Δελτία Τύπου

Στην εκδήλωση «Πειρατική Βραδιά» στο Γερολιμένα

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, παραβρέθηκε την Κυριακή 13 Αυγούστου 2017, στο Γερολιμένα της Μάνης, στην εκδήλωση «Πειρατική Βραδιά», μια θεατρική αναπαράσταση της πειρατείας στη Μάνη, κατά το 17ο και 18ο αιώνα.

Η «Πειρατική Βραδιά» πραγματοποιήθηκε από τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Γυναικών Μάνης και το Σύλλογο Γερολιμένα “Αρμενόπετρα”.

Την εκδήλωση προλόγισε ο γνωστός Ιστορικός και Μανιάτης Σαράντος Καργάκος.

Συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο ΓΕ.Π.Α.Δ. Πελοποννήσου, Υποστράτηγος Δημήτρης Τριγώνης, ο εκπρόσωπος της Ιεράς Μητρόπολης Μάνης π. Γεώργιος Λεβαντής, ο εκπρόσωπος της Π.Ε. Λακωνίας  και Περιφερειακός Σύμβουλος Ιωάννης Τζεφεράκος, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων, και πλήθος κόσμου και παραθεριστών.

Με το πέρας της εκδήλωσης ο κ. Φιλιππάκος δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Η Μάνη είναι ένας συγκλονιστικός τόπος με μία ιδιαίτερη μορφολογία και οι Μανιάτες πειρατές στη διάρκεια της Τουρκοκρατίας υπήρξαν περήφανοι μαχητές της ελευθερίας και το πιο αξιόμαχο στοιχείο του υπόδουλου Ελληνισμού. Δεν ήταν μόνο «πειρατές» οι Μανιάτες, όταν χτυπούσαν τα οθωμανικά πλοία στη διάρκεια των Βενετοτουρκικών Πολέμων, ήταν περισσότερο υπερασπιστές της ελευθερίας και της εθνικής αυτοσυνειδησίας.

Ο σπουδαίος συγγραφέας Ιούλιος Βερν, στο περίφημο μυθιστόρημά του «Το Αιγαίο στις Φλόγες», η ιστορία του οποίου διαδραματίζεται το 1827, ξεκινά με την περιγραφή της Μάνης και των Μανιατών πειρατών, αποθεώνοντας τον πατριωτισμό, τον ρομαντισμό, την ανιδιοτέλεια, την θυσία και την πιστή φιλία.»