Δελτία Τύπου

Στην επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Ο κύκλος της βίας – Παιδική Κακοποίηση και Κακοποίηση Ζώων»

 

Στην επιστημονική εκδήλωση με θέμα «Ο κύκλος της βίας – Παιδική Κακοποίηση και Κακοποίηση Ζώων», που διοργάνωσε η Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, από κοινού με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και τη Συμμαχία για την Ελλάδα παρέστη ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, συμμετείχε την Πέμπτη (28-09-2017), στην επιστημονική εκδήλωση με θέμα: Ο κύκλος της βίας – Παιδική Κακοποίηση και Κακοποίηση Ζώων: Διασύνδεση – Κοινές προκλήσεις και Ιδιαιτερότητες, Διερεύνηση- Συλλογή στοιχείων- Δίωξη, Δομή και λειτουργία των Κέντρων Στήριξης Παιδιών (Advocacy Centers).

Η εκδήλωση οργανώθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, από κοινού με την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και τη Συμμαχία για την Ελλάδα, για την εκπαίδευση εισαγγελικών λειτουργών, και πραγματοποιήθηκε στο αμφιθέατρο της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών (Δ.Ε.Ε.), της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σημειώνεται, ότι στις (20-09-2017), παρουσιάστηκε σε εκδήλωση, στο Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, αντίστοιχο εκπαιδευτικό πρόγραμμα, που  συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία, την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία και τη «ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ», για Αξιωματικούς της ΕΛ.ΑΣ. στο θέμα της διασύνδεσης της κακοποίησης ζώων με την ενδοοικογενειακή βία και άλλες μορφές εγκληματικότητας, το οποίο παρακολούθησαν (195) Αξιωματικοί της ΕΛ.ΑΣ. και (6) στελέχη του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ.

Η άμεση σχέση της κακοποίησης των ζώων με τη βαριά εγκληματικότητα και την κακοποίηση παιδιών και γυναικών ήταν το θέμα που βρέθηκε στο επίκεντρο εκδήλωσης που οργανώθηκε από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου με πρωτοβουλία της Εισαγγελέως Ξένης Δημητρίου με στόχο την εκπαίδευση εισαγγελικών λειτουργών σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, προκειμένου να ενημερωθούν από Αμερικανούς υψηλόβαθμους εισαγγελικούς λειτουργούς για την επικινδυνότητα των εγκλημάτων που κρύβει η κακοποίηση των ζώων.

Στην εκδήλωση προήδρευσε η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου-Βασιλοπούλου, ενώ η ενημέρωση- εκπαίδευση των εισαγγελικών λειτουργών έγινε από Αμερικανίδες υψηλόβαθμες εισαγγελικούς λειτουργούς, τις κυρίες, Michelle Welch, Πολιτειακή Αντεισαγγελέα και Διευθύντρια της Μονάδας Δικαίου των Ζώων της VIRGINIA και Nicole Blumberg, Επικεφαλής της Μονάδας Παιδικής Κακοποίησης της Εισαγγελίας της ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ.

Το πρόγραμμα της εκπαίδευσης των εισαγγελικών λειτουργών οργάνωσαν η Πρόεδρος της Πανελλήνιας Φιλοζωικής Ομοσπονδίας, Ειρήνη Μολφέση και ο Πρόεδρος της ΜΚΟ «Συμμαχία για την Ελλάδα», Γιώργος Καλούδης.

Τόσο οι Αμερικανίδες εισαγγελικοί λειτουργοί, όσο και η Εισαγγελέας του Αρείου Πάγου τόνισαν την άμεση σχέση, που προκύπτει από τεκμηριωμένες επιστημονικές μελέτες, ανάμεσα στην κακοποίηση των ζωών και την κακοποίηση των παιδιών και των γυναικών, επισημαίνοντας πως στις περισσότερες υποθέσεις βαριάς ενδοοικογενειακής βίας, οι δράστες είχαν παρελθόν κακοποίησης ζώων καθώς τα ζώα ως πιο αδύναμοι κρίκοι προσφέρονται για παραδειγματισμό των υπόλοιπων μελών της οικογένειας.

Στην εκδήλωση στη Δ.Ε.Ε. παραβρέθηκαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Αντεγκληματικής Πολιτικής, Ευτύχης Φυτράκης, η Διευθύντρια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Πηνελόπη Μηνιάτη, πλήθος εισαγγελικών λειτουργών και λοιποί.

Ο κ. Φιλιππάκος, στο πλαίσιο χαιρετισμού του, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Καταρχάς, είμαι πολύ χαρούμενος που έχω την ευκαιρία και φέτος, όπως πριν σχεδόν δύο χρόνια, να συμμετέχω σε μία τόσο σημαντική εκδήλωση, με θέμα τον «Κύκλο της βίας, την Παιδική Κακοποίηση και την Κακοποίηση Ζώων».

Κυρία Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, σας ευχαριστώ από καρδιάς για την πρόσκληση και παράλληλα θέλω να συγχαρώ την Ελληνική Αστυνομία, την «Συμμαχία για την Ελλάδα» και την Πανελλήνια Φιλοζωική Ομοσπονδία, για την ανάληψη τόσο σημαντικών πρωτοβουλιών, στον τομέα της καταπολέμησης της βίας.

Φυσικά, αποτελεί τιμή η παρουσία των υψηλών προσκεκλημένων μας, των δύο Εισαγγελέων από τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες είναι εξειδικευμένες στην αντιμετώπιση αυτού του σοβαρού ζητήματος της κακοποίησης, που απασχολεί όλες τις κοινωνίες.

Ιδίως τα τελευταία χρόνια, στο πλαίσιο της εξωστρέφειας της προς την κοινωνία και τους πολίτες, η Ελληνική Αστυνομία έχει αναγνωρίσει τη σοβαρότητα του ζητήματος, και για αυτό το λόγο συμμετέχει ενεργά και αποφασιστικά, τόσο με τον εναγκαλισμό αυτών των Ημερίδων, όσο και με την εκπαίδευση των στελεχών της, που θα βρεθούν αύριο μεθαύριο στα Αστυνομικά Τμήματα για να αντιμετωπίσουν περιστατικά κακοποίησης.

Οι Έλληνες Αστυνομικοί, στο πλαίσιο της αντιμετώπισης της εγκληματικότητας κάθε μορφής, δίνουν τον καλύτερό τους εαυτό.

Πιστεύω ακράδαντα ότι ο πολιτισμός ενός ανθρώπου, ο πολιτισμός μίας κοινωνίας φαίνεται από τον τρόπο που φερόμαστε στα ζώα.

Η βία διαφόρων μορφών, απειλεί όλους μας, απειλεί τα παιδιά μας, απειλεί τα ζώα, που οι περισσότεροι από μας αγαπάμε, απειλεί οτιδήποτε ομορφαίνει την καθημερινότητά μας και διαταράσσει την ψυχική μας ισορροπία και ευαισθησία, που τόσο έχουμε ανάγκη.

Η κακοποίηση των ζώων, κυρίες και κύριοι, είναι το πρώτο στάδιο πριν από την κακοποίηση των ανθρώπων. Και πολεμώντας την κακοποίηση των ζώων, συμβάλουμε στη διάσωση ανθρώπινων ζωών, στη διάσωση αθώων παιδιών.

Σας ευχαριστώ και πάλι και είμαι σίγουρος ότι τα συμπεράσματα της σημερινής εκδήλωσης θα μας δώσουν ακόμα περισσότερη ώθηση για να «σπάσει» επιτέλους αυτός ο φαύλος κύκλος της βίας.»