Δελτία Τύπου

Ημερίδα του ΚΕ.ΜΕ.Α. με θέμα «Ισλαμιστική Ριζοσπαστικοποίηση και Τρομοκρατία- Προκλήσεις και Απαντήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη»

 

 

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, συμμετείχε την Παρασκευή 30 Ιουνίου 2017, στην Ημερίδα που διοργάνωσε το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας, με θέμα «Ισλαμιστική Ριζοσπαστικοποίηση και Τρομοκρατία- Προκλήσεις και Απαντήσεις σε Ελλάδα και Ευρώπη». Η Ημερίδα πραγματοποιήθηκε με ιδιαίτερη επιτυχία, σε ένα κατάμεστο από περισσότερους των 300 συμμετεχόντων αμφιθέατρο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

Σκοπός της ημερίδας ήταν η παρουσίαση του έργου του ΚΕ.ΜΕ.Α. στον τομέα της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό και στην τρομοκρατία και η ενημέρωση για τις εξελίξεις σε ευρωπαϊκό επίπεδο καθώς και για τις προκλήσεις και τους κινδύνους για την Ελλάδα.

Τις εργασίες της ημερίδας άνοιξε με την εισήγηση του ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο οποίος τόνισε πως «είναι απαραίτητο να δημιουργηθεί, το συντομότερο δυνατόν, ένα νέο μοντέλο αστυνόμευσης και πρόληψης της τρομοκρατίας, το οποίο θα λάβει υπόψη του όλες τις σημαντικές αλλαγές που έφερε στην ισλαμιστική τρομοκρατία η εμφάνιση και η θανατηφόρος δράση του Ισλαμικού Κράτους. Χρειάζεται να διευρυνθεί η βάση εμπλοκής των φορέων στην πρόληψη προκειμένου να συμπεριλάβει και την ίδια την κοινωνία». Επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός σημείωσε πως «παρότι η ισλαμιστική τρομοκρατία δεν αποτελεί προς το παρόν σημαντική απειλή για την Ελλάδα, ωστόσο οι αρμόδιες ελληνικές αρχές βρίσκονται σε επαγρύπνηση λαμβάνοντας υπόψη την κλιμάκωση των τρομοκρατικών επιθέσεων και τη διασπορά τους σε διαφορετικές χώρες εντός και εκτός Ε.Ε.».

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, στο πλαίσιο της ομιλίας του, τόνισε τα εξής:

«Ήδη από πέρυσι το ΚΕ.ΜΕ.Α. έχει θέσει σε εφαρμογή τη δράση κατά της ριζοσπαστικοποίησης και του εξτρεμισμού, στοχεύοντας στη διαδικασία εκπαίδευσης και ενημέρωσης των επαγγελματιών «πρώτης γραμμής», όπως συνηθίζουμε να τους αποκαλούμε.

…Η ισλαμιστική ριζοσπαστικοποίηση και η τρομοκρατία είναι φαινόμενα με σύνθετα πολιτικοκοινωνικά αίτια και είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό το γεγονός ότι άτομα που έχουν γεννηθεί και μεγαλώσει στην Ευρώπη, ανεξαρτήτως του εθνοπολιτισμικού τους υποβάθρου, δεν έχουν ενσωματώσει τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές, αφού συμμετέχουν σε τρομοκρατικές οργανώσεις και εκτελούν ανάλογα χτυπήματα.

Έτσι το πρόβλημα γίνεται και «εσωτερικό», παρά το γεγονός ότι το ιδεολογικό υπόβαθρο προέρχεται από αλλού, εκτός του ευρωπαϊκού χώρου.

Ωστόσο, ελλοχεύει ο κίνδυνος της ταύτισης εκατομμύριων μουσουλμάνων με το φαινόμενο της ριζοσπαστικοποίσης. Πρέπει να διαχωρίσουμε το θρησκευτικό φονταμενταλισμό, που χρησιμοποιεί το θρησκευτικό αίσθημα και την πίστη των ανθρώπων αυτών, ως πρόσχημα, για να δικαιολογήσει τις αιματηρές τρομοκρατικές επιθέσεις.

…Η Ελλάδα διαχειρίστηκε και συνεχίζει να διαχειρίζεται με μεγάλη επιτυχία το έργο της καταγραφής και της αξιολόγησης, όλων αυτών των ανθρώπων που πέρασαν τα σύνορα, με ύψιστη προτεραιότητα την πρόληψη της τρομοκρατίας και του βίαιου εξτρεμισμού, με την εφαρμογή διεθνών προτύπων και βέλτιστων πρακτικών.

Η προσφυγική – μεταναστευτική κρίση που βιώσαμε, απέδειξε ότι σεβόμαστε τις κοινές ευρωπαϊκές αξίες της δημοκρατίας, της ελευθερίας, του σεβασμού στα ανθρώπινα δικαιώματα και της ανθρώπινης αξιοπρέπειας.

Ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αποτελεί τον πυρήνα των πολιτικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την καταπολέμηση της ισλαμιστικής ριζοσπαστικοποίησης και την πρόληψη της τρομοκρατίας, εξασφαλίζοντας ταυτόχρονα την απαιτούμενη ισορροπία αναφορικά με την ασφάλεια των Ευρωπαίων Πολιτών.

Σε ότι αφορά στους πρόσφυγες – μετανάστες που καταφθάνουν στην Ελλάδα, πρέπει να λάβουμε σοβαρά ορισμένες παραμέτρους, όπως

την αποτροπή θυματοποίησης των προσφύγων – μεταναστών, μέσω μιας συνεχούς και διαρκούς εκστρατείας ενημέρωσης κατά της ριζοσπαστικοποίησης και των διαδικασιών στρατολόγησης που εφαρμόζουν επικίνδυνες οργανώσεις και δίκτυα,
την προώθηση της εκπαίδευσης και της κοινωνικής ένταξης με στόχο την ανάπτυξη κριτικού πνεύματος και την εξάλειψη των διακρίσεων
την προώθηση ανθεκτικών, ανοιχτών και χωρίς αποκλεισμούς κοινωνιών, με δυνατότητα προσέγγισης των νέων ανθρώπων, για την ανάπτυξη ενός συνόλου εργαλείων αντίληψης και αντιμετώπισης της βίαιης ριζοσπαστικοποίησης, και
την συνέχιση του συστηματικού ελέγχου και της καταγραφής, σύμφωνα με τα διεθνώς αναγνωρισμένα πρότυπα, όλων όσων εισέρχονται στη χώρα μας, για τον εντοπισμό των υπόπτων για τρομοκρατία…»
Στην κεντρική εισήγηση της ημερίδας ο Πρόεδρος του Δ.Σ. του ΚΕ.ΜΕ.Α. καθηγητής Παναγιώτης Τσάκωνας, αναφέρθηκε στον πρωταγωνιστικό ρόλο του ΚΕ.ΜΕ.Α. Επίσης, αναφέρθηκε στην αξιοποίηση της τεχνογνωσίας, της εμπειρίας και της δυναμικής όλων των φορέων που δραστηριοποιούνται στην πρόληψη, τη διαχείριση και την καταπολέμηση της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό και στην τρομοκρατία. Ειδικότερα, ο κ. Τσάκωνας επεσήμανε ότι εκτός από την συνεχή παρακολούθηση του ευρωπαϊκού κεκτημένου στους τομείς της πρόληψης και της αντιμετώπισης του φαινομένου της ισλαμιστικής ριζοσπαστικοποίησης το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας αναπτύσσει με συστηματικό τρόπο κατά την τελευταία πενταετία σειρά δράσεων που αφορούν στη μελέτη του φαινομένου, στην εκπαίδευση, ευαισθητοποίηση και δικτύωση και στην έρευνα και καινοτομία και επιχειρούν να αντιμετωπίσουν τις βαθύτερες αιτίες της ριζοσπαστικοποίησης.

Στη συνέχεια η ημερίδα εξελίχθηκε με δύο ειδικά πάνελ συζήτησης. Το πρώτο ήταν αφιερωμένο στην «εξέλιξη της απειλής και στις πρωτοβουλίες και απαντήσεις σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο». Στελέχη της Europol, της Ελληνικής Αστυνομίας και του ΚΕ.ΜΕ.Α. αναφέρθηκαν στην εξέλιξη της απειλής της ισλαμιστικής τρομοκρατίας στην Ευρώπη το 2016 και το 2017, στις προκλήσεις για την Ελλάδα και ανέδειξαν τις πρωτοβουλίες και τις δράσεις των σχετικών Υπηρεσιών και Διευθύνσεων της Ελληνικής Αστυνομίας. Ενώ τα στελέχη του ΚΕ.ΜΕ.Α. παρουσίασαν τις δράσεις του Κέντρου στον τομέα της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στον βίαιο εξτρεμισμό και στην τρομοκρατία κινούμενα στο τρίπτυχο: α) δικτύωση- ευρωπαϊκή παρουσία, β) εκπαίδευση- επιμόρφωση και γ) έρευνα και καινοτομία.

Το δεύτερο πάνελ αφορούμε τις προκλήσεις για την Ελλάδα από την πλευρά των εμπλεκόμενων φορέων και το ρόλο που έχουν στην πρόληψη και στη διαχείριση του φαινομένου. Εκπρόσωποι της Ελληνικής Αστυνομίας, ο Διοικητής του Εθνικού Κέντρου Επιχειρήσεων Υγείας, ο Γενικός Γραμματέας του Δήμου Πειραιά και η εκπρόσωπος του Διεύθυνσης Ευρωπαϊκών & Διεθνών Θεμάτων, του Τμήματος Ευρωπαϊκής Ένωσης, του Υπουργείου Παιδείας Έρευνας και Θρησκευμάτων ανέδειξαν τις πολλές και ειδικές πτυχές του φαινομένου, τις ήδη υπάρχουσες συνέργειες και την ανάγκη εντατικοποίησης της δι- υπηρεσιακής συνεργασίας.

Τις εργασίες της ημερίδας τίμησαν με την παρουσία τους, μεταξύ άλλων, η Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου Χριστιάνα Καλογήρου, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτριος Αναγνωστάκης, ο Υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής Προϊστάμενος Κλάδου Ασφάλειας Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, εκπροσωπώντας τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα, ο πρώην Αναπληρωτής Υπουργός Γιάννης Πανούσης, η Πρέσβης της Ινδίας στην Ελλάδα κυρία Murugesan Manimekalai, δήμαρχοι, εκπρόσωποι των Ενόπλων Δυνάμεων, εκπρόσωπος του Αρχηγού του Λιμενικού Σώματος- Ελληνικής Ακτοφυλακής, ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, αστυνομικοί Σύνδεσμοι ευρωπαϊκών χωρών στην Ελλάδα, Διευθυντές και Πρόεδροι επιστημονικών και ερευνητικών ιδρυμάτων και ινστιτούτων, ακαδημαϊκοί, στελέχη συναρμόδιων υπηρεσιών του Δημοσίου, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, φοιτητές και εκπρόσωποι μεταναστευτικών κοινοτήτων στην Ελλάδα.

Σημειώνεται πως η συγκεκριμένη πρωτοβουλία εντάσσεται σε μια σειρά δράσεων που αναπτύσσει το Κέντρο σχετικά με την εξέταση του φαινομένου της ριζοσπαστικοποίησης που οδηγεί στο βίαιο εξτρεμισμό και την τρομοκρατία μέσω ευρωπαϊκών προγραμμάτων και ειδικών εκπαιδεύσεων για το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και των λοιπών εμπλεκόμενων Φορέων και σηματοδοτεί την έναρξη του δημοσίου διαλόγου όλων των εμπλεκομένων φορέων και της Κοινωνίας των Πολιτών για το περίπλοκο αυτό φαινόμενο.