Δελτία Τύπου

Επίσκεψη στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου στο Κ.Ε. «ΠΑΛΑΣΚΑΣ»

 

Επίσκεψη Αν. Γεν. Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτου Φιλιππάκου στον Ι.Ν. Αγ. Δημητρίου στο Κ.Ε. «ΠΑΛΑΣΚΑΣ» και παρουσίαση των αγιογραφιών που φιλοτέχνησε το 1948 ο Παναγιώτης Τέτσης

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, επισκέφθηκε κατόπιν πρόσκλησης του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα, την Παρασκευή (29-09-2017), τον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου (εντός Ναυτικού Οχυρού Σκαραμαγκά – Κέντρο Εκπαίδευσης «ΠΑΛΑΣΚΑΣ»).

Την αγιογράφηση του Ιερού Ναού φιλοτέχνησε το 1948 ο ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης κατά τη θητεία του στο Πολεμικό Ναυτικό. Η ξενάγηση έγινε από τον Αναπληρωτή Καθηγητή του ΕΚΠΑ, Μάνο Στεφανίδη, ύστερα από πρωτοβουλία του Αναπληρωτή Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Δημήτρη Βίτσα.

Την παρουσίαση-ξενάγηση  παρακολούθησαν ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αλκιβιάδης Στεφανής, ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Νικόλαος Τσούνης, ο Αρχηγός ΓΕΑ Αντιπτέραρχος Χρήστος Χριστοδούλου, ο Διοικητής της Σχολής Εθνικής Άμυνας (ΣΕΘΑ) Αντιναύαρχος Αλέξανδρος  Διακόπουλος και ο Διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης (ΔΝΕ) Υποναύαρχος Παναγιώτης Λυμπέρης.

Παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Μητροπολίτης Νίκαιας Αλέξιος, η βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Χαρά Καφαντάρη, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών Σπύρος Τζόκας, ο Δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, ο Αντιδήμαρχος Χαϊδαρίου, Μόσχος Χουδελούδης, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Πολιτισμού, Αναστάσιος Παπαγεωργίου, ο Δημοτικός Σύμβουλος Χαϊδαρίου και επικεφαλής της Δημ. Παράταξης «Πολίτες σε Δράση», Θοδωρής Σπηλιόπουλος, ο εκπρόσωπος του συλλόγου «ΟΙΚΟΠΟΛΙΣ», Κώστας Φωτεινάκης και η πρόεδρος του Ναυτικού Μουσείου, Αναστασία Αναγνωστοπούλου-Παλούμπη.

Η αγιογράφηση του συγκεκριμένου ναού από τον Παναγιώτη Τέτση αποτελεί ένα άγνωστο στο ευρύ κοινό μνημειακό έργο του σημαντικού αυτού καλλιτέχνη, που αξίζει να αναδειχθεί και να μελετηθεί, μιας και παρουσιάζει μια διαφορετική πλευρά της τέχνης του εν λόγω ζωγράφου.

Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής του ΑΝΥΕΘΑ, είναι να συμβάλλει στην ανάδειξη πλευρών από την ιστορία και την καλλιτεχνική αξία αυτού του μνημείου αλλά και γενικότερα των μνημείων και των έργων τέχνης που βρίσκονται στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων.

Ο κ. Βίτσας τόνισε ότι: «Στόχος μας είναι να γίνει καταγραφή και ανάδειξη σημαντικών έργων τέχνης και γενικότερα του εικαστικού πλούτου που υπάρχει στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και μέσα από αυτή τη διαδικασία να δείξουμε της συμβολή τους στην ανάδειξη της πολιτιστικής μας κληρονομιάς.»

Ο κ. Φιλιππάκος, τόνισε στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων:

«Λίγος κόσμος γνώριζε μέχρι σήμερα την ύπαρξη των τοιχογραφιών στο Ναό του Αγίου Δημητρίου στο Ναυτικό Οχυρό του Σκαραμαγκά, που φιλοτέχνησε ο σπουδαίος ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης.

Ο ζωγράφος Παναγιώτης Τέτσης, πριν ακριβώς 70 χρόνια, υπηρετώντας τη στρατιωτική του θητεία στο Πολεμικό Ναυτικό, έφτιαξε αυτές τις εκπληκτικές τοιχογραφίες, που όπως λένε και οι ιστορικοί της τέχνης αποτελούν ένδειξη ότι κατείχε τη βυζαντινή αγιογραφία, κάνοντας το άλμα στην ελεύθερη ζωγραφική. Παρά το γεγονός ότι τα έργα αυτά φιλοτεχνήθηκαν στο πλαίσιο της στρατιωτικής θητείας του καλλιτέχνη, είναι λαμπρό κομμάτι της δημιουργικής του εξέλιξης.

Αξίζουν θερμά συγχαρητήρια στον Υπουργό τον κύριο Βίτσα, για την πρωτοβουλία της ανάδειξης αυτού του μνημείου τόσο στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων, όσο και στο ευρύτερο κοινό.

Τέτοιες πρωτοβουλίες στοχεύουν στην ανάδειξη των μνημείων και των έργων τέχνης που βρίσκονται σε εγκαταστάσεις των Ενόπλων Δυνάμεων και που τις περισσότερες φορές είναι άγνωστα στους περισσότερους από εμάς. Για αυτό το λόγο χαίρομαι ιδιαίτερα για τα «ανοίγματα» αυτά προς την κοινωνία, που ταυτόχρονα αναδεικνύουν και άγνωστες πτυχές της πολιτισμικής μας κληρονομιάς. Στην ίδια κατεύθυνση κινούμαστε και εμείς ως Ελληνική Αστυνομία, με αρκετές τέτοιες δράσεις πολιτιστικού χαρακτήρα.

Εύχομαι και στο μέλλον να συναντήσουμε κι άλλες τέτοιες «ευχάριστες» εκπλήξεις στο χώρο των Ενόπλων Δυνάμεων και των Σωμάτων Ασφαλείας, που θα μας «ταξιδέψουν» και θα διευρύνουν τη γνώση μας για την πολιτιστική παρακαταθήκη του τόπου μας.»