Παρουσίες

Σε εκδήλωση στην ακτή Σκαραμαγκά για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Χαϊδαρίου

 

Σε εκδήλωση στην ακτή Σκαραμαγκά για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Χαϊδαρίου παρέστη ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, παραβρέθηκε το Σάββατο (23-09-2017) στην ακτή Σκαραμαγκά, σε εκδήλωση που διοργάνωσε η Δημοτική Παράταξη «Πολίτες σε Δράση» του Χαϊδαρίου, για την παρουσίαση πρότασης για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου του Δήμου Χαϊδαρίου και τη λειτουργική του σύνδεση, με το Χαϊδάρι, μέσω μονοπατιού πολιτισμού (Σκαραμαγκάς, Ιερό Αρτέμιδας στην Αφαία, Μονή Δαφνίου / Μνημείο UNESCO, Διομήδειος Κήπος, Μπλοκ 15-Μνημείο της Αντίστασης, Παλατάκι / νεοκλασικό Κτήριο Ν. Γύζη).

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, ο Υφυπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μπαλάφας, ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών, Σπύρος Τζόκας, ο Δήμαρχος Αιγάλεω, Δημήτρης Μπίρμπας, ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας, Γιώργος Καπλάνης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι Δήμων της Δυτικής Αθήνας, και πλήθος πολιτών του Χαϊδαρίου.

Η παρουσίαση της αναπτυξιακής πρότασης πραγματοποιήθηκε από τον Επικεφαλής της Παράταξης «Πολίτες σε Δράση) Θοδωρή Σπηλιόπουλο και το μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου στο ΠΑΡΚΟ ΤΡΙΤΣΗ, Μαρία Μπολτά.

Ο κ. Φιλιππάκος, μετά την παρουσίαση της αναπτυξιακής πρότασης, τόνισε στο χαιρετισμό του, μεταξύ άλλων:

«Καλησπέρα σε όλους,

Καταρχάς, θέλω να συγχαρώ το Θοδωρή τον Σπηλιόπουλο και τους «Πολίτες σε Δράση», γιατί απόψε μας δίνουν την ευκαιρία να μάθουμε περισσότερα, και να μάθουμε τί γίνεται στο Χαϊδάρι μας. Θέλω επίσης να συγχαρώ το Δημήτρη το Βίτσα, για την διαχρονική του προσπάθεια, για την διαχρονική του επιμονή και τα όσα έχει κάνει για το Χαϊδάρι. Και για την πρόθεσή του να παρέμβει και τώρα για να δώσουμε λύσεις σε αυτήν την όμορφη πόλη.

Είμαι 45 χρόνια Δημότης Χαϊδαρίου, και μόνιμος κάτοικος της πόλης, και ειλικρινά σας λέω ότι πολλά πράγματα δε τα ήξερα, από αυτά που ακούστηκαν απόψε. Είναι πολύ σημαντικό λοιπόν να γνωρίζουμε τί γίνεται στο Χαϊδάρι, να γνωρίζουμε πως διαμορφώνεται η κατάσταση, ώστε να μπορούμε να τρέξουμε λύσεις.

Είμαι αισιόδοξος, αγαπητέ φίλε Θοδωρή Σπηλιόπουλε, για την προσπάθεια που κάνετε σήμερα με τους «Πολίτες σε Δράση». Θέλω να πιστεύω ότι αυτή η πόλη, που πραγματικά έχει τόσα πολλά να αναδείξει και έχουν μείνει πίσω, για πολλούς και διαφόρους λόγους, σήμερα είναι η ώρα που μπορεί να προχωρήσουν και μπορούν να γίνουν ο πόλος έλξης πολλών επισκεπτών. Και μάλιστα με αυτήν την περιγραφή που άκουσα, πιστεύω ότι θα δώσει νέα ώθηση αναπτυξιακή, πολιτιστική, και όχι μόνο. Πιστεύω λοιπόν ότι αυτοί οι χώροι, αυτός ο χώρος εδώ και οι υπόλοιποι χώροι, πολύ σύντομα μπορεί να είναι το κέντρο της Δυτικής Αττικής.

Ευχαριστώ και τον κύριο Αντιπεριφερειάρχη για τα όσα είπε. Φαίνεται γενικά ότι υπάρχει η βούληση και η αποφασιστικότητα να γίνουν πραγματικά. Προσωπικά, με τις μικρές μου δυνάμεις, είμαι πάντα κοντά σας, και το έχω κάνει πράξη και αυτό θα κάνω πάντα. Καλή δύναμη, καλή προσπάθεια και καλή επιτυχία σε αυτό το οποίο κάνετε. Να είστε καλά.»

Στη συνέχεια ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας, τόνισε πώς οι Χαϊδαριώτες πολίτες έβαλαν στη συζήτηση της τοπικής κοινωνίας το πρόπλασμα αυτής της πρότασης από το 1999, και έπειτα έκανε μια αναδρομή στα δρώμενα μέχρι σήμερα, τονίζοντας ότι η εφαρμογή της πρότασης δεν είναι ασύμβατη με τη λειτουργία των ναυπηγείων και επισήμανε ότι η Δημοτική Παράταξη διεκδικεί με συνέχεια και συνέπεια μια αναπτυξιακή παρέμβαση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας πρόσθεσε ότι η πρόταση, η οποία είχε παρουσιαστεί αρχικά το 2009 έχει αναπτυξιακά χαρακτηριστικά και η υλοποίησή της θα αναβαθμίσει συνολικά την περιοχή, δεδομένου ότι η ακτή Σκαραμαγκά παρέχει τη δυνατότητα με την αξιοποίηση σε όλους τους κατοίκους της Αθήνας για σύντομη καθημερινή έξοδο.

Το δε κόστος ανάπλασης συνολικά δεν είναι απαγορευτικό και θα μπορούσε να αποσβεστεί σε λίγα χρόνια. Μετά δε και από τον ήδη τελεσίδικο χαρακτηρισμό της διεκδικούμενης με βάση την πρόταση έκτασης ως δημόσιας, είναι κατάλληλη στιγμή να αναληφθεί πρωτοβουλία από το Δήμο Χαϊδαρίου, προκειμένου να δρομολογηθεί η υλοποίηση του έργου έστω και τμηματικά.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Δυτικού Τομέα Αθηνών, Σπύρος Τζόκας, ανακοίνωσε τη δέσμευσή του κατόπιν συνεννόησης με την Περιφερειάρχη Ρένα Δούρου για υποστήριξη της αναπτυξιακής πρότασης που καταθέτουν οι «Πολίτες σε Δράση», διαμέσου χρηματοδότησης μελετών και έργων υποδομής με αντικείμενο την αξιοποίηση της ακτής Σκαραμαγκά και του πολιτιστικού – φυσικού αποθέματος του Δήμου Χαϊδαρίου.

Πιο συγκεκριμένα, ο κ. Τζόκας, από πλευράς Περιφέρειας Αττικής, δεσμεύτηκε για την ουσιαστική υποστήριξη και χρηματοδότηση κάθε συστηματικά μελετημένης και στοχευμένης δράσης, που θα υποβληθεί εκ μέρους του Δήμου Χαϊδαρίου για την αξιοποίηση του παραλιακού μετώπου και τη λειτουργική του σύνδεση με το Χαϊδάρι, προς όφελος του συνόλου των τοπικών κοινωνικών της Δυτικής Αθήνας, αλλά και των όμορων στον κόλπο της Ελευσίνας.

Τέλος, ο κ. Φιλιππάκος σε δήλωσή του προς εκπροσώπους των Μ.Μ.Ε. ανέφερε:

«Είναι κοινή διαπίστωση ότι στις δύσκολες εποχές που περνάμε,  ο ρόλος της  Τοπικής Αυτοδιοίκησης  είναι ιδιαίτερα σημαντικός. Πρωταρχικός σκοπός της είναι να μεριμνά για την οργάνωση των πολιτών, ώστε ενωμένοι να αγωνίζονται για τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσής τους και την προώθηση των μικρών και μεγάλων έργων που έχει ανάγκη η περιοχή.

Είμαι μόνιμος κάτοικος  Χαϊδαρίου πολλά χρόνια και τα προβλήματα της περιοχής, είναι από τα θέματα που με απασχολούν. Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον ενημερώθηκα για την Αναπτυξιακή Πρόταση του Συνδυασμού «Πολίτες εν Δράσει Χαϊδαρίου» και του Επικεφαλής του Θοδωρή Σπηλιόπουλου, με τον οποίο με συνδέει σχέση αμοιβαίας εκτίμησης.

Η «Αναπτυξιακή Πρόταση Χαϊδαρίου – Μονοπάτια Πολιτισμού – Σκαραμαγκάς», αφορά την ανάδειξη των ιστορικών, πολιτιστικών και περιβαλλοντικών χαρακτηριστικών του Χαϊδαρίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής της Δυτικής Αθήνας – Αττικής και αφορά  ανάμεσα στ’ άλλα και την αξιοποίηση αρχικά της υπάρχουσας μικρής ακτής Σκαραμαγκά και τη διεκδίκηση των 100+120 μπαζωμένων στρεμμάτων του Ναυπηγείου, μετά την αποχώρηση των προσφύγων, για κοινωνικές ψυχαγωγικές και περιβαλλοντικές χρήσεις.

Για την ελεύθερη πρόσβαση των πολιτών της Δυτικής Αθήνας στο θαλάσσιο μέτωπο, με την ανάπλαση της μικρής λωρίδας πρασίνου και την τοποθέτηση καθισμάτων για τους επισκέπτες, καθώς και την δημιουργία κερκίδων από ελαφριά λυόμενη κατασκευή για υπαίθριες συναυλίες με θέα την θάλασσα.

Η δυναμική αναμόρφωση και αξιοποίηση της μικρής ακτής πρέπει να ξεκινήσει σήμερα, για να αποτελέσει κίνητρο και να αναδείξει τις δυνατότητες εξέλιξης, όλου του θαλάσσιου μετώπου του Σκαραμαγκά Να γίνει για τους κατοίκους της πόλης περίπατος αναψυχής και πολύτιμης επαφής με τα αγαθά της φύσης.

Για να γίνει, τέλος, το Χαϊδάρι τουριστικός προορισμός για όλους τους επισκέπτες και η πρόταση του Συνδυασμού σας, να φέρει νέες θέσεις εργασίας και αναπτυξιακής πολιτικής για την πόλη μας.

Στην κατεύθυνση αυτή, θέλω να σας βεβαιώσω για την αμέριστη συμπαράστασή μου και την βοήθειά μου, όπου με χρειαστείτε.»