Δελτία Τύπου

Κατασκηνώσεις «Ταϋγέτη» της Ιεράς Μητροπολέως Σπάρτης & Μονεμβασίας

Τις Κατασκηνώσεις «Ταϋγέτη» της Ιεράς Μητροπολέως Σπάρτης & Μονεμβασίας επισκέφθηκε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σπάρτης & Μονεμβασίας κ.κ. Ευστάθιος, απένειμε τιμητική πλακέτα στον κ. Φιλιππάκο, για τη συνεισφορά του στην ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της Κατασκήνωσης

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, επισκέφθηκε τις Κατασκηνώσεις «Ταϋγέτη» της Ιεράς Μητροπολέως Σπάρτης & Μονεμβασίας, οι οποίες βρίσκονται σε ένα μαγευτικό φυσικό περιβάλλον, σε υψόμετρο 950 μέτρων, κάτω από την σκέπη της Παναγίας της Ταϋγέτης του Μυστρά και του Προφήτη Ηλία, στη Λακωνία.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Σπάρτης & Μονεμβασίας κ.κ. Ευστάθιος από κοινού με τον κ. Φιλιππάκο επισκέφθηκαν τις εγκαταστάσεις των κατασκηνώσεων, όπου ήδη ξεκίνησε η πρώτη κατασκηνωτική περίοδος.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών συνοδευόταν από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή Πελοποννήσου, Υποστράτηγο Δημήτριο Τριγώνη και τον Διευθυντή της Διεύθυνσης Αστυνομίας Λακωνίας, Ταξίαρχο Γεώργιο Μαρουδά.

Τον Σεβασμιότατο και τον Αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα υποδέχτηκαν σε ένθερμο κλίμα, ο αρχηγός της πρώτης κατασκηνωτικής περιόδου Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης Σεραφείμ Κοσμάς καθώς και όλα τα παιδιά που φιλοξενούνται ήδη εκεί.

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης κ.κ. Ευστάθιος, κατά τη διάρκεια του χαιρετισμού του, ευχαρίστησε θερμά τον κ. Φιλιππάκο επειδή κατάφερε – με την βοήθεια χορηγών – να εξασφαλίσει μεγάλη ποσότητα τροφίμων, που καλύπτει τις ανάγκες και για τις τέσσερις φετινές κατασκηνωτικές περιόδους, καθώς και σημαντικό αθλητικό και φαρμακευτικό υλικό.

Ο Σεβασμιότατος εξήρε το ήθος και την διάθεση προσφοράς του κ. Φιλιππάκου και του ευχήθηκε προσωπική και οικογενειακή υγεία και προκοπή.

Ο ωφέλιμος λόγος του σεπτού Ποιμενάρχη, επισφραγίστηκε με την απονομή τιμητικής πλακέτας στον κ. Φιλιππάκο, για το προσωπικό ενδιαφέρον και τις ενέργειές του, για την ποιοτική αναβάθμιση των παρεχόμενων υπηρεσιών της Κατασκήνωσης

Ακολούθως τον λόγο πήρε ο Τζανέτος Φιλιππάκος, ο οποίος – εμφανώς συγκινημένος -ευχαρίστησε τον Σεβασμιότατο για τα επαινετικά του λόγια επισημαίνοντας ότι είναι το ελάχιστο που θα μπορούσε να κάνει ώστε να συμβάλλει στην αξιέπαινη αυτή δράση της Ιεράς Μητροπόλεως Σπάρτης και Μονεμβασίας, ενώ υποσχέθηκε στο μέλλον να καταβάλλει ακόμα μεγαλύτερες προσπάθειες προς αυτή την κατεύθυνση. Απευθυνόμενος στα παιδιά υπογράμμισε την ανάγκη διατήρησης του άρρηκτου δεσμού Ελληνισμού και Ορθοδοξίας. Παράλληλα τους τόνισε την σπουδαιότητα που θα έχει στη ζωή τους αυτή η ολιγοήμερη διαμονή στην κατασκήνωση, όπως και την τύχη να έχουν πνευματικό πατέρα έναν καταξιωμένο Ιεράρχη.

Συγκεκριμένα, ο κ. Φιλιππάκος, απευθύνοντας σύντομο χαιρετισμό, τόνισε μεταξύ άλλων:

«Η κατασκήνωση Ταϋγέτη, εποπτευόμενη από την Μητρόπολη Μονεμβασίας και Σπάρτης, συνδυάζει ένα ευχάριστο και αρμονικό περιβάλλον με άρτιες και ασφαλείς κατασκηνωτικές εγκαταστάσεις.

Περίπου 500 παιδιά, αγόρια και κορίτσια, θα «γευτούν» φέτος  τη χαρά και την εμπειρία  της ομαδικής ζωής, θα μάθουν να ζουν μαζί, να ψυχαγωγούνται με τρόπο ευχάριστο και δημιουργικό, να προβληματίζονται και να ευαισθητοποιούνται σε σύγχρονα θέματα και να εκπαιδεύονται μέσα από πρωτότυπες ομαδικές δραστηριότητες και οικολογικές πρωτοβουλίες.

Κυρίως όμως θα μαθητεύσουν στην τέχνη της αληθινής χριστιανικής επικοινωνίας μέσα στα πλαίσια της Ορθόδοξης Χριστιανικής Παράδοσης του τόπου μας.

Εδώ, μέσα στον ειδυλλιακό χώρο των κατασκηνώσεων, που βρίσκονται πλησίον της Ιεράς Μονής Παναγίας Ταϋγέτης, οι μικροί μας φίλοι θα περάσουν όμορφες στιγμές γεμάτες με πλούσιες δραστηριότητες και ευκαιρίες πνευματικού ανεφοδιασμού.

Και το κυριότερο είναι ότι τα παιδιά καθόλη την φιλοξενία τους στην κατασκήνωση Ταϋγέτη, θα παίξουν, θα τραγουδήσουν, θα χορέψουν, θα διασκεδάσουν, ενώ θα μάθουν να ζουν ομαδικά, αναπτύσσοντας τις έννοιες  της συνεργασίας, του αμοιβαίου σεβασμού, της αγάπης, της διάκρισης, της συγχώρεσης.

Βλέποντας τα αθώα και αγνά πρόσωπα των παιδιών μας σήμερα, νιώθω πως είμαι κι εγώ παιδί. Αναπολώ τα παιδικά μου χρόνια, που παρόλες τις δυσκολίες, είχαν μια αθωότητα, μια ξεγνοιασιά και μία ανέμελη σκέψη.

Σεβασμιότατε,

Εσείς με την χάρη του Θεού και του Αγίου Πνεύματος μεταδίδετε την πνευματική σοφία σε όλους μας. Η λαμπρή προσωπικότητά σας αποδεικνύεται από την στήριξη που προσφέρετε καθημερινά στα παιδιά κάθε ηλικίας, στους συμπατριώτες μας, στους πιστούς της Εκκλησίας και της Ορθοδοξίας μας. Εσείς ενώνετε με τον πιο ενάρετο τρόπο τους ανθρώπους και οι πράξεις σας αποτελούν παράδειγμα προς μίμηση για όλους εμάς.

Και όπως είπαμε και διά ζώσης, δεν υπάρχει τίποτα πιο ωραίο στο κόσμο από το να μπορείς να προσφέρεις ανιδιοτελώς το γέλιο και τη χαρά σε αυτά τα μικρά παιδιά. Δεν υπάρχει τίποτα πιο αξιέπαινο από το να μπορείς να προσφέρεις στην Πατρίδα σου και στον τόπο σου, την ώρα που σε έχει ανάγκη.

Αγαπητά μου παιδιά,

Σήμερα θα φύγω απο εδώ γεμάτος δύναμη και ενέργεια από τα διάσπαρτα χαμόγελά σας και τις παιδικές φωνές σας. Θα ήθελα να ευχηθώ καλό υπόλοιπο κατασκηνωτικής περιόδου σε εσάς που έχετε ήδη ξεκινήσει καθώς και καλή διαμονή στους επόμενους που θα ακολουθήσουν.

Ως Λάκωνας και πατριώτης, πορευόμενος με την ευλογία του Θεού, θα συνεχίζω να προσπαθώ να ανταποκρίνομαι με τον καλύτερο δυνατό τρόπο στις ανάγκες των συμπατριωτών μου και των συνανθρώπων μου.

Σας ευχαριστώ θερμά.»

Η όμορφη συνάντηση ολοκληρώθηκε με τα παιδιά να προσφέρουν στον κ. Φιλιππάκο, ένα μικρό χειροποίητο πίνακα ζωγραφικής του Ταϋγέτου, που έφτιαξαν τα ίδια, και στο τέλος ο κ. Φιλιππάκος μοίρασε δώρα σε όλα τα παιδιά και τα στελέχη, τα οποία ήταν προσφορά των χορηγών.