Δελτία Τύπου

Στις εορταστικές εκδηλώσεις για την επέτειο της Απελευθέρωσης της Μονεμβασίας την 23η Ιουλίου 1821

Στην πόλη της Μονεμβασίας για τον εορτασμό της 196ης επετείου της Απελευθέρωσης της πόλης, παρέστη ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος παραβρέθηκε το διήμερο 22 και 23 Ιουλίου 2017 στην ιστορική πόλη της Μονεμβασίας, σαν εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, με αφορμή την επέτειο της Απελευθέρωσης της πόλης από τους Τούρκους, στις 23 Ιουλίου 1821.

Οι εκδηλώσεις εορτασμού ξεκίνησαν το Σάββατο 22 Ιουλίου 2017, με παρέλαση της Φιλαρμονικής της Δημοτικής Ενότητας Μονεμβασίας και παρουσίαση παραδοσιακών χορών από τον Πολιτιστικό – Χορευτικό και Αθλητικό Σύλλογο Μονεμβασίας «Οι Ρίζες», τον Πολιτιστικό σύλλογο Δροσιάς, Χαλκίδας, τον χορευτικό σύλλογο Αργολίδας Δήμου Επιδαύρου και του Λαογραφικού συλλόγου Μεγάρων «Ο Χορός της Τράτας».

Την Κυριακή 23 Ιουλίου 2017 εψάλη Αρχιερατική Δοξολογία στον Μητροπολιτικό Ναό του «Ελκομένου Χριστού», χοροστατούντος του Παναγιωτάτου Μητροπολίτη Μονεμβασίας και Σπάρτης κ.κ. Ευσταθίου, ενώ τον πανηγυρικό της ημέρας εκφώνησε ο κ. Σαράντος Καργάκος, Ιστορικός.

Ακολούθησε επιμνημόσυνη δέηση στον χώρο της πλατείας του Ελκομένου Χριστού «Κανόνι», κατάθεση στεφάνων και ενός λεπτού σιγή εις μνήμη των πεσόντων.

Το βράδυ της ίδιας ημέρας έγινε αφήγηση του ιστορικού της ημέρας και στη συνέχεια έλαβε χώρα η αναπαράσταση της πυρπόλησης της τούρκικης γολέτας, δηλαδή ενός ιστιοφόρου σκάφους, από τα ελληνικά πλοία, ξημερώματα της 1ης Ιουλίου 1821, γεγονός που επέδρασε καταλυτικά στη μετέπειτα εξέλιξη της πολιορκίας της πόλης.

Το παραπάνω δρώμενο πραγματοποιείται κάθε χρόνο με τη καθοριστική συμβολή του Αλιευτικού Συλλόγου Μονεμβασίας «Το Λαλούδι».

Η βραδιά συνεχίστηκε με συναυλία από τους Παντελή Θαλασσινό, την Αρετή Κετιμέ και τους Τακίμ, οι οποίοι χάρισαν σε όλους αξέχαστες μελωδίες.

Οι εκδηλώσεις έκλεισαν με την καύση βεγγαλικών, τα οποία φώτισαν τον ουρανό πάνω από το Κάστρο και χάρισαν ένα  φαντασμαγορικό θέαμα.

Στο σύντομο χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας κ. Φιλιππάκος, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

Θέλω αρχικά  να ευχαριστήσω τον Δήμαρχο Μονεμβασίας και όλο το Δημοτικό Συμβούλιο, για την πρόσκληση στην σημερινή εκδήλωση, στην οποία παρευρίσκομαι σαν εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, και που σκοπό έχει να τιμηθεί ένα από τα κορυφαία για την Λακωνία  γεγονότα, όπως η απελευθέρωση της Μονεμβασίας από τον τουρκικό ζυγό στις 23 Ιουλίου του έτους 1821.

Η απελευθέρωση της Μονεμβασίας είχε καθοριστική σημασία για τον αγώνα της ανεξαρτησίας και ενέπνευσε με πανανθρώπινες αξίες και ιδανικά, όπως ανδρεία, πατριωτισμός, τιμή, αυτοθυσία, αυταπάρνηση, ελπίδα και ελευθερία.

Ο ποιητής της Μονεμβασιάς Γ. Ρίτσος, γράφει: “Τo ψωμὶ σώθηκε, τα βόλια σώθηκαν, γεμίζουν τώρα τα κανόνια τους μόνο με την καρδιά τους”.

Οι επετειακές εκδηλώσεις είναι μια καλή αφορμή, για να ξαναθυμηθούμε τα ιστορικά γεγονότα, αλλά κυρίως για να ανακαλέσουμε διαχρονικές αξίες, που τις έχουμε ανάγκη, κυρίως σε εποχές δύσκολες, σαν αυτές που ζούμε.

Είναι σημαντικό  να θυμόμαστε τη διαδρομή μας. Για να κατανοούμε ότι είμαστε ένας λαός που έχει ιστορία, έχει παρελθόν, επιβιώνει στα δύσκολα, γι’ αυτό έχει και συνέχεια. Έχει μέλλον.

Λαοί που δεν θυμούνται αυτοκαταδικάζονται… κι αυτό ισχύει ιδιαίτερα σήμερα.

Οι εορταστικές εκδηλώσεις, όπως είναι η σημερινή, αναδεικνύουν τη συλλογική συνείδηση, που επιβάλλει σε όλους μας να σταματήσουμε για λίγο την ατομική μας πορεία και συλλογικά πλέον, να ξαναθυμηθούμε και κυρίως να ξανασκεφτούμε.

Μόνο αν πιστέψουμε στις δυνάμεις μας, τις ατομικές και τις συλλογικές, αν αγωνιστούμε με πείσμα και αποφασιστικότητα, με σχέδιο, συνεργασία, συνεννόηση και ομοψυχία, μπορούμε να ονειρευόμαστε ένα πιο αισιόδοξο μέλλον.

Ο ποιητής Γ. Σεφέρης θα τονίσει κατά την απονομή του Βραβείου Νόμπελ, το 1963: «Είναι μικρός ο τόπος μας, αλλά η παράδοσή του είναι τεράστια και το πράγμα που τη χαρακτηρίζει, είναι ότι μας παραδόθηκε χωρίς διακοπή».

Ποιος μπορεί να ξεχάσει τις ρήσεις του μεγάλου Ιστορικού και συμπατριώτη μας Σαράντου Καργάκου, ο οποίος τιμά με την παρουσία του τις φετινές εκδηλώσεις στη Μονεμβασιά: «Για τους  Έλληνες, περιθώρια άλλων επιλογών δεν υπάρχουν. Για να επιβιώσουν, πρέπει να συμβιώσουν». Και προσθέτει: «Ποτέ οι Έλληνες δεν ήσαν μόνοι, όταν ήσαν μονοιασμένοι».

Ο λακωνικός  λαός διατήρησε πάντα με θρησκευτική ευλάβεια την παράδοσή του και τις διαχρονικές αξίες των αγώνων και του πολιτισμού μας και είμαι υπερήφανος που γεννήθηκα σ’ αυτά τα χώματα».

Στις φετινές εκδηλώσεις  για την επέτειο της Απελευθέρωσης της Μονεμβασίας, παραβρέθηκαν ο Δήμαρχος Δήμου Μονεμβασίας κ. Ηρακλής Τριχείλης, Περιφερειακοί και Δημοτικοί Σύμβουλοι, η Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε. Λακωνίας κα Αδαμαντία Τζανετέα, ο Βουλευτής κ. Αθανάσιος Δαβάκης,  ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου Υποστράτηγος Δημήτριος Τριγώνης, οι Διευθυντές των Σχολείων της Μονεμβασίας, εκπρόσωποι Συλλόγων και Φορέων και πλήθος κόσμου.