Δελτία Τύπου

Διάλεξη στο Αμφιθέατρο της Σιβιτανιδείου Σχολής – Θέμα «Ασφαλές Διαδίκτυο»

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, την Δευτέρα 6/11/17, πραγματοποίησε Διάλεξη στο Αμφιθέατρο της Σιβιτανιδείου Σχολής, η οποία είχε ως Θέμα το «Ασφαλές Διαδίκτυο».


Την Δευτέρα 6/11/17, στο αμφιθέατρο της Σιβιτανιδείου Σχολής, ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών και τακτικός καθηγητής της Αστυνομικής Ακαδημίας, κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, πραγματοποίησε  διάλεξη με θέμα το «Ασφαλές Διαδίκτυο», σε καθηγητές και μαθητές της σχολής.

Ακολούθως, ο  επικεφαλής της Δίωξης Ηλεκτρονικού εγκλήματος κ. Γεώργιος  Παπαπροδρόμου και συνεργάτης του, ανέπτυξαν τις πιο κάτω  θεματικές ενότητες:

  • cyberbullying,
  • κίνδυνοι που ελλοχεύουν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης και
  • γενικότερα θέματα ασφαλούς πλοήγησης στο Διαδίκτυο.

Η όλη εκδήλωση έτυχε εξαιρετικής επιτυχίας.

Ο κ. Τζανέτος Φιλιππάκος, ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Είναι μεγάλη μου χαρά και τιμή που βρίσκομαι σήμερα μαζί σας! Κάθε φορά που βρίσκομαι με νέους ανθρώπους, με σπουδαστές όλων των ηλικιών, είμαι χαρούμενος –γιατί εσείς είστε το μέλλον της Χώρας μας– και οφείλουμε να κάνουμε το καλύτερο για εσάς.

 Στις μέρες μας η τεχνολογία, και ειδικότερα η πληροφορική, εξελίσσεται με απίστευτα γρήγορους ρυθμούς.

Το διαδίκτυο έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και επηρεάζει πάρα πολλούς τομείς της καθημερινότητάς μας, από την εργασία και τις συναλλαγές μας, μέχρι τη διασκέδαση και τις διαπροσωπικές μας σχέσεις. 

 Οι δυνατότητες και οι δρόμοι που ανοίγονται με την πρόοδο της τεχνολογίας είναι απεριόριστοι.

Όμως δεν θα πρέπει να ξεχνάμε τους κινδύνους που παραμονεύουν και τα προβλήματα και τις προκλήσεις που καλούμαστε όλοι –μικροί και μεγάλοι– να αντιμετωπίσουμε.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, είναι πολύ σημαντικό που βρισκόμαστε σήμερα, όλοι εδώ, για να μιλήσουμε για το ασφαλές διαδίκτυο.

 Σε αντίθεση με τα παραδοσιακά μέσα ενημέρωσης και επικοινωνίας, καθιστά δυνατή τη ζωντανή αμφίδρομη επικοινωνία και δίνει τη δυνατότητα της άμεσης συμμετοχής σε όλους τους χρήστες με την ελεύθερη επιλογή λήψης, παροχής και διάχυσης της πληροφορίας.

 Όπως όμως είναι φυσικό, ένας τόσο διευρυμένος ψηφιακός κόσμος πέρα από πλεονεκτήματα κρύβει και κινδύνους.    

Τρομοκρατικές και άλλες εγκληματικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνται σε αγοραπωλησίες ναρκωτικών ουσιών, ξέπλυμα χρήματος, παραγωγή και διάθεση κακόβουλου λογισμικού, διακίνηση υλικού πορνογραφίας ανηλίκων και άλλα, επωφελούνται στο έπακρο από τα πλεονεκτήματα που τους παρέχει ο κυβερνοχώρος και οι νέες υπηρεσίες που είναι διαθέσιμες μέσω αυτού.

 Το κυβερνοέγκλημα, βεβαίως, δεν έχει σύνορα. Αφορά τον οποιονδήποτε από εμάς που μπορεί φέρει πάνω του ή κάνει χρήση μιας συσκευής που στέλνει και λαμβάνει δεδομένα μέσω Διαδικτύου, αλλά και επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Υπάρχουν λύσεις; Φυσικά!

 Πρώτα απ’ όλα, πρόληψη και ενημέρωση του κοινού, από όλους εκείνους τους φορείς που μπορούν να συνεισφέρουν.

 Καινοτόμες δράσεις όπως αυτές που υλοποιούνται από τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, μεταξύ των οποίων το CYBERKID (Σάιμπερκιντ) και το FEELSAFE (Φηλ Σέιφ), αποτελούν μια μοναδική ευκαιρία προσέγγισης μεγάλου αριθμού πολιτών και μετάδοσης γνώσης.

 Ακολούθως, η έρευνα για θέματα κυβερνο-εγκλήματος και κυβερνοασφάλειας από φορείς του ακαδημαϊκού και επιστημονικού χώρου και η συνακόλουθη διάχυση της νεοαποκτηθείσας γνώσης.

 Η Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, στελεχώνεται από Αξιωματικούς Ειδικών Καθηκόντων και εξειδικευμένο προσωπικό, που επιτελεί πραγματικά ένα πολύ σημαντικό έργο, το οποίο έχει αναγνωριστεί, τόσο στην Ελλάδα, όσο και στο εξωτερικό από διεθνείς Οργανισμούς και έχει λάβει πολύ σημαντικές διακρίσεις.

Κλείνοντας, θα ήθελα να ευχαριστήσω προσωπικά, όλους εκείνους που συνέβαλλαν στη διοργάνωση της σημερινής εκδήλωσης και ιδιαιτέρως τον Διευθυντή του 2ου Επαγγελματικού Λυκείου της Σιβιτανιδείου Δημόσιας Σχολής Τεχνών και Επαγγελμάτων, τον κ. Χρήστο Κουτουλάκο.

 Και φυσικά ευχαριστίες και συγχαρητήρια προς τη Διεύθυνση Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος της Ελληνικής Αστυνομίας, και όλους εσάς που βοηθήσατε, πάντα προς όφελος των παιδιών μας, που όπως είπαμε στην αρχή, είναι το μέλλον της Χώρας μας».