Δελτία Τύπου

Απόδοση Ιατρικού Εξοπλισμού

Απόδοση από την Ελληνική Αστυνομία στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, ιατρικού εξοπλισμού που εκλάπη τον περασμένο Μάιο από τα Νοσοκομεία «Άγιος Σάββας» και Πανεπιστημιακό Γενικό Νοσοκομείο Λάρισας και εντοπίστηκαν στο πλαίσιο ερευνών της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής

 

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, εκπροσώπησε την Τετάρτη 5 Ιουλίου 2017, τον Αναπληρωτή Υπουργό Προστασίας του Πολίτη, Νίκο Τόσκα, σε ειδική παρουσίαση, στην έδρα της Γενικής Αστυνομικής Διεύθυνσης Αττικής, κατά την οποία αποδόθηκαν, στον Αναπληρωτή Υπουργό Υγείας Παύλο Πολάκη, τα ιατρικά μηχανήματα, που είχαν κλαπεί από διάφορα νοσηλευτικά ιδρύματα της χώρας, τον φετινό Μάιο.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, δήλωσε:

«Είναι πολύ σημαντική ημέρα σήμερα, και δεν χρειάζεται να προσθέσω τίποτα σε αυτά που είπε ο Υποστράτηγος και Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, κ. Παπαζαφείρης.

Δεν είναι μόνο σημαντική ημέρα για την Ελληνική Αστυνομία και το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, είναι και για το Υπουργείο Υγείας, αλλά και για τους απλούς πολίτες. Οι Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας χειρίστηκαν με υψηλό επίπεδο επαγγελματισμού, με σοβαρότητα και μεθοδικότητα, αυτήν την υπόθεση. Φτάσαμε στην εξιχνίαση αυτών των διακεκριμένων κλοπών εξειδικευμένου ιατρικού εξοπλισμού από τα δημόσια νοσοκομεία της χώρας μας. Συζητώντας πριν λίγο με τον αγαπητό Υπουργό, προσπαθούσαμε να θυμηθούμε αν υπάρχει προηγούμενο. Και εγώ 40 χρόνια που είμαι στο χώρο, δεν θυμάμαι να υπάρχει προηγούμενο…

Για τη μεγάλη αυτή επιτυχία, θα ήθελα να μεταφέρω τα θερμά συγχαρητήρια του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη Νίκου Τόσκα – ο οποίος δε μπόρεσε σήμερα να είναι μαζί μας – προς όλες τις εμπλεκόμενες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, για αυτό το επίτευγμα.

Από την πλευρά μου, θα ήθελα να εξάρω την άψογη συνεργασία και τις συντονισμένες δράσεις, τόσο μεταξύ των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας, όσο και με τις Αρχές του Εξωτερικού, με τις οποίες εργάστηκαν από κοινού, για την εξάρθρωση της πολυμελούς εγκληματικής οργάνωσης διεθνικού χαρακτήρα και την επιστροφή του ιατρικού εξοπλισμού.

Η Ελληνική Αστυνομία βρίσκεται πάντα στο πλευρό των πολιτών και η σημερινή ημέρα το αποδεικνύει για ακόμη μία φορά, δεδομένης της αναγκαιότητας αυτών των εξειδικευμένων μηχανημάτων, για τους συνανθρώπους μας που αντιμετωπίζουν σοβαρά προβλήματα υγείας.

Και κλείνοντας θέλω να πω ότι παραδίδονται στον Υπουργό, ο οποίος πραγματικά κάνει ό,τι μπορεί για να συμβάλει στην καλύτερη παροχή υγειονομικής περίθαλψης και φροντίδας των Ελλήνων πολιτών.

Κύριε Υπουργέ, αποτελεί ιδιαίτερη τιμή για μένα – ως εκπρόσωπος του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη – να σας παραδίδουμε σήμερα, τον ιατρικό εξοπλισμό που εκλάπη, ο οποίος επιστρέφει στα Νοσοκομεία, όπου είναι απαραίτητος.

Θερμά συγχαρητήρια σε όλους. Σας ευχαριστούμε που είσαστε σήμερα εδώ».

 

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Υγείας Παύλος Πολάκης τόνισε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«Σήμερα ήρθαμε εδώ για δύο λόγους. Ο πρώτος είναι για να δώσουμε τα πιο θερμά συγχαρητήρια στην Ηγεσία και σε όλο το στελεχιακό δυναμικό που συνέβαλλε της Ελληνικής Αστυνομίας, διότι πραγματικά και αυτό θέλω να ειπωθεί δεν υπάρχει ιστορικό προηγούμενο τέτοιας επιτυχίας.

Έχουν κλαπεί και άλλες φορές πράγματα από νοσοκομεία και αξίας πράγματα και μεγαλύτερης αξίας από αυτά που σήμερα ξαναβρήκαμε, όμως δε βρέθηκαν ποτέ γιατί δεν ασχολήθηκε κανείς και δεν ασχολήθηκε κανείς, γιατί δεν υπήρχε η πολιτική επιλογή να ασχοληθεί κανείς.

Υπάρχουν ικανότατοι αξιωματικοί στην Ελληνική Αστυνομία και φαίνεται και φάνηκε από το αποτέλεσμα. Πραγματικά η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής θα το πω έτσι και επιτρέψτε μου το έβαλε τα γυαλιά σε αντίστοιχες έντεκα υπηρεσίες άλλων ευρωπαϊκών κρατών. Δεν το είπατε εσείς το λέω εγώ, γιατί έτσι είναι. Μια διεθνής σπείρα η οποία είχε ρημάξει μια σειρά από νοσοκομεία κλέβοντας συγκεκριμένο τέτοιο εξοπλισμό για συγκεκριμένη χρήση σε άλλη παράνομη δραστηριότητα στις χώρες της Λατινικής Αμερικής, με τα καρτέλ των ναρκωτικών, αλλά πιθανά και σε σχέση ως ανταλλακτικά στα νοσοκομεία και που όμως υπήρχε μαύρο σκοτάδι και το οποίο το ανακάλυψε η Ελληνική Αστυνομία και οφείλω να δώσω τα πιο θερμά συγχαρητήρια που έχω για αυτό το πράγμα…

…Πραγματικά σας ευχαριστούμε. Πραγματικά σας ευχαριστούμε. Εγώ το επαναλαμβάνω για άλλη μία φορά. Δεν έχει ιστορικό προηγούμενο αυτή η επιτυχία…»

Τον συντονισμό της παρουσίασης είχε ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αστυνομικός Υποδιευθυντής Θεόδωρος Χρονόπουλος, ενώ ο Διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής Υποστράτηγος Χρήστος Παπαζαφείρης, αναφερόμενος στην εξιχνίαση της κλοπής του ιατρικού εξοπλισμού από τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, τόνισε τα εξής:

«Πρόκειται αναμφίβολα για μια πολύ σοβαρή υπόθεση. Δεν αναφέρομαι μόνο στην χρηματική αξία του εξοπλισμού αυτού, που είναι ιδιαίτερα μεγάλη. Αναφέρομαι κυρίως στον σημαντικό αντίκτυπο της υπόθεσης αυτής, που ενέχει ιδιαίτερη κοινωνική απαξία, καθώς η κλοπή ιατρικού εξοπλισμού στρέφεται ευθέως κατά του αγαθού της δημόσιας υγείας.

Η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής κατάφερε να εξιχνιάσει και τις τέσσερις κλοπές και να ταυτοποιήσει τα μέλη του εγκληματικού δικτύου, που εμπλέκονται στην υπόθεση αυτή.

Όπως διακριβώθηκε το συγκεκριμένο εγκληματικό δίκτυο έχει χαρακτήρα διεθνικό, καθώς έχει διαπράξει σωρεία κλοπών ιατρικού εξοπλισμού από πολλά Νοσοκομεία της Ευρώπης, όπως σε Λουξεμβούργο, Ισπανία, Γερμανία, Αυστρία, Τσεχία, Πολωνία, Ιταλία, Ολλανδία, Γαλλία, Κροατία και αλλού

Η διάσταση αυτή αναδεικνύει μια άλλη σημαντική παράμετρο της υπόθεσης.

Τα στοιχεία από τις έρευνες στην Ελλάδα, διαβιβάστηκαν σε πολλές Αστυνομικές Αρχές του εξωτερικού, που διερευνούν ανάλογες κλοπές. Είμαι σε θέση να σας διαβεβαιώσω ότι βοήθησαν και ενίσχυσαν σημαντικά τις προσπάθειες για εξιχνίαση και άλλων υποθέσεων.

Για το λόγο αυτό δεχτήκαμε πολλά ευμενή σχόλια και συγχαρητήρια από Αστυνομίες του εξωτερικού και αυτό αποτελεί μια διάκριση όχι μόνο για την Ελληνική Αστυνομία αλλά και για τη χώρα μας γενικότερα».

Τέλος, ο Διοικητής του Αντικαρκινικού – Ογκολογικού Νοσοκομείου Αθηνών «Άγιος Σάββας», Γεώργιος Δενδραμής και ο Διοικητής του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Λάρισας, Παναγιώτης Νάνος, ευχαρίστησαν την Ελληνική Αστυνομία για τη σημαντική αυτή επιτυχία.