Δελτία Τύπου

Στην Επιμνημόσυνη Δέηση για τους Πεσόντες Πυροσβέστες στον Καρέα

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, παραβρέθηκε την Παρασκευή 21 Ιουλίου 2017, σε επιμνημόσυνη δέηση για τους Πεσόντες Πυροσβέστες, που τελέστηκε στον Καρέα, εκπροσωπώντας τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα.

Η επιμνημόσυνη δέηση τελέστηκε για τους πεσόντες Αρχιπυροσβέστες, Μαλούκο Δημήτριο και Μαυραειδή Θεμιστοκλή, τον Πυροσβέστη Διαβολή Αλέξανδρο, καθώς και τον Εθελοντή Πυροσβέστη Καραμολέγκο Δημήτριο, οι οποίοι έχασαν τη ζωή τους κατά την κατάσβεση της μεγάλης δασικής πυρκαγιάς, στο δάσος του Καρέα στον Υμηττό, το 1998.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας κ. Φιλιππάκος, κατά τον σύντομο χαιρετισμό του, ανέφερε μεταξύ άλλων:

«Πυροσβέστης. Ένα λειτούργημα που λίγοι μπορούν να αντέξουν, τόσο σωματικά όσο και ψυχολογικά.  Μια αέναη μάχη με τα στοιχεία της φύσης που ενδέχεται να κοστίσει και την ίδια τους τη ζωή.

Είναι οι άνθρωποι που κάθε φορά, όταν χρειαστεί, θα ορμήσουν μέσα στις φλόγες και τα χαλάσματα για να βοηθήσουν τους συνανθρώπους τους.

Από το 1911 και τα πρώτα θύματα τους Πυροσβέστες – Στρατιώτες Καραγιαννίδη ΠαναγιώτηΤσαβλή Παναγιώτη – Ζαΐμη Κωνσταντίνο, τον Πυροσβέστη Β΄ Τάξης Κωνσταντίνο Πούλιο που έχασε τη ζωή του το 1942, έως πριν από λίγες μέρες τον Δόκιμο Ανθυποπυραγό Μουζακίτη Αριστείδη ο κατάλογος των ηρώων του Σώματος συμπληρώνεται και τονίζει σε όλους την ανιδιοτελή προσφορά, τον ουμανισμό αλλά και τον πατριωτισμό των Ελλήνων Πυροσβεστών. 

Εξέχουσα θέση ανάμεσα στο Πάνθεον των ηρώων κατέχουν και οι, Αρχιπυροσβέστης Μαλούκος Δημήτριος, Αρχιπυροσβέστης Μαυραειδής Θεμιστοκλής,  Πυροσβέστης  Διαβολής Αλέξανδρος και ο Εθελοντής Πυροσβέστης Καραμολέγκος Δημήτριος, όπου στις 22 Ιουλίου 1998, κατά την κατάσβεση δασικής πυρκαγιάς εδώ στην περιοχή του Καρέα έχασαν τη ζωή τους.

Ευρισκόμενος εδώ, εκπροσωπώντας τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, και τη λοιπή Πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου μας, και απευθυνόμενος στις οικογένειες των ηρώων, θα ήθελα να σας επιβεβαιώσω ότι η Πολιτεία θα σταθεί δίπλα σας και θα κάνει ότι είναι δυνατόν για να μην επαναληφθούν τέτοια περιστατικά, θωρακίζοντας το Πυροσβεστικό Σώμα με ότι είναι απαραίτητο για να επιτελεί αποτελεσματικότερα και ασφαλέστερα το έργο του.  

Ύψιστη τιμή και περηφάνια να πεθαίνεις στο βωμό της Πατρίδας, αλλά και οδύνη, θλίψη και πόνος, για όσους έμειναν πίσω να θυμούνται και να ζουν με τις αναμνήσεις.

Δημήτρη, Θεμιστοκλή, Αλέξανδρε, Δημήτρη

η θυσία σας, δεν πήγε χαμένη, θα σας θυμόμαστε πάντα – όχι μόνο οι οικογένειες σας, η Πολιτεία, αλλά και όλοι εμείς που θα θυμίζουμε στα παιδιά μας, τον ηρωισμό και την πίστη σας στο καθήκον.

Ας είναι αιωνία σας η μνήμη.»

Ακόμη, παρέστησαν και απηύθυναν χαιρετισμούς, ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος, Αντιστράτηγος ΠΣ Βασίλειος Καπέλιος, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας,  ο Δήμαρχος Ηλιούπολης και Πρόεδρος του Συνδέσμου Προστασίας και Ανάπτυξης Υμηττού (Σ.Π.Α.Υ.) Βασίλης Βαλασόπουλος.

Το τρισάγιο τελέσθηκε από τον Πρωτοσύγκελο Ιεράς Μητροπόλεως Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού Πανοσιολογιότατο Αρχιμανδρίτη κ. Αναστάσιο Τασόπουλο, ως εκπρόσωπο του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Καισαριανής, Βύρωνα και Υμηττού κκ. Δανιήλ, στον τόπο όπου έλαβε χώρα το τραγικό περιστατικό.

Στην τελετή, εκτός από τις οικογένειες, τους συγγενείς και τους φίλους των αδικοχαμένων συναδέλφων, παρέστησαν επίσης από το Πυροσβεστικό Σώμα, ο Υπαρχηγός Υποστήριξης Αντιστράτηγος ΠΣ Σωτήριος Τερζούδης, ο Υπαρχηγός Επιχειρήσεων Αντιστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Βασιλειάδης, ο Περιφερειάρχης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αττικής Υποστράτηγος ΠΣ Κωνσταντίνος Γιόβας, ο Συντονιστής Υποστήριξης Επιτελείου Α.Π.Σ. Υποστράτηγος ΠΣ Ιωάννης Ράμφος, ο Συντονιστής Επιχειρήσεων Πειραιά Υποστράτηγος ΠΣ Σεραφείμ Αθανασίου, ο Διοικητής Διοίκησης Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Αθηνών Αρχιπύραρχος Μιχαήλ Ανδριόπουλος, εκ μέρους της Περιφέρειας Αττικής, η Εντεταλμένη Σύμβουλος Πολιτικής Προστασίας της Περιφέρειας Αττικής Γιάννα Τσούπρα, ο Δήμαρχος Καισαριανής Ηλίας Σταμέλος, ο Δήμαρχος Βύρωνα Άκης Κατωπόδης, ο Αντιδήμαρχος Ηλιούπολης κ. Χρήστος Καλαρρύτης, ο Αντιδήμαρχος Ελληνικού κ. Βασίλης Κρητικός, ο Δασάρχης Πεντέλης Αθανάσιος Ρέππας, ο Πάνος Τριγάζης, εκπρόσωποι των Ο.Τ.Α., εθελοντικών οργανώσεων, συλλόγων, εκπρόσωποι των συνδικαλιστικών ενώσεων του Πυροσβεστικού Σώματος καθώς και πλήθος συναδέλφων.