Δελτία Τύπου

Τελετή λήξης του 22ου Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης προσωπικού της Ε.Κ.Α.Μ

Τελετή λήξης του 22ου Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης προσωπικού για τη στελέχωση της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας (Ε.Κ.Α.Μ.), πραγματοποιήθηκε παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας του Σώματος

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια Μνημείου Πεσόντων Αστυνομικών προς τιμήν του πεσόντα στο καθήκον Ανθυπαστυνόμου της Ε.Κ.Α.Μ., Λάππα Βασιλείου ενώ τιμήθηκε η οικογένεια του

Επιπλέον τιμήθηκε η Ομάδα της Ε.Κ.Α.Μ. που διακρίθηκε πρόσφατα στο Διεθνή Διαγωνισμό Ειδικών Δυνάμεων, στο εκπαιδευτικό κέντρο « KASOTC » της Ιορδανίας, ο δωρητής του Μνημείου Πεσόντων Αστυνομικών καθώς και οι δωρητές ηλεκτρονικού και εκπαιδευτικού εξοπλισμού της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, συμμετείχε την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017, το πρωί, στην ειδική τελετή για τη λήξη του Σχολείου και την απονομή των διπλωμάτων στους επιτυχόντες αστυνομικούς, που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων (Δ.Ε.Α.Δ.) στο Ολυμπιακό Σκοπευτήριο Μαρκόπουλου Αττικής.

Το 22ο Σχολείο Βασικής Εκπαίδευσης του αστυνομικού προσωπικού ολοκληρώθηκε και θα στελεχώσει την επίλεκτη Μονάδα της Ελληνικής Αστυνομίας, την Ειδική Κατασταλτική Αντιτρομοκρατική Μονάδα (Ε.Κ.Α.Μ.). Συνολικά (14) αστυνομικοί (Αξιωματικός, 10 Αστυφύλακες και 3 Ειδικοί Φρουροί), μετά την ιδιαίτερα απαιτητική διαδικασία επιλογής (μεταξύ 158 υποψηφίων, που διήρκησε δύο μήνες) εντάσσονται πλέον στο δυναμικό της Ε.Κ.Α.Μ.

Στην τελετή χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος, ενώ παρέστησαν μεταξύ άλλων ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων, Ταξίαρχος Χρήστος Κοτλίδας.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, στο χαιρετισμό του ανέφερε:

«…Νέοι αστυνομικοί της Ε.Κ.Α.Μ. Με την ευκαιρία, σήμερα, της τελετής λήξης του Σχολείου της Βασικής Εκπαίδευσής σας, θα ήθελα ακόμη μια φορά να σας συγχαρώ όλους σας, για την άξια θαυμασμού επιλογή σας να ενταχθείτε εθελοντικά στην Υπηρεσία αυτή, ανταποκρινόμενοι επάξια στα αυστηρά κριτήρια και στην τρίμηνη δοκιμασία, που έχει θέσει η Ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας, ως απαραίτητη προϋπόθεση. Πετύχατε και τα καταφέρατε. Μπράβο σας…

Αγαπητοί παρευρισκόμενοι. Η σημερινή μέρα είναι ταυτόχρονα και μέρα απόδοσης φόρου τιμής για τους συναδέλφους μας που υπηρέτησαν στην Ε.Κ.Α.Μ., μέρα τιμής και μνήμης για εκείνους που θυσιάστηκαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος…

Ο Έλληνας Αστυνομικός, σε όποια υπηρεσία κι αν υπηρετεί, είναι ταγμένος να υπερασπίζεται το συμφέρον της κοινωνίας και των Ελλήνων πολιτών. Η μεγάλη οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας έχει θρηνήσει πολλούς πεσόντες, από την ενοποίηση της μέχρι σήμερα. 130 Γυναίκες και Άνδρες Αστυνομικοί, από το 1984 μέχρι σήμερα, έπεσαν κατά την εκτέλεση του καθήκοντος.

Η θυσία τους αποτελεί μία λαμπρή παρακαταθήκη για όλους εμάς, αλλά και για τους αστυνομικούς των επόμενων γενεών που θα επακολουθήσουν…

Ας προσευχηθούμε για την ανάπαυση της ψυχής του ηρωικού Βασίλη Λάππα, δίνοντας υπόσχεση στην οικογένεια του, στις κόρες του, που βρίσκονται εδώ σήμερα μαζί μας, ότι δε θα τον ξεχάσουμε ποτέ.

Αιωνία του η μνήμη. Σας ευχαριστώ.»

Από πλευράς Φυσικής Ηγεσίας παρευρέθησαν, επίσης, ο Υπαρχηγός του Σώματος, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νότιας Ελλάδας, Αντιστράτηγος Αντώνιος Μπάκας, Προϊστάμενοι και Διευθυντές Κλάδων του Αρχηγείου καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί του Σώματος.

Παρέστησαν, επίσης, εκπρόσωποι της Ζ’ Μοίρας Αμφίβιων Καταδρομών (Μ.Α.Κ.) και του Ειδικού Τμήματος Αλεξιπτωτιστών (Ε.Τ.Α.) του Στρατού Ξηράς, της 31ης Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας και Διάσωσης (Μ.Ε.Ε.Δ.) της Πολεμικής Αεροπορίας, καθώς και της Μονάδας Υποβρυχίων Αποστολών (Μ.Υ.Α.) του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής. Παράλληλα, παρευρέθησαν εκπρόσωποι διπλωματικών Αρχών, εκπρόσωποι του Δήμου Μαρκοπούλου Μεσογαίας Αττικής και Σαρωνικού, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών Φορέων της Ελληνικής Αστυνομίας και συγγενείς των επιτυχόντων αστυνομικών.

Τα διπλώματα στους 14 επιτυχόντες αστυνομικούς και Ειδικούς Φρουρούς του 22ου Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης της Ε.Κ.Α.Μ. απένειμαν ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης και ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος.

Μετά την απονομή των πτυχίων στα νέα στελέχη της Ε.Κ.Α.Μ., ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, βράβευσε τους εκπαιδευτές του 22ου Σχολείου Βασικής Εκπαίδευσης της Ε.Κ.Α.Μ., καθώς και τα στελέχη της ομάδας της Ε.Κ.Α.Μ., που συμμετείχαν στο Διεθνή Διαγωνισμό Ειδικών Δυνάμεων, που πραγματοποιήθηκε το χρονικό διάστημα από 30 Απριλίου έως 4 Μαΐου 2017 στο εκπαιδευτικό κέντρο « KASOTC » της Ιορδανίας.

Υπενθυμίζεται, ότι η Ε.Κ.Α.Μ. κατάφερε να καταταχθεί 3η σε δύο αγωνίσματα, ενώ στη συνολική βαθμολογία κατατάχθηκε 5η, αναδεικνύοντας το υψηλό επίπεδο επιχειρησιακής ικανότητας και εκπαίδευσης.

Ακολούθως, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια του Μνημείου Πεσόντων στο καθήκον Αστυνομικών, το οποίο ανεγέρθη προς τιμήν του Ανθυπαστυνόμου της Ε.Κ.Α.Μ., Λάππα Βασιλείου, που τραυματίστηκε θανάσιμα την 9η Ιανουαρίου 1997, κατά τη διάρκεια επιχείρησης σύλληψης δραπέτη φυλακών.

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου πραγματοποιήθηκαν παρουσία της συζύγου και των δύο κορών του πεσόντα αστυνομικού, ενώ τελέστηκε τρισάγιο στη μνήμη του.

Στη συνέχεια απονεμήθηκαν τιμητικές πλακέτες:

από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών και τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, στη σύζυγο και στις δύο κόρες του πεσόντα Ανθυπαστυνόμου Λάππα Βασιλείου,
από τον Γενικό Γραμματέα Δημόσιας Τάξης, στον κ. Νικόλαο Μόσχο, εκπρόσωπο του Προέδρου του Ιατρικού Ομίλου Αθηνών, κ. Γεώργιο Αποστόλου, για τη δωρεά ανέγερσης του Μνημείου Πεσόντων Αστυνομικών,
από τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, στον επιχειρηματία κ. Δημήτριο Φιντιρίκο, για τη δωρεά του στίβου πάλης και του πύργου καταρριχήσεων της Ε.Κ.Α.Μ.,
από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας στον Διευθυντή Ασφαλείας της Τράπεζας ALPHA BANK . κ. Ζαχαρία Παλαμίδα, ως εκπρόσωπο του Συμβούλου της Τράπεζας ALPHA BANK ., κ. Παναγιώτη Μουστάκα, για τη δωρεά εξοπλισμού στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων.
από τον Υπαρχηγό του Σώματος, στον Διευθυντή Ασφαλείας της Τράπεζας ALPHA BANK κ. Ζαχαρία Παλαμίδα, ως εκπρόσωπο του Διευθυντή Προμηθειών και Περιουσίας της Τράπεζας ALPHA BANK , κ. Παναγιώτη Βλασιάδη, για τη δωρεά εξοπλισμού και των εργασιών εγκατάστασής του στη Διεύθυνση Ειδικών Αστυνομικών Δυνάμεων.
Ακολούθησε σειρά εξειδικευμένων ασκήσεων και επιδείξεων κλιμακούμενης δυσκολίας, από επίλεκτες Ομάδες της Ε.Κ.Α.Μ.. Οι ασκήσεις και επιδείξεις εκτελέστηκαν υποδειγματικά, επιβεβαιώνοντας σε απόλυτο βαθμό το υψηλό επιχειρησιακό επίπεδο της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας.