Δελτία Τύπου

Στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Πανσελήνου στη Βάθεια του Δήμου Ανατολικής Μάνης

 

Ο Αναπληρωτής  Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, παρέστη στην εκδήλωση για τον εορτασμό της Αυγουστιάτικης Πανσελήνου στη Βάθεια του Δήμου Ανατολικής Μάνης.

Το Δ.Σ. του Πολιτιστικού-Πνευματικού Κέντρου Λακωνικής Μάνης οργάνωσε τον Εορτασμό της Πανσελήνου, στο μοναδικό και γραφικό χωριό Βάθεια της Μάνης και έδωσε φωνή στους Πύργους της Σιωπής που για χρόνια έμειναν σιωπηλοί και αγέρωχοι.

Ο Εορτασμός της Πανσελήνου πραγματοποιήθηκε για ένατη συνεχή χρονιά και φέτος, το Σάββατο 5 Αυγούστου 2017, υπό την αιγίδα του Δήμου Ανατολικής Μάνης και με την υποστήριξη της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας της Περιφέρειας Πελοποννήσου.

Οι Πύργοι, φωτισμένοι με το φως της ανθρώπινης ελεύθερης έκφρασης της τέχνης, αποτέλεσαν το ατμοσφαιρικό σκηνικό της εκδήλωσης για την αναδρομική αναγνώριση του ιστορικού ρόλου που έχουν επιτελέσει στη Λακωνική Γη.

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας, Αδαμαντία Τζανετέα, εκπρόσωπος του Δημάρχου Ανατολικής Μάνης, εκπρόσωποι Πολιτιστικών Φορέων και Συλλόγων της Μάνης, καθώς και πλήθος κόσμου, Μανιάτες, Λάκωνες, Πελοποννήσιοι και παραθεριστές.

Οι δεκάδες θεατές που παραβρέθηκαν στην εκδήλωση είχαν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν το μιούζικαλ «Ερωτόκριτος του Μαραμή», βασισμένο στo πρωτότυπo έπος του Βιτσέντζου Κορνάρου.

Ο Τζανέτος Φιλιππάκος, με το πέρας της εκδήλωσης, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Σκεφτόμουν πριν λίγο, ότι ο σημερινός συνδυασμός δεν είναι εύκολο να πραγματοποιηθεί και νοιώθω πολύ τυχερός που τον βιώνω.

-Αρχικά, είναι αυτό το μοναδικό τοπίο της Μάνης, οι «Πύργοι της Σιωπής».

Πέτρινοι σαν το τοπίο, ψηλοί, λιτοί και αγέρωχοι, στέκουν φρουροί της Μάνης και της Ελευθερίας. Φρουρούν την τιμή της πατρίδας, το άσυλο και το Ιερό της φιλοξενίας, την παράδοση, τα ήθη και τα έθιμα. Στους θρυλικούς αυτούς Πύργους διαφυλάχθηκε αιώνες, με πίστη και αυτοθυσία, το αθάνατο Ελληνικό μεγαλείο.

-Είναι ο «Ερωτόκριτος». Το  αναγεννησιακό αριστούργημα του Βιτσέντζου Κορνάρου, ύμνος στον έρωτα, τη φιλία και το πάθος, μελοποιημένο από έναν εξαιρετικό δημιουργό, τον Δημήτρη Μαραμή, που “ξεχειλίζει από πάθος, ορμή, συγκίνηση, ευαισθησία και πάνω απ’ όλα εφηβική φρεσκάδα”, όπως πολύ εύστοχα έγραψε η Λένα Ιωαννίδου, σε κριτική της.

-Τέλος, είναι το φεγγάρι.

5 Αυγούστου σήμερα και είμαστε δύο μέρες πριν την ωραιότερη Πανσέληνο του χρόνου, μια Πανσέληνο που απ’ όπου κι αν τη δεις, ακόμα και από το μπαλκόνι του σπιτιού σου, σε μαγεύει με τη μεγαλοσύνη της και σου ξυπνάει τις ποιητικές και ρομαντικές σου φλέβες.

Έτσι ολόγιομο και κόκκινο όπως είναι το φεγγάρι, κάνει ακόμα και τους πιο πεζούς, αυτούς που δε θεωρούνται ρομαντικοί, να λυγίσουν στη θέα του.

Είναι αλήθεια πως –ακόμα κι αν δε θέλουμε να το παραδεχτούμε– πολλές φορές πιάνουμε τον εαυτό μας να αλλάζει διάθεση, σε μέρες που έχει Πανσέληνο.

Με μελωδίες και στίχους, που ήχησαν στους «Πύργους της σιωπής», ταξιδέψαμε στο χρόνο, με τη μαγευτική δύναμη της Πανσελήνου και της λακωνικής γης. Αυτός ήταν ο συνδυασμός που σας ανέφερα και είναι σπάνιος.

Εύχομαι σε όλους καλό καλοκαίρι!»