Δελτία Τύπου

Λήξη Εργασιών του Προγράμματος (EEA Grants) «Ανάπτυξη δυνατοτήτων διαχείρισης των εθνικών συστημάτων Ασύλου και Μετανάστευσης»

 

Σε εκδήλωση για τη Λήξη Εργασιών του Προγράμματος (EEA Grants) «Ανάπτυξη δυνατοτήτων διαχείρισης των εθνικών συστημάτων Ασύλου και Μετανάστευσης» συμμετείχε ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος

 Ο κ. Φιλιππάκος βραβεύτηκε με τιμητική πλακέτα για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη του Προγράμματος

Ο Γενικός Γραμματέας Συντονισμού Θεμάτων Αλλοδαπών, Υπηκόων Τρίτων Χωρών και Παράτυπης Μετανάστευσης του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, συμμετείχε τη Δευτέρα 30 Οκτωβρίου 2017 σε εκδήλωση για τη Λήξη Εργασιών του Προγράμματος GR-06 «Ανάπτυξη δυνατοτήτων διαχείρισης των εθνικών συστημάτων Ασύλου και Μετανάστευσης» του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού ΕΟΧ (Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου) περιόδου 2009 – 2014 (EEAGrants), που διοργάνωσε η Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Υ.Δ.Ε.Α.Π.) του Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία είναι ο Διαχειριστής του Προγράμματος

Στην εκδήλωση συμμετείχαν μεταξύ άλλων, ο Πρέσβης της Νορβηγίας στην Ελλάδα, Jørn Eugene Gjelstad, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Διευθυντής της Υ.Δ.Ε.Α.Π. Ταξίαρχος Παναγιώτης Μαρκετάκης.

Ο Ευρωπαϊκός Οικονομικός Χώρος (ΕΟΧ),  έχοντας σκοπό να μειώσει τις οικονομικές και κοινωνικές ανισότητες μεταξύ των Κρατών Μελών, χρησιμοποιεί τη συνεισφορά κυρίως της Νορβηγίας καθώς και της Ισλανδίας και του Λίχνενσταϊν, που αποτελούν τις Δότριες Χώρες, σε προγράμματα στην Ελλάδα. Μεταξύ των προγραμμάτων αυτών του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού (ΧΜ) ΕΟΧ είναι και το Πρόγραμμα με τίτλο ‘’Ανάπτυξη των δυνατοτήτων διαχείρισης των Εθνικών Συστημάτων Ασύλου και Μετανάστευσης‘’ (GR06), για την υποστήριξη πολιτικών που σχετίζονται με το άσυλο και τη μετανάστευση και οι οποίες αφορούν υλοποίηση για περίοδο από το 2014 έως το 2017. Η Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων διαχειρίστηκε το ανωτέρω συγχρηματοδοτούμενο Πρόγραμμα ως Διαχειριστής και η υλοποίησή του ολοκληρώθηκε την 30/04/2017 με τη συμβολή και συνεργασία της Γενικής Διεύθυνσης Μετανάστευσης του Βασιλείου της Νορβηγίας (UDI), η οποία αποτελεί τον Εταίρο του Προγράμματος από τις Δότριες Χώρες.

Ο κ. Φιλιππάκος σε χαιρετισμό που απηύθυνε, τόνισε, μεταξύ άλλων:

«Η χώρα μας τα τελευταία δυόμιση χρόνια βίωσε μεταναστευτικές και προσφυγικές ροές, ασύλληπτες σε μέγεθος και όγκο, που δεν είχαν προηγούμενο στην σύγχρονη ευρωπαϊκή ιστορία.

 Η κυβέρνηση μας, η Πολιτική και η Φυσική Ηγεσία του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, εγώ ο ίδιος, από τη θέση μου ως Γενικός Γραμματέας Συντονισμού του Υπουργείου Εσωτερικών, όλοι μαζί κάνουμε ότι μπορούμε για να διαχειριστούμε αυτό το τόσο κρίσιμο ζήτημα, που απασχόλησε την ευρωπαϊκή αλλά και την παγκόσμια κοινή γνώμη.

 Μέσα από το Πρόγραμμα με κωδικό GR06 και τίτλο «Ανάπτυξη των δυνατοτήτων διαχείρισης των εθνικών συστημάτων του ασύλου και της μετανάστευσης», που συγχρηματοδοτήθηκε από πόρους του Χρηματοδοτικού Μηχανισμού Ευρωπαϊκού Οικονομικού Χώρου περιόδου 2009 – 2014 (EEA Grants), υλοποιήθηκαν δράσεις που στήριξαν αποτελεσματικά τη χώρα μας.

 Πιο συγκεκριμένα:

  • Μέσα από προκαθορισμένες πράξεις του Προγράμματος στηρίχτηκε η εξασφάλιση νομικής προστασίας και φροντίδας στις ευαίσθητες ομάδες προσφύγων – μεταναστών, δηλαδή για τους μη συνοδευόμενους ανήλικους,
  • χρηματοδοτήθηκε η λειτουργία της Υπηρεσίας Υποδοχής και Ταυτοποίησης, εξυπηρετώντας τις ανάγκες του Φυλακίου Έβρου,
  • στηρίχτηκε η λειτουργία της Υπηρεσίας Ασύλου, καλύπτοντας ανάγκες σε ανθρώπινο δυναμικό και διερμηνείς, που στελεχώνουν τα Τμήματα της

Θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς, ως εκπρόσωπος της Πολιτικής Ηγεσίας του Υπουργείου Εσωτερικών, τους εκπροσώπους των Χωρών από την Νορβηγία, την Ισλανδία και το Λιχτενστάιν, για τη συνολική τους στήριξη στη χώρα μας.

 Παράλληλα, θα ήθελα να συγχαρώ την Υπηρεσία Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων (Υ.Δ.Ε.Α.Π.) του  Υπουργείου Εσωτερικών, η οποία διαχειρίζεται με μεθοδικότητα και επαγγελματισμό τα τελευταία χρόνια, σειρά προγραμμάτων που αποσκοπούν στην ενίσχυση της αποτελεσματικότητας της διαχείρισης του μεταναστευτικού – προσφυγικού ζητήματος, που τόσο ταλάνισε τη χώρα μας τα τελευταία δύομιση χρόνια.

 Θα ήθελα να τονίσω ότι μέσα από τη στενή συνεργασία των κρατικών και μη κυβερνητικών Ευρωπαϊκών Φορέων με τις δικές μας Υπηρεσίες, ενισχύεται και η απορροφητικότητα των προγραμμάτων αυτών. Για αυτό το λόγο σας καλώ να συνεχίσουμε αυτή τη συνεργασία ανάμεσα στην πατρίδα μας και στις δότριες χώρες, με εποικοδομητικό και λειτουργικό τρόπο, έτσι ώστε να έχουμε και στο μέλλον άμεσα αποτελέσματα σε επίπεδο πρακτικής εφαρμογής, για την αντιμετώπιση όλων των θεμάτων σχετικά με το μεταναστευτικό και προσφυγικό ζήτημα.»

Ο κ. Φιλιππάκος, με το πέρας της εκδήλωσης, βραβεύτηκε με τιμητική πλακέτα, για τη συνεισφορά του στην ανάπτυξη του εν λόγω Προγράμματος.