Δελτία Τύπου

Στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου

 

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, συμμετείχε στις εκδηλώσεις για τον εορτασμό της «Ημέρας της Αστυνομίας» και του Προστάτη του Σώματος Αγίου Αρτεμίου

Η «Ημέρα της Αστυνομίας» θεσπίστηκε από την Πολιτεία για να τιμήσει το έργο και την προσφορά της Ελληνικής Αστυνομίας στο κοινωνικό σύνολο

Η Ελληνική Αστυνομία με επίσημες εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν την Παρασκευή (20-10-2017) σε όλη τη χώρα, γιόρτασε την «Ημέρα της Αστυνομίας» και τη μνήμη του Προστάτη του Σώματος, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου.

Ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, συμμετείχε στις εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Αθήνα για τον εορτασμό της Ημέρας αυτής.

Συγκεκριμένα, την Πέμπτη (19-10-2017) το απόγευμα, παραμονές της εορτής του Αγίου Αρτεμίου, ο κ. Φιλιππάκος παρέστη στον Μέγα Πανηγυρικό Εσπερινό, μετά αρτοκλασίας, στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών και στη συνέχεια στην περιφορά της Ιερής Εικόνας του Αγίου Αρτεμίου, στις εγκαταστάσεις της πρώην Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας.

Το πρωί της Παρασκευής (20-10-2017) ανήμερα του Αγίου Αρτεμίου ο κ. Φιλιππάκος παρέστη στην πανηγυρική Θεία Λειτουργία, που πραγματοποιήθηκε επίσης στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών.

Η κεντρική εκδήλωση, στην οποία παραβρέθηκε ο κ. Φιλιππάκος, το απόγευμα της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα «Σταύρος Νιάρχος» της Εθνικής Λυρικής Σκηνής, του Κέντρου Πολιτισμού Ίδρυμα Σταύρος Νιάρχος, παρουσία της Α.Ε. του Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας, Προκόπη Παυλόπουλου.

Στην έναρξη της εκδήλωσης ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, εκφώνησε την Ημερήσια Διαταγή, και ακολούθως, χαιρετισμούς απηύθυναν, ο Υπουργός Εσωτερικών, Πάνος Σκουρλέτης και ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας.

Ο Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, με αφορμή τον εορτασμό της Ημέρας της Αστυνομίας, σε προσωπικό του χαιρετισμό, επεσήμανε:

«Με αφορμή τον εορτασμό του Προστάτη της Ελληνικής Αστυνομίας, Μεγαλομάρτυρα Αγίου Αρτεμίου, κάθε χρόνο στις 20 Οκτωβρίου, επιδεικνύουμε με τον προσήκοντα σεβασμό, τιμή και ευγνωμοσύνη στο Σώμα, για την προσφορά του, στην πατρίδα και την κοινωνία.

Με την «Ημέρα της Αστυνομίας» τιμούμε τους Έλληνες και τις Ελληνίδες Αστυνομικούς, αλλά και το πολιτικό προσωπικό του Σώματος, οι οποίοι όλοι μαζί εξασφαλίζουν καθημερινά την ασφάλεια των πολιτών και την κοινωνική ειρήνη.

Είμαι κοινωνός των δυσκολιών που αντιμετωπίζει το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς προέρχομαι από αυτόν τον χώρο, και γνωρίζω από πρώτο χέρι την καθημερινή μάχη σε όλα τα επίπεδα, για την αντιμετώπιση της εγκληματικότητας και την εδραίωση του αισθήματος ασφάλειας.

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι οι συγκυρίες που βίωσε η πατρίδα μας τα τελευταία χρόνια είναι δύσκολες. Ωστόσο το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, συνέχισε να προσφέρει τις υπηρεσίες του στην κοινωνία, με υπευθυνότητα, επαγγελματισμό και σεβασμό στο καθήκον.

Τα τελευταία δυόμιση χρόνια καταφέραμε να διαχειριστούμε με επιτυχία, ασύλληπτες σε μέγεθος προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές, που δεν είχαν προηγούμενο στα χρονικά της σύγχρονης Ευρώπης. Όλοι μαζί, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και οι απλοί πολίτες, στηρίξαμε με αυταπάρνηση και σεβασμό τους ανθρώπους αυτούς, που εκδιώχθηκαν από τις πατρίδες τους, και αντιμετωπίσαμε με ευαισθησία το δράμα που βίωσαν.

Ο σεβασμός στα ανθρώπινα δικαιώματα, ανεξαρτήτως εθνικότητας, θρησκεύματος και καταγωγής, αποτελεί ύψιστο καθήκον όλων μας, για την εξασφάλιση μιας ευνομούμενης και δημοκρατικής κοινωνίας. Οι Έλληνες και οι Ελληνίδες Αστυνομικοί αποδεικνύουν καθημερινά ότι μάχονται και αντιμετωπίζουν αποτελεσματικά, όλα εκείνα τα φαινόμενα, που έρχονται σε αντίθεση με αυτές τις αξίες, τις αρχές και τον πολιτισμό μας.
Η Πολιτική και Φυσική Ηγεσία του Υπουργείου μας, και όλες οι Αστυνομικές Υπηρεσίες, μέσα από σκληρή δουλειά και διαρκείς προσπάθειες, βρίσκονται συνεχώς στο πλευρό του πολίτη, εδραιώνοντας τις δημοκρατικές διαδικασίες με απόλυτο σεβασμό στα συνταγματικά και ατομικά δικαιώματα του κάθε πολίτη.

Δεν είναι τυχαίο ότι η Ελληνική Αστυνομία, για όλους τους επιτυχείς και αποτελεσματικούς χειρισμούς και δράσεις της, απολαμβάνει σήμερα, υψηλής δημοτικότητας, που υπερβαίνει το 70% στο σύνολο των πολιτών, εξασφαλίζοντας έτσι την ασφάλεια και την ευνομία στην πατρίδα μας, αναγκαίες προϋποθέσεις για το μέλλον των παιδιών μας.

Οι προσπάθειες αυτές, δεν θα σταματήσουν, θα συνεχιστούν με το ίδιο σθένος και την ίδια αποτελεσματικότητα, με απώτερο σκοπό την εξυπηρέτηση των αναγκών του κοινωνικού συνόλου και την εδραίωση μίας σχέσης αμοιβαίας εμπιστοσύνης Αστυνομίας και Πολιτών. Οφείλουμε να συνεχίσουμε τις προσπάθειες μας, με την ίδια πίστη, και για έναν επιπλέον λόγο, σεβόμενοι και τιμώντας τη μνήμη των πεσόντων Αστυνομικών, που θυσιάστηκαν υπερασπιζόμενοι το αναφαίρετο δικαίωμα των πολιτών στην ασφάλεια και την ευνομία.

Αγαπητοί μου φίλοι και φίλες, στηριζόμαστε όλοι στο αστυνομικό και πολιτικό προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, για αυτό και εργαζόμαστε συστηματικά για την επίλυση των προβλημάτων του, ώστε να του εξασφαλίσουμε ένα αξιοπρεπές επίπεδο διαβίωσης.

Η αλληλεγγύη, η σύμπνοια και η κοινή προσπάθεια, αποτελούν απαραίτητες προϋποθέσεις, τόσο για την προσωπική μας αυτοβελτίωση, όσο και για την ανάπτυξη και την εξέλιξη της κοινωνίας και της πατρίδας μας.

Ολοκληρώνοντας, θέλω από καρδιάς να ευχηθώ χρόνια πολλά και υγεία, σε όλους εσάς, το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και τις οικογένειές σας, και πάνω από όλα καλή δύναμη.»

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, η Α.Ε. ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος απένειμε μετάλλια «Αστυνομικού Αριστείου Ανδραγαθίας» σε εννέα αστυνομικούς, που διακρίθηκαν για έξοχες πράξεις και ειδικότερα:

  • σε (5) αστυνομικούς διότι τον Φεβρουάριο 2011, υπηρετώντας σε Υπηρεσίες των Διευθύνσεων Αστυνομίας Φθιώτιδας και Βοιωτίας, ήρθαν σε ένοπλη συμπλοκή με πέντε δράστες ληστειών τραπεζών, με αποτέλεσμα τη σύλληψη τεσσάρων και το θανάσιμο τραυματισμό ενός από αυτούς,
  • σε (4) αστυνομικούς, διότι τον Νοέμβριο 2013, υπηρετώντας στο Τμήμα Δίωξης Ναρκωτικών και στο Αστυνομικό Τμήμα Καστοριάς, συμμετέχοντας σε αστυνομική επιχείρηση σε ορεινή περιοχή του Γράμμου, κατάφεραν να εντοπίσουν τρεις υπηκόους Αλβανίας, επικίνδυνους δραπέτες από φυλακές της Αλβανίας, καθώς προσπαθούσαν να εισέλθουν στη χώρα και να συλλάβουν τον έναν από αυτούς, ο οποίος αποπειράθηκε να πυροβολήσει εναντίον τους με πολεμικό τυφέκιο.

Προηγουμένως, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ως συμβολική έκφραση αναγνώρισης της διαχρονικής προσφοράς των Στρατιωτικών Νοσηλευτικών Ιδρυμάτων στο προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, επέδωσε τιμητικές πλακέτες στον Διευθυντή της Διεύθυνσης Υγειονομικού Γενικού Επιτελείου Στρατού, Υποστράτηγο (ΥΙ) Κωνσταντίνο Φιλιππάκη, στον Διευθυντή του 401 Γενικού Στρατιωτικού Νοσοκομείου Αθηνών, Υποστράτηγο (ΥΙ) Παναγιώτη Κοτιλέα, στον Πρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου Μετοχικού Ταμείου Στρατού και 417 Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., Ταξίαρχο (ε.α.) Χρήστο Κουτσογιαννόπουλο και στον Διευθυντή του Ν.Ι.Μ.Τ.Σ., Ταξίαρχο (Υ.Ι.) Γεώργιο Γιαννάκο.

Στην εκδήλωση παρέστησαν, μεταξύ άλλων, ο εκπρόσωπος του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος, Πανιερώτατος Μητροπολίτης Θερμοπυλών κ. Ιωάννης, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Παναγιώτης Κουρουμπλής, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αντιπρόεδρος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» Παναγιώτης Σγουρίδης, ο Πρόεδρος Κ.Ε.Δ.Ε., Γεώργιος Πατούλης, ο τέως Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Ανασυγκρότησης, Ιωάννης Πανούσης, η Γενική Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Μαρία Παπασπύρου, ο Νομικός Σύμβουλος του Κράτους Παναγιώτης Παππάς, εκπρόσωποι Κομμάτων και Εισαγγελικών Λειτουργών, καθώς και ο Μανώλης Γλέζος.

Επιπλέον, παρέστησαν ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος , ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Αντώνιος Μπάκας, Προϊστάμενοι Κλάδων του Αρχηγείου του Σώματος, επίτιμοι Αρχηγοί του Σώματος, εν ενεργεία και απόστρατοι Αξιωματικοί, αντιπροσωπείες από Διευθύνσεις Κλάδων και αυτοτελών Υπηρεσιών του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας και της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής και λοιπό αστυνομικό προσωπικό, καθώς επίσης Πρόεδροι Συνδικαλιστικών Ενώσεων και Ενώσεων Αποστράτων και εκπρόσωποι Ομίλων Φίλων Αστυνομίας.

Την εκδήλωση παρακολούθησαν, επίσης, εκπρόσωποι του καλλιτεχνικού κόσμου, οργανισμών και Εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων της χώρας.

Επιπρόσθετα, παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος του «Χαμόγελου του Παιδιού» Κωνσταντίνος Γιαννόπουλος, ο Γενικός Διευθυντής της Αστικής Μη Κερδοσκοπικής Εταιρείας «Συμμαχία για την Ελλάδα» Γεώργιος Καλούδης, η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας Ειρήνη Μολφέση, καθώς και Διοικητές – Διευθυντές εταιρειών, επιχειρήσεων και οργανισμών της χώρας.

Η εκδήλωση ολοκληρώθηκε με μουσικό πρόγραμμα από την Υπηρεσία Μουσικής και τη χορωδία της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σημειώνεται, ότι οι φετινές εκδηλώσεις για τον εορτασμό της Ημέρας της Αστυνομίας, περιελάμβαναν και άλλες κοινωνικές δράσεις και πρωτοβουλίες, όπως η συγκέντρωση σε πανελλαδικό επίπεδο τροφίμων και ειδών πρώτης ανάγκης για την κάλυψη βασικών ελλείψεων των παιδιών, που στηρίζονται από τον Οργανισμό «Το Χαμόγελο του Παιδιού».

Παράλληλα, πραγματοποιήθηκε πανελλαδική εθελοντική αιμοδοσία του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας για την Τράπεζα αίματος του Σώματος. Οι μισές από τις φιάλες αίματος που συγκεντρώθηκαν, θα διατεθούν σε παιδιά με μεσογειακή αναιμία.

Επίσης, στον χώρο, όπου πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση, οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να περιηγηθούν σε έκθεση ζωγραφικής, αγιογραφίας και γλυπτικής με έργα του αστυνομικού και πολιτικού προσωπικού, η οποία διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (ΙΡΑ).