Δελτία Τύπου

Στον εορτασμό της ημέρας μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών και της Ημέρας Τιμής Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος

Στον εορτασμό της ημέρας μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών και της Ημέρας Τιμής Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος παρέστη ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος.

Παρουσία του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα, του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη, του Γενικού Γραμματέα Συντονισμού Θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης Τζανέτου Φιλιππάκου, του Αρχηγού του Π.Σ. Αντιστράτηγου ΠΣ Βασίλειου Καπέλιου και του Αντιστράτηγου Μιχαήλ Καραμαλάκη, ως εκπροσώπου του Αρχηγού της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποιήθηκε την Κυριακή (12-11-2017), ο διπλός εορτασμός της Ημέρας Μνήμης Πεσόντων Πυροσβεστών και της Ημέρας Τιμής Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος.

Μετά τη δοξολογία και την επιμνημόσυνη δέηση που τελέστηκε στον Ι.Ν. Αγίου Γεωργίου εντός της Ριζαρείου Εκκλησιαστικής Σχολής στο Χαλάνδρι, ακολούθησε κατάθεση στεφάνων στις εγκαταστάσεις του Ε.Σ.Κ.Ε., από τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τον Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, τον Αρχηγό του Π.Σ., τους συγγενείς των πεσόντων, καθώς και από εκπρόσωπους των συνδικαλιστικών οργανώσεων του Π.Σ., των πυροσβεστών πενταετούς υποχρέωσης, των συμβασιούχων και των εθελοντών πυροσβεστών.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με την προβολή του ντοκιμαντέρ της Αθηνάς Κρικέλη, με τίτλο: «Ε.Μ.Α.Κ. Κλήση Ζωής». Ένα ντοκιμαντέρ αφιερωμένο στους “πύρινους ανθρώπους” της Ελληνικής Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, από τον Αμερικανικό οργανισμό παραγωγής Εllopia Films USA. Με πρωταγωνιστές τους πυροσβέστες της 8ης, 2ης και 1ης ΕΜΑΚ, καθώς επίσης του Πυροσβεστικού Σώματος Νέας Υόρκης και West Haven.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, έγινε ανταλλαγή αναμνηστικών από τον Αρχηγό Π.Σ. και την κα Κρικέλη. Η κα Κρικέλη εκ μέρους της Βουλευτή του Αμερικανικού Κοινοβουλίου της Νέας Υόρκης Carolyn Maloney, παρέδωσε στον Αρχηγό του Π.Σ. πιστοποιητικό αναγνώρισης του Αμερικανικού Κοινοβουλίου στο πρόσωπό του, για το έργο του Πυροσβεστικού Σώματος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό.

Ο Υπουργός στο σύντομο χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων: «[…]πρέπει να θυμόμαστε πάντα αυτούς, οι οποίοι έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος, οι οποίοι προσέφεραν στο κοινωνικό σύνολο ό,τι πολυτιμότερο είχαν, τη ζωή τους, αλλά και αυτούς, αναφέρομαι στους αποστράτους, οι οποίοι έδωσαν τα καλύτερά τους χρόνια, έχυσαν ιδρώτα προκειμένου να διατηρηθεί όσο το δυνατόν περισσότερο από το φυσικό πλούτο και το περιβάλλον της χώρας μας, αλλά και για να σώσουν ανθρώπους που κινδύνεψαν μέσα σε σπίτια, μέσα σε εγκαταστάσεις, μέσα σε δύσκολες συνθήκες. Οφείλουμε να τιμούμε όλους αυτούς τους ανθρώπους. Αιωνία η μνήμη των πεσόντων συναδέλφων σας και μακάρι η κόκκινη αυτή γραμμή των πεσόντων να είναι μέχρι εδώ. […]»

Ο Αρχηγός του Π.Σ. στην ομιλία του, τόνισε μεταξύ άλλων:

«[…]Με αφορμή λοιπόν την σημερινή ημέρα, οφείλω να αναγνωρίσω την τεράστια προσφορά των απόστρατων συναδέλφων και να τους διαβεβαιώσω, ότι το έργο και η συνδρομή τους, είναι πάντοτε ανεξίτηλα στο μυαλό και στην καρδιά όλων μας.

Επίσης, θα ήθελα να προτρέψω όλους τους νέους συναδέλφους, να ακολουθήσουν το παράδειγμα των παλαιότερων, δουλεύοντας με επαγγελματισμό, ήθος, αγάπη για τον πολίτη και τον συνάδερφο, συνεχίζοντας το έργο τους, δείχνοντας έτσι τον σεβασμό και την τιμή που αρμόζει σε αυτούς που μας προσέφεραν τόσα πολλά[…]».

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Τζανέτος Φιλιππάκος, με το πέρας της εκδήλωσης, έκανε την ακόλουθη δήλωση:
“Στις 12 Νοεμβρίου κάθε χρόνο τιμούμε την «Μνήμη των Πεσόντων Πυροσβεστών», ημέρα που έχασε τη ζωή του στη Θεσσαλονίκη το 1942, ο πρώτος Πυροσβέστης, ο Δόκιμος Κωνσταντίνος Πούλιος. Από τότε μέχρι σήμερα ο συνολικός αριθμός των πεσόντων ανέρχεται σε 57, με τελευταία την απώλεια του Δόκιμου Ανθυποπυραγού Μουζακίτη Αριστείδη, που θρηνήσαμε φέτος το καλοκαίρι.

Εύχομαι μέσα από την ψυχή μου να μην υπάρξουν άλλα θύματα στο μέλλον.

Και επειδή φέτος η 12η Νοεμβρίου συμπίπτει και με την κινητή εορτή της «Ημέρας Τιμής των Αποστράτων Πυροσβεστικού Σώματος», αποδίδουμε ταυτόχρονα φόρο τιμής και στους απόστρατους Πυροσβέστες.

Θυμόμαστε και τιμούμε τις ηρωικές πράξεις αυτοθυσίας των Πυροσβεστών μας, που θυσιάστηκαν, για να υπερασπιστούν και να διαφυλάξουν τις ζωές και τις περιουσίες μας. Στεκόμαστε σήμερα, με σεβασμό και ευγνωμοσύνη, σε αυτό το Μνημείο Πεσόντων, για να τιμήσουμε τους ήρωες αυτούς, που αποτελούν λαμπρό παράδειγμα ηρωισμού και αυταπάρνησης, τόσο για τους απόστρατους, όσο και για τους σημερινούς και τους μελλοντικούς Πυροσβέστες.

Πέρα από τη θεσμική θέση του Γενικού Γραμματέα, νιώθω και εγώ την ίδια ευγνωμοσύνη και περηφάνια, ως απόστρατος, επειδή προέρχομαι από το χώρο των Σωμάτων Ασφάλειας.

Η εκτέλεση του καθήκοντος από τις Ελληνίδες και τους Έλληνες Πυροσβέστες και η αντιμετώπιση της φωτιάς σε κάθε της διάσταση και έκταση, μας γεμίζει δέος. Με υπευθυνότητα, επαγγελματισμό και υπέρβαση του ίδιου τους του εαυτού, τιμούν κάθε φορά, τους πεσόντες συναδέλφους τους, μαχόμενοι με την ίδια αυταπάρνηση και με κίνδυνο της ζωής τους.

Όλοι οι απόστρατοι το γνωρίζουμε πολύ καλά αυτό, μέσα από τη διάρκεια της υπηρεσιακής μας σταδιοδρομίας μας.

Γιατί οι απόστρατοι των Σωμάτων Ασφαλείας, είμαστε όλοι εκείνοι, οι παλιοί συνάδελφοι που μοχθήσαμε, αγωνιστήκαμε και θρηνήσαμε συναδέλφους μας, που έπεσαν στο βωμό του καθήκοντος. Για αυτούς τους λόγους, επιθυμούμε να είμαστε ακόμη παρόντες και να διαδραματίζουμε ρόλο στην πορεία των Σωμάτων μας. Δεν παροπλιζόμαστε, αλλά συνεχίζουμε να προσφέρουμε.

Οφείλω, ως μέρος της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου μας, να αναγνωρίσω και να εκφράσω τη βαθιά μου ευγνωμοσύνη για όσα έχουν προσφέρει, όλοι εκείνοι που τις τελευταίες δεκαετίες άφησαν λαμπρή παρακαταθήκη, και έγραψαν τη δική τους ιστορία.

Σε ότι με αφορά, θέλω να πω ακόμη μία φορά ότι είμαι στο πλευρό σας, ενώνοντας τις δυνάμεις μου με τον Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, τους Γενικούς Γραμματείς του Υπουργείου μας, αλλά και τους Αρχηγούς της Πυροσβεστικής και της Αστυνομίας, προκειμένου τα δύο αυτά Σώματα, να γνωρίσουν ακόμη καλύτερες μέρες.

Εύχομαι δύναμη και κουράγιο στους συγγενείς και στις οικογένειες των πεσόντων Πυροσβεστών. Σας διαβεβαιώ, ότι η μνήμη τους θα παραμείνει αναλλοίωτη στο πέρασμα του χρόνου και όλοι εμείς, θα διαφυλάξουμε και θα στηρίξουμε τις λαμπρές παρακαταθήκες τους, προς όφελος της Πατρίδας μας και των Συμπολιτών μας”.

Χαιρετισμό απηύθυναν ακόμη, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων ΠΣ Ανθυποπυραγός ε.α. Κώστας Γιαννάκος και ο Εκπρόσωπος Τύπου Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών ΠΣ Αντιστράτηγος ε.α. Ιωάννης Ζαχήλας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους Βουλευτές, Περιφερειακοί Σύμβουλοι, εκπρόσωποι των Αρχηγών ΓΕΕΘΑ, ΓΕΣ, ΓΕΝ, ΓΕΑ, ΕΛ.ΑΣ. και Λ.Σ. – ΕΛ.ΑΚΤ., Ανώτατοι και Ανώτεροι Αξιωματικοί του Π.Σ., επίτιμοι Αρχηγοί και Υπαρχηγοί του Σώματος, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων του Π.Σ., ενώ παραβρέθηκαν συγγενείς των πεσόντων, καθώς και μεγάλος αριθμός αποστράτων και εν ενεργεία συναδέλφων.