Δελτία Τύπου

Στην Ενημερωτική Εκδήλωση που διοργάνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης

Στην Ενημερωτική Εκδήλωση του ΔΟΜ, στη Θεσσαλονίκη, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Εφαρμογή Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών συμπεριλαμβανομένων μέτρων Επανένταξης», παρέστη ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος

 Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, συμμετείχε την Τετάρτη 15 Νοεμβρίου 2017 στη Θεσσαλονίκη, σε ενημερωτική εκδήλωση στο πλαίσιο του προγράμματος «Η εφαρμογή των υποβοηθούμενων εθελούσιων επιστροφών συμπεριλαμβανομένων μέτρων επανένταξης», που διοργάνωσε ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.

Παρέστησαν, μεταξύ άλλων, και απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, ο Eιδικός Aπεσταλμένος του Γενικού Διευθυντή του ΔΟΜ στην Ελληνική Κυβέρνηση, Δανιήλ Εσδράς, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδας, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Θεσσαλονίκης, Υποστράτηγος Φώτιος Δομζαρίδης και ο Διευθυντής της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων, Ταξίαρχος, Παναγιώτης Μαρκετάκης.

Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με στόχο την ενημέρωση των τοπικών φορέων για το πρόγραμμα εθελούσιων επιστροφών που πραγματοποιεί ο ΔΟΜ από τις αρχές Ιουνίου του 2016, ενώ τονίστηκε η σημασία του προγράμματος με έμφαση στις ανθρώπινες συνθήκες επιστροφής υπηκόων τρίτων χωρών στις πατρίδες τους.

Από την 1η Ιουνίου 2016 έως και τις 8 Νοεμβρίου του 2017, 8.361 υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν επιστρέψει εθελοντικά στις χώρες καταγωγής τους. Εξ αυτών, οι 1.949 επιστροφές έχουν πραγματοποιηθεί από τα νησιά της Λέσβου, της Σάμου, της Χίου, της Κω, της Λέρου και της Κρήτης.

Η αποστολή του ΔΟΜ στην Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο χάρτη των προγραμμάτων Εθελοντικής Επιστροφής κι Επανένταξης, έχοντας βοηθήσει από το 2010 έως και σήμερα περίπου 40.000 υπηκόους τρίτων χωρών να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.

Το πρόγραμμα υλοποιείται από το ΔΟΜ Ελλάδας σε συνεργασία με το Υπουργείο Εσωτερικών, χρηματοδοτούμενο κατά 75% από Ευρωπαϊκούς πόρους (Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης) και κατά 25% από Εθνικούς πόρους.

 

Ο κ. Φιλιππάκος, στην ομιλία του τόνισε, μεταξύ άλλων:

 «Το Γραφείο ΔΟΜ Ελλάδας, στη διάρκεια των τελευταίων 7 ετών, από το 2010 μέχρι σήμερα, σε συνεργασία με τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, έχει εφαρμόσει και υλοποιήσει -8- φάσεις εθελουσίων αναχωρήσεων.

 Το έργο που έχει επιτελεστεί είναι τεράστιο, είναι τόσο μεγάλο και τόσο σημαντικό, που έτυχε αναγνώρισης, τόσο από την Ευρώπη, όσο και από τη διεθνή κοινότητα.

 Μέχρι και τον Ιούνιο του 2017, οπότε και υλοποιήθηκε η όγδοη φάση αναχωρήσεων, αναχώρησαν -36.735- Υπήκοοι Τρίτων Χωρών, μέσα από τα Προγράμματα Εθελοντικής Επιστροφής και Επανένταξης, οι οποίοι επέστρεψαν στους τόπους καταγωγής τους, με αξιοπρέπεια και ασφαλείς διαδικασίες.

Η συνεργασία που έχουμε ως Υπουργείο Εσωτερικών και ως Ελληνική Αστυνομία, έχει εντατικοποιηθεί τα τελευταία χρόνια, και είμαι ιδιαίτερα χαρούμενος για αυτό. Η χώρα μας, είναι σταθερά προσηλωμένη στις Αρχές που διέπουν το Διεθνές Δίκαιο, και στο σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των μεταναστών και προσφύγων. Πιστεύω ότι το αποδείξαμε έμπρακτα όλοι μαζί, στη διάρκεια των δυόμιση αυτών χρόνων της προσφυγικής και μεταναστευτικής κρίσης.

 Κλείνοντας, θέλω να σας ευχαριστήσω κύριε Εσδρά, από καρδιάς, για τα όσα έχετε κάνει, ως εκπρόσωπος του ΔΟΜ στην Ελλάδα, αλλά και παράλληλα για τον τρόπο που πορευθήκατε, τηρώντας σε κάθε περίπτωση τα ανθρώπινα δικαιώματα.»