Δελτία Τύπου

Στις Εργασίες του 27ου Πανελλαδικού Συνεδρίου Π.Ο.ΑΣ.Υ.

Στις Εργασίες του 27ου Πανελλαδικού Συνεδρίου Π.Ο.ΑΣ.Υ. παραβρέθηκε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, παραβρέθηκε την Τετάρτη (27-09-2017), στις εργασίες του 27ου Πανελλαδικού Συνεδρίου της Π.Ο.ΑΣ.Υ., που πραγματοποιήθηκαν στο Ξενοδοχείο Τιτάνια, όπου και απηύθυνε χαιρετισμό.

Συνολικά συμμετείχαν (514) αντιπρόσωποι από όλη τη χώρα, που με την εποικοδομητική τους συμμετοχή και παρουσία, συζήτησαν για όλα τα θέματα που αφορούν στην αστυνομική οικογένεια, εκλέγοντας νέο, ανανεωμένο Διοικητικό Συμβούλιο, και σύμφωνα με το τροποποιημένο Καταστατικό, για πρώτη φορά και 5μελής Γραμματεία Γυναικών.

Συμμετείχαν μεταξύ άλλων και απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων, Βασίλειος Λεβέντης, ο Αναπληρωτής Τομεάρχης Εσωτερικών της Ν.Δ., αρμόδιος για θέματα Προστασίας του Πολίτη, Μάξιμος Χαρακόπουλος, ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, ο επικεφαλής του Τομέα Δημόσιας Τάξης του ΠΑΣΟΚ – Δημοκρατική Συμπαράταξη, Απόστολος Ψωμάς, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, η πρόεδρος του ΤΕΑΠΑΣΑ, Ταξίαρχος Παναγιώτα Χαρώνη, ο εκπρόσωπος του Μακαριότατου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κκ Ιερωνύμου, πρωθιερέας του Καθεδρικού Ναού Αθηνών, πρωτοπρεσβύτερος κ. Δημήτριος Νίκου, ο πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ, Ιωάννης Κατσιαμάκας, ο πρόεδρος της ΕΑΠΣ, Ιωάννης Σταμούλης, ο πρόεδρος της ΠΟΕΥΠΣ, Δημήτρης Σταθόπουλος, ο αντιπρόεδρος της ΠΕΑΛΣ, Γιώργος Μαραγκός, ο πρόεδρος της ΠΟΕΠΛΣ, Κωσταντίνος Κυράνης, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ενώσεων Στρατιωτικών (ΠΟΜΕΝΣ), Δημήτριος Ρώτας, ο πρόεδρος του Συνδέσμου Αποστράτων Αστυνομικών Αθηνών, Χρήστος Κονταρίδης, ο πρόεδρος του Εθνικού Τμήματος ΙΡΑ, Ιωάννης Καραπατάκης, ενώ γραπτά μηνύματα απέστειλαν η Περιφερειάρχης Αττικής, Ρένα Δούρου και ο επίτιμος πρόεδρος της ΠΟΑΞΙΑ, Δημήτριος Γεωργατζής.

Παρέστη, επίσης, ο εκπρόσωπος τύπου του ΠΑΣΟΚ –Δημοκρατικής Συμπαράταξης, Παύλος Χρηστίδης, ο Προϊστάμενος του Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης και πλήθος Αστυνομικών.

 
Ο κ. Φιλιππάκος, στο χαιρετισμό του, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Αξιότιμοι προσκεκλημένοι, κύριε Πρόεδρε,

Εκπρόσωποι όλων των συνδικαλιστικών Ενώσεων, Εκπρόσωποι των κομμάτων, κύριε Αρχηγέ της Ελληνικής Αστυνομίας.

Είχα σημειώσει κάποια πράγματα, αλλά από την εξέλιξη της συζήτησης, θέλω να απευθυνθώ από καρδιάς προς όλους εσάς και να σας πω, πώς αισθάνομαι, να σας πω τις σκέψεις μου.

Προέρχομαι από εσάς, έχω ζήσει τον χώρο 40 χρόνια, έχουμε περάσει πολλά σαν Αστυνομία, αλλά και τα λοιπά Σώματα Ασφαλείας. Έχουν γίνει προσπάθειες κατά το παρελθόν.

Έχουμε υποστεί πάρα πολλά. Έχουμε δεχτεί υποσχέσεις από πάρα πολλές Κυβερνήσεις που πέρασαν. Πολλά δεν υλοποιήθηκαν. Και σήμερα η Αστυνομία συνεχίζει τον αγώνα για να κερδίσει κάτι καλύτερο, να κερδίσουν οι συνάδελφοι αυτό που τους αξίζει.

Κύριε Πρόεδρε της Π.Ο.ΑΣ.Υ, είπατε αλήθειες. Πραγματικά είπατε αλήθειες. Πρέπει να σας πω λοιπόν, με το χέρι στην καρδιά, ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία, και ο Υπουργός και ο κ. Αναγνωστάκης που δρούμε μαζί 2,5 χρόνια, δεν επαναπαύονται, ανησυχούν και καθημερινά προσπαθούν να δώσουν λύσεις.

Αντιλαμβάνεστε ότι, η Ελληνική Αστυνομία αυτή την περίοδο έζησε πολύ δύσκολες περιστάσεις, αντιμετώπισε ένα προσφυγικό-μεταναστευτικό, που δεν έχει προηγούμενο και πραγματικά τα κατάφερε. Και αυτό, αναγνωρίζεται όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά από όλο τον κόσμο.

Έδωσε λύσεις γενικότερα στην εγκληματικότητα, στα προβλήματα αστυνόμευσης και όπως ακούσατε, έχει καταφέρει αρκετά πράγματα.

Θα μου πείτε: “Είσαι ευχαριστημένος, κύριε πρώην συνάδελφε, γι’ αυτά που υπάρχουν σήμερα;”

Όχι, δεν είμαι ευχαριστημένος. Πρέπει να γίνουν περισσότερα. Και ποιος το αρνείται αυτό; Πρώτος ο Υπουργός το δέχτηκε. Κι όχι μόνο το δέχτηκε, αλλά υποσχέθηκε να προχωρήσει σε λύσεις.

Σε ότι με αφορά, θέλω να σας διαβεβαιώσω για άλλη μια φορά, επειδή σας είπα ότι οι θεσμικές θέσεις και η θέση του Γενικού Γραμματέα που είμαι σήμερα, κάποια στιγμή τελειώνουν. Είμαι απόστρατος όμως και απόστρατος θα μείνω. Θα σας κοιτάζω πάντα στα μάτια. Θα κάνω ότι μπορώ και εγώ από την πλευρά μου, με τις λίγες δυνάμεις που έχω, ενώνοντας τις δυνάμεις μου με τον Υπουργό Δημόσιας Τάξης και τον Γενικό Γραμματέα, αλλά και με την φυσική ηγεσία και με τον νυν Αρχηγό, που πρέπει να του αναγνωρίσουμε ότι κάνει κι αυτός τον αγώνα του, προκειμένου η Αστυνομία και τα Σώματα Ασφαλείας να γνωρίσουν καλύτερες μέρες.

Εύχομαι από αυτήν τη συνάντηση σήμερα, να βγουν χρήσιμα συμπεράσματα και σας προτρέπω: Ο συνδικαλισμός δεν θα πρέπει να είναι κομματικός. Δεν θα πρέπει να εξαρτάται από την πολιτική εξουσία. Διαφυλάξτε το αυτό και τότε θα έχετε επιτελέσει ένα τεράστιο έργο και πραγματικά αυτό θα σας αναγνωριστεί.

Είμαι σίγουρος ότι στο τέλος θα βγουν νικητές τα Σώματα Ασφαλείας και η Αστυνομία θα ανακτήσει εκείνο το οποίο δικαιούται.

Να είστε καλά».

Στο πλαίσιο των εργασιών, Εισηγήσεις έγιναν από τον Ομότιμο Καθηγητή Παντείου Πανεπιστημίου και πρώην Επιστημονικού Διευθυντή του ΙΝΕ -ΓΣΕΕ κ. Σάββα Ρομπόλη με θέμα «Η οδύσσεια του ασφαλιστικού» και από τον Πρύτανη του Παντείου Πανεπιστημίου και Ομότιμου Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου κ. Γρηγόριο Τσάλτα με θέμα «Εκπαίδευση στις Αστυνομικές Σχολές-Ανωτατοποίηση Αστυνομικής Ακαδημίας».