργανισμοί, χρειάστηκε πολλές φορές να επέμβουν για να σώσουν ανθρώπινες ζωές από τα ναυάγια, και με μεγάλη οδύνη πολλές φορές να περισυλλέξουν ανθρώπινα πτώματα. Αναμφισβήτητα, η έκθεση του αστυνομικού προσωπικού σε τέτοιες στρεσογόνες συνθήκες, αποτελεί πρόβλημα που μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες, τόσο σε προσωπικό, όσο και σε υπηρεσιακό επίπεδο.

Διαπιστώνω ότι η Διεύθυνση Υγειονομικού της Ελληνικής Αστυνομίας, επιτελεί σπουδαίο και πολυσήμαντο έργο και είναι στελεχωμένη από υψηλού επιπέδου επιστήμονες, ιατρούς και ψυχολόγους. Και για αυτό το λόγο, πιστεύω ότι πρέπει να ενδυναμώσουμε την παρασχόμενη βοήθεια προς το αστυνομικό προσωπικό, για την αντιμετώπιση όλων των δυσχερειών, που μπορεί να βιώνουν.

Ταυτόχρονα, αξίζουν συγχαρητήρια και στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών, για το δύσκολο έργο της ταυτοποίησης των σορών μεταναστών και προσφύγων, έργο απαιτητικό, αλλά συνάμα ανθρωπιστικής σημασίας

Η συνεργασία ανάμεσα στους αστυνομικούς και στους διοικητές τους με τη βοήθεια των ιατρών του Σώματος και του Κεντρικού Ιατρείου της Ελληνικής Αστυνομίας, είναι αναγκαία για την εύρεση λύσεων και τη βελτίωση των συνθηκών εργασίας, τόσο σε σωματικό, όσο και σε ψυχολογικό επίπεδο.

Ταυτόχρονα, πιστεύω πως η Διεύθυνση Υγειονομικού μέσα από την ενίσχυση της συνεργασίας με αντίστοιχους Υγειονομικούς Φορείς, όπως για παράδειγμα των Κλάδων του ΓΕΕΘΑ, αλλά και των Δημόσιων Νοσοκομείων της Χώρας μας, αλλά και με Φορείς του εξωτερικού, θα προκύψουν σημαντικά αποτελέσματα στη διαχείριση και αντιμετώπιση κρίσιμων υγειονομικά καταστάσεων».