Δελτία Τύπου

Διάλεξη στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομικής Ακαδημίας

 

Διάλεξη του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτου Φιλιππάκου στη Σχολή Αξιωματικών της Αστυνομικής Ακαδημίας

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, παραχώρησε διάλεξη τη Δευτέρα 12 Ιουνίου 2017, στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας στις Αχαρνές, με θέμα «Ελληνική Αστυνομία και διαχείριση της προσφυγικής/μεταναστευτικής κρίσης».

Ο κ. Γενικός αναφέρθηκε στον τρόπο που διαχειρίστηκε το προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας τις προσφυγικές και μεταναστευτικές ροές από το 2015 έως και σήμερα, ενώ ανέπτυξε τα βασικά σημεία της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης, για την αντιμετώπιση της μεταναστευτικής κρίσης και τα πρακτικά αποτελέσματα αυτής.

Τη διάλεξη παρακολούθησαν ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Ασφάλειας, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης και ο Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Παναγιώτης Κορδολαίμης, ο οποίος κατά την έναρξη απηύθυνε χαιρετισμό.

Παρέστησαν επίσης, Διευθυντές Διευθύνσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας καθώς και οι Διοικητές, Υποδιοικητές και προσωπικό των Σχολών Αξιωματικών, Εθνικής Ασφαλείας και Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης της Ελληνικής Αστυνομίας.

Σημειώνεται ότι, η διάλεξη πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Προγράμματος Σπουδών της Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας, σύμφωνα με το οποίο οι Δόκιμοι Υπαστυνόμοι, επιμορφώνονται μέσω διαλέξεων για θέματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος, που σχετίζονται με την αποστολή τους και διευρύνουν την εγκυκλοπαιδική τους μόρφωση.

Στο πλαίσιο της διάλεξής του ο κ. Φιλιππάκος ανέφερε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

 

 • Θα ήθελα καταρχάς να ευχαριστήσω την Αστυνομική Ακαδημία για την τιμή να με προσκαλέσει, για δεύτερη συνεχόμενη χρονιά, ως ομιλητή, στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας. Κάθε φορά που βρίσκομαι στους χώρους της Ακαδημίας μας, θα μου επιτρέψετε να πω ότι αισθάνομαι «σαν στο σπίτι μου», γεγονός που φυσικά με χαροποιεί ιδιαίτερα, ταυτόχρονα όμως με γεμίζει με περισσότερες ευθύνες. Κι αυτό γιατί κάθε φορά επιθυμώ και επιδιώκω να απευθύνομαι όχι μόνο στην ακοή, την όραση και το μυαλό σας, αλλά και στην ψυχή και την καρδιά σας…

 

 • Το μεταναστευτικό/προσφυγικό είναι ένα θέμα κρίσιμο, δύσκολο, ιδιαιτέρως πολύπλοκο, ένα θέμα που «τρομάζει» ή και «πονάει» πολλές φορές, αλλά αναμφίβολα η διαχείρισή του είναι μείζονος σημασίας τόσο σε εθνικό, όσο και ευρωπαϊκό, αλλά και σε διεθνές επίπεδο. Το θέμα αυτό, φυσικά, δεν μπορεί να εξαντληθεί στη διάρκεια μιας διάλεξης. Γι’ αυτό και σίγουρα αποτελεί μεγάλη πρόκληση. Όμως θα μου επιτρέψετε να σας πω ότι το θεωρώ υποχρέωσή μου, από τη θέση στην οποία βρίσκομαι, να προσπαθήσω να σας δώσω μια έστω συνοπτική, αλλά καθαρή εικόνα της κατάστασης, από την πλευρά της Ελληνικής Αστυνομίας, θεωρώντας πως αυτό θα αποτελέσει για εσάς πολύτιμο εφόδιο: όχι μόνο ως αυριανούς αξιωματικούς, αλλά κυρίως ως πολίτες.

 

 • Δεν υπάρχει αμφιβολία πως ζούμε σε μια εποχή αυξημένων μετακινήσεων και έντονης ανθρώπινης κινητικότητας. Η προσφυγιά, αποτελεί ίσως το πιο σκληρό «πρόσωπο» αυτής της κινητικότητας. Και εμείς ειδικά οι Έλληνες γνωρίζουμε πολύ καλά, από κάθε άποψη, αυτό το «πρόσωπο» της προσφυγιάς, της ξενιτιάς και της μετανάστευσης. Η σύγχρονη Ελλάδα αποτελεί μια από τις κύριες πύλες μαζικής εισόδου παράτυπων μεταναστών και προσφύγων στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Η ιδιομορφία των εξωτερικών συνόρων μας (σύνορα με χώρες των Βαλκανίων, καθώς και με την Τουρκία) φαίνεται να αποτελεί ιδανική «πρώτη στάση» για μετανάστες και πρόσφυγες πριν συνεχίσουν το ταξίδι τους προς Κράτη – Μέλη της κεντρικής και βόρειας Ευρώπης.

 

 • Το κρίσιμο ερώτημα, φυσικά, δεν είναι πώς θα «σταματήσουμε» τις ροές και τις μετακινήσεις των ανθρώπων, αλλά πώς θα υπάρξει πιο αποτελεσματικός έλεγχος και διαχείρισή τους. Η μεγάλη πλειοψηφία των ανθρώπων που έφθασαν στην πατρίδα μας, μέχρι και το καλοκαίρι του 2016, είναι πρόσφυγες που διέφυγαν από πολύνεκρες συρράξεις, σε χώρες όπως η Συρία, το Αφγανιστάν και το Ιράκ, ή από καταπιεστικές κυβερνήσεις σε χώρες όπως η Ερυθραία. Οι περισσότεροι μετανάστες και πρόσφυγες εισέρχονται, λοιπόν, στην Ελλάδα, ακολουθώντας τη θαλάσσια οδό της Νοτιοανατολικής Μεσογείου, και καταπλέουν στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, κυρίως σε Λέσβο, Χίο, Σάμο, αλλά και στο Νότιο Αιγαίο, σε Κω και Λέρο, με αποτέλεσμα η κατάσταση που διαμορφώνεται εκεί να είναι εξαιρετικά σοβαρή.

 

 • Το 2015, χωρίς να θέλω να υπερβάλλω, υπήρξε μια «εκρηκτική» –από άποψη προσφυγικών και μεταναστευτικών ροών– χρονιά. Το 2015 συνελήφθησαν περισσότεροι από 910.000 υπήκοοι τρίτων χωρών για παράνομη είσοδο και παραμονή στη χώρα μας σε σύγκριση με το έτος 2014, όπου κατά το αντίστοιχο χρονικό διάστημα συνελήφθησαν περίπου 77.000.Πρόκειται για άτομα με έντονο προσφυγικό προφίλ είτε για οικονομικούς μετανάστες. Οι κύριες υπηκοότητες αυτών είναι από Συρία, Αφγανιστάν, Ιράκ και Πακιστάν.

 

 • Το 2016, σε εθνικό επίπεδο, ο αριθμός των συλλήψεων προσφύγων/παράτυπων μεταναστών παρουσίασε θεαματική ποσοστιαία μείωση της τάξεως περίπου του -77,5%. Όπως βλέπετε στο διάγραμμα, το 2016 είχαμε περίπου 205.000 συλλήψεις και πάλι στην πλειοψηφία τους υπήκοοι Συρίας, Αφγανιστάν, Ιράκ και Πακιστάν. Που οφείλεται όμως αυτή η μείωση; Είμαι σίγουρος ότι το γνωρίζετε ήδη –και πρέπει να το γνωρίζετε: στο κλείσιμο της λεγόμενης «οδού των Δυτικών Βαλκανίων» τον Μάρτιο του 2016. Το «κλείσιμο» αυτό σε συνδυασμό με την υλοποίηση της Κοινής Δήλωσης Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, ναι μεν περιόρισε τις μεταναστευτικές ροές τόσο προς τη χώρα μας, όσο και προς την κεντρική και βόρεια Ευρώπη, όμως ταυτόχρονα «εγκλώβισε» στην Ελλάδα πάνω από 62.000 πρόσφυγες και μετανάστες.

 

 • Στην παρούσα χρονική στιγμή βρισκόμαστε σε μία καμπή με τις αφίξεις παράτυπων μεταναστών και προσφύγων να κινούνται σε διαχειρίσιμα επίπεδα. Συγκεκριμένα, το Α’ τρίμηνο του 2017 η μείωση των μεταναστευτικών ροών στο σύνολο της ελληνικής επικράτειας, σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2016, ξεπέρασε σε ποσοστό το 93%, το οποίο σε απόλυτους αριθμούς μεταφράζεται σε 10.583 συλλήψεις.

 

 • Επιτυχής διαχείριση δεν είναι φυσικά μόνο η διάσωση ανθρώπινων ζωών, αλλά και η καταπολέμηση των κυκλωμάτων λαθροδιακινητών και δουλεμπόρων, θα ήθελα να πούμε δύο λόγια περισσότερα σχετικά με αυτό. Γιατί και σε αυτό το κομμάτι η Ελληνική Αστυνομία κατάφερε «γερά χτυπήματα», συλλαμβάνοντας περίπου 1500 διακινητές το 2015 και 950 το 2016 και εξαρθρώνοντας αρκετά κυκλώματα και οργανωμένες εγκληματικές ομάδες, που διακινούσαν και τις περισσότερες φορές εκμεταλλεύονταν τους ταλαιπωρημένους αυτούς ανθρώπους.

 

 • Κέντρα Υποδοχής και Ταυτοποίησης έχουν δημιουργηθεί σε πέντε νησιά: Λέσβο, Χίο, Σάμο, Κω και Λέρο, με σκοπό να ταυτοποιούνται και να καταγράφονται οι μετανάστες και να ολοκληρώνεται η σχετική διαδικασία σε σύντομο χρόνο. Δυστυχώς βέβαια, σε αρκετές περιπτώσεις, οι αλλοδαποί μένουν και φιλοξενούνται εκεί για μεγαλύτερο διάστημα. Επιπλέον, στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας, ερωτώνται αν επιθυμούν να υποβάλλουν αίτημα ασύλου. Αίτημα ασύλου, πλέον, υποβάλλει η συντριπτική πλειοψηφία, πολλοί από αυτούς μόνο και μόνο για να «μπλοκάρουν» την επιστροφή τους στην Τουρκία.

 

 • Σε αυτό το σημείο θα τονίσω ότι στην Ελλάδα η Υπηρεσία Ασύλου δεν υπήρχε καν πριν τρία χρόνια! Και το 2016 οι αιτήσεις ασύλου στην Ελλάδα έφτασαν σχεδόν τις 50.000, από περίπου 11.000 αιτήσεις που είχαν γίνει το 2015, καταγράφοντας αύξηση κατά 400%. Αυτά τα στοιχεία κατατάσσουν τη χώρα μας στη δεύτερη θέση των χωρών της Ε.Ε. με τις περισσότερες αιτήσεις ασύλου σε αναλογία με τον πληθυσμό τους (πρώτη έρχεται η Γερμανία).

 

 • Για την αντιμετώπιση προβλημάτων εγκληματικότητας από ορισμένους παράτυπους μετανάστες, αλλά και την υποβοήθηση του έργου των επιστροφών, ιδρύθηκαν και λειτουργούν με ευθύνη της Ελληνικής Αστυνομίας, τα Προαναχωρησιακά Κέντρα Κράτησης (ΠΚΕΚ). Είναι οκτώ (8) στον αριθμό και βρίσκονται στην Αμυγδαλέζα, στον Ταύρο, στην Κόρινθο, στην Ξάνθη, στο Παρανέστι Δράμας, στο Φυλάκιο Έβρου, στη Λέσβο και την Κω. Εκεί κρατούνται όσοι αλλοδαποί τελούν υπό επιστροφή – και γι’ αυτό θα μιλήσουμε στη συνέχεια. Θα πρέπει πάντως να επισημάνω ότι παρά τα όποια προβλήματα και τις όποιες δυσκολίες, οι συνθήκες διαβίωσης εναρμονίζονται πλήρως με τα διεθνή πρότυπα σε κλειστά κέντρα, τέτοιου τύπου.

 

 • Σε αυτό το σημείο όπως ανέφερα και στην αρχή, θεωρώ πολύ σημαντικό να πούμε δυο λόγια για την Ειδομένη, ένα θέμα που –ας μου επιτραπεί να το πω– θα μείνει στην Ιστορία. Κάτι σχεδόν ασύλληπτο σε ό,τι αφορά την επίλυσή του, γι’ αυτό άλλωστε και καθυστέρησε να ληφθεί η απόφαση για την εκκένωση του ανεξέλεγκτου αυτού πρόχειρου καταυλισμού, η οποία και πραγματοποιήθηκε τελικά στις 24 Μαΐου 2016.

 

 • Ως αρμόδιος Γενικός Γραμματέας συμμετείχα στο σχεδιασμό, μαζί με τους επιχειρησιακούς παράγοντες της Ελληνικής Αστυνομίας και τις λοιπές συναρμόδιες Υπηρεσίες και φορείς. Ήταν μια διαδικασία, που συνολικά από την αρχή, το σχεδιασμό, μέχρι την ολοκλήρωση, κράτησε 25 μέρες. Ήταν μια δύσκολη και συγχρόνως επικίνδυνη επιχείρηση, που αυτή καθαυτή διήρκησε δυόμιση ημέρες, αλλά υπήρχαν φόβοι ότι θα μπορούσε να έχει θύματα. Πάνω από 13.000 άνθρωποι, πρόσφυγες και μετανάστες, βρίσκονταν στο σημείο εκείνο και η κατάσταση είχε φτάσει στα όρια της «γενικής έκρηξης». Το δύσκολο εγχείρημα ήταν να πειστούν οι βασανισμένοι αυτοί άνθρωποι ότι τα σύνορα δεν θα ανοίξουν (παρά τα όσα τους υπόσχονταν διάφοροι επιτήδειοι) και ότι οι ίδιοι και οι οικογένειές τους, θα πρέπει να εγκαταλείψουν την Ειδομένη και να μεταφερθούν σε πιο ασφαλείς χώρους, με πιο ανθρώπινες συνθήκες.

 

 • Ο σχεδιασμός για την Ειδομένη έγινε σε φάσεις και σε πολλαπλά επίπεδα. Δεν θα σας αναλύσω το επιχειρησιακό σχέδιο, το μόνο που θα σας πω είναι ότι έπρεπε αρχικά να γίνει χαρτογράφηση της περιοχής, διότι ήταν σημαντικό να γνωρίζουμε ποιοι άνθρωποι είναι εκεί, πόσοι πρόσφυγες και μετανάστες, σε ποια σημεία έχουν εγκατασταθεί, εάν υπάρχουν οικογένειες, εάν υπάρχουν ευάλωτες ομάδες, ποιοι δημιουργούν επεισόδια, ποιες είναι οι ΜΚΟ που δρουν εκεί και άλλα πολλά. Μετέπειτα λήφθηκε υπόψη ο παράγοντας ψυχολογία για εκείνους τους αστυνομικούς που θα ενεργούσαν. Ακολούθησε η ακριβής και στοχευμένη ενημέρωση, ώστε να πειστούν οι άνθρωποι αυτοί ότι ο χώρος στον οποίο βρίσκονταν δεν τους προσφέρει τίποτε, ενώ τους δημιουργεί επιπρόσθετα προβλήματα στην υγεία τους και στον τρόπο διαβίωσης τους και θα πρέπει να αποχωρήσουν προς τις υπάρχουσες οργανωμένες Δομές Φιλοξενίας.

 

 • Σε διάστημα είκοσι ημερών καταφέραμε να αποσύρουμε, ακόμα και τα βαγόνια, τα οποία υπήρχαν εκεί και χρησιμοποιούνταν για να μεταφέρουν οι διάφοροι ταραξίες πέτρες ως όπλα κατά των δυνάμεων της Αστυνομίας. Έγιναν λοιπόν όλες εκείνες οι προκαταρκτικές ενέργειες, ώστε να ξεκινήσει η επιχείρηση αιφνιδιαστικά το πρωί της 24ης Μάιου 2016, αφού είχαν ήδη εισέλθει οι δυνάμεις της Αστυνομίας εντός του χώρου. Σημαντικό αποτέλεσμα των ενεργειών μας, τις προηγούμενες ημέρες, ήταν ότι από τις 13.000 αποχώρησαν οικειοθελώς πάνω από 4.000 άτομα. Σημαντικό είναι επίσης, ότι δεν χρησιμοποιήθηκαν οι Δυνάμεις Αποκατάστασης Τάξης, αλλά απλές αστυνομικές δυνάμεις, οι οποίες ήταν ήδη εντός του χώρου και είχαν τοποθετηθεί σε διάφορα νευραλγικά σημεία, όπως είχαμε υποδείξει, με αποτέλεσμα να μην υπάρξει καμία αντίδραση, υπήρξε απόλυτη συνεργασία.

 

 • Κάτι αντίστοιχο μεν, αλλά αρκετά διαφορετικό και φυσικά πολύ μικρότερης κλίμακας, αλλά μεγάλης ωστόσο σημασίας, συνέβη πριν λίγες μέρες στους χώρους του Ελληνικού. Σε έναν καταυλισμό, μια μη επίσημη εγκατάσταση, η οποία συγκροτήθηκε σε δύο περιόδους στα τέλη του 2015 και τις αρχές του 2016. Μέχρι και πριν από λίγο καιρό, στις αρχές Μαΐου φιλοξενούσε περί τα 1100 άτομα, ενώ στις αρχές του έτους ήταν άνω των 1600 -ανάμεσά τους και πολλά παιδιά- σε όχι καλές συνθήκες, δυστυχώς. Και πάλι προηγήθηκε ενημέρωση των προσφύγων και αρκετοί αποχώρησαν μόνοι τους πριν την επιχείρηση, η οποία τελικά υλοποιήθηκε την Παρασκευή, 2 Ιουνίου 2017. Οι οικογένειες προσφύγων που φιλοξενούνταν στα γήπεδα χόκεϊ και μπέιζμπολ και στην αίθουσα αφίξεων του παλαιού αεροδρομίου (περίπου 500 άτομα) μεταφέρθηκαν σε νέα δομή φιλοξενίας στη Θήβα, ενώ τα μεμονωμένα άτομα (περίπου 150) μοιράστηκαν σε διάφορες δομές (Μαλακάσα, Δερβένι, Οινόφυτα), αφού πρώτα μεταφέρθηκαν για έλεγχο και ταυτοποίηση στη Διεύθυνση Αλλοδαπών Αττικής.

 

 • Στην πρόσφατη αυτή αστυνομική επιχείρηση για την μετακίνηση προσφύγων και μεταναστών από τους χώρους του Ελληνικού σε πιο οργανωμένες δομές φιλοξενίας, βρέθηκα από την αρχή ως το τέλος δίπλα στις αστυνομικές δυνάμεις. Έζησα από κοντά τόσο την αγωνία, αλλά και την ελπίδα των ταλαιπωρημένων αυτών ανθρώπων, όσο και την ευθύνη, τις δυσκολίες που αντιμετωπίζουν, αλλά κυρίως τον ανθρωπισμό και τον επαγγελματισμό των εμπλεκόμενων Αρχών. Και ιδίως της Αστυνομίας μας.

 

 • Η Τουρκία έχει σημαντικό ρόλο στον έλεγχο των μεταναστευτικών – προσφυγικών ροών, γι’ αυτό εξάλλου και καταβάλλονται διαρκώς προσπάθειες για την περαιτέρω βελτίωση του επιπέδου συνεργασίας μεταξύ των δυο χωρών. Αποτέλεσμα των προσπαθειών της Ε.Ε. και της χώρας μας ήταν η σύναψη της Κοινής δήλωσης Ε.Ε. – Τουρκίας, στις 18 Μαρτίου 2016, η υλοποίηση της οποίας είχε ως αποτέλεσμα τη μεγάλη μείωση των ροών προς τη χώρα μας. Από τις 20 Μαρτίου 2016 (ημερομηνία έναρξης εφαρμογής της Κοινής Δήλωσης), η χώρα μας επιστρέφει στην Τουρκία όλους τους νεοεισερχόμενους αλλοδαπούς υπηκόους τρίτων χωρών, οι οποίοι εισέρχονται παράτυπα στα ελληνικά νησιά, προερχόμενοι από τη γείτονα χώρα. Επιπλέον, οι διαδικασίες επανεισδοχής στην Τουρκία πραγματοποιούνται βάση της παράλληλης εφαρμογής των διατάξεων τριών Συμφωνιών. Συγκεκριμένα, ισχύει το εξής νομικό πλαίσιο:

α) Το διμερές Ελληνο-Τουρκικό Πρωτόκολλο Επανεισδοχής,

β) Η Συμφωνία Επανεισδοχής Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για την επανεισδοχή υπηκόων Τουρκίας,

γ) Η Κοινή Δήλωση Ε.Ε.-Τουρκίας της 18ης Μαρτίου 2016 σύμφωνα με την οποία, από τις 20 Μαρτίου 2016, όλοι οι νεοεισερχόμενοι στα ελληνικά νησιά αλλοδαποί θα επιστρέφονται στην Τουρκία.

 

 • Τη διετία 2015 – 2016, η χώρα μας και ειδικότερα η Ελληνική Αστυνομία κλήθηκε να αναλάβει δράσεις και να αναπτύξει συνεργασίες, προκειμένου να ανταποκριθεί σε προκλήσεις, όπως: η αποτελεσματική φύλαξη των εξωτερικών συνόρων και η διαχείριση των μεικτών μεταναστευτικών ροών, η καταγραφή στο σύστημα EURODAC (για ψηφιακή λήψη δακτυλικών αποτυπωμάτων) και η πραγματοποίηση αποτελεσματικών επιχειρήσεων επιστροφής στην Τουρκία και σε τρίτες χώρες.

 

 • Θα μου επιτρέψετε να κλείσω τη διάλεξη αυτή με μερικούς προβληματισμούς, θέλοντας κατά βάση να σας ενεργοποιήσω, να σας ευαισθητοποιήσω και να σας δώσω το έναυσμα να σκεφτείτε περισσότερο κριτικά ένα ζήτημα που φαίνεται ότι θα παραμείνει στην ατζέντα των πλέον κρίσιμων θεμάτων για τη χώρα μας, την Ευρώπη, αλλά και παγκόσμια. Η Ελλάδα έχει επιδείξει εμπράκτως την αλληλεγγύη της προς τους πρόσφυγες, καταβάλλοντας, συγχρόνως, άοκνες προσπάθειες για τη διαφύλαξη των εξωτερικών συνόρων της Ε.Ε. Είναι απόλυτη ανάγκη και οι εταίροι μας να επιδείξουν αντίστοιχη αλληλεγγύη προς τις χώρες του Νότου, και ιδίως την χώρα μας, που βρίσκεται στην πρώτη γραμμή της μεταναστευτικής και προσφυγικής κρίσης.

 

 • Χρειάζεται οι δεσμεύσεις που έγιναν προς την Ελλάδα, να τηρηθούν. Να υποστηριχθεί η Υπηρεσία Ασύλου από πολύ περισσότερο ευρωπαϊκό προσωπικό ασύλου. Να μετεγκατασταθούν από την Ελλάδα σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες πολλοί περισσότεροι πρόσφυγες (relocation). Την ίδια στιγμή, πρέπει να ενισχύσουμε τη συνεργασία μας με ασιατικές και αφρικανικές χώρες προέλευσης και διέλευσης, ώστε μεταξύ άλλων να διασφαλίσουμε την επιστροφή όσων δεν χρήζουν διεθνούς προστασίας.

 

 • Το μεταναστευτικό, δεν είναι μόνο διαχείριση των ροών, αλλά και σειρά άλλων μέτρων, όπως η καταπολέμηση των δικτύων διακίνησης παράτυπων μεταναστών και οι επιστροφές. Έτσι, αφενός διασφαλίζονται τα δικαιώματα του πρόσφυγα, αφετέρου ενισχύεται η εσωτερική ασφάλεια της χώρας, αλλά και της Ευρώπης. Θέση της χώρας μας είναι η κατάρτιση ενός ολοκληρωμένου ευρωπαϊκού σχεδίου, με ανθρωποκεντρική βάση. Είτε πρόκειται για πρόσφυγες είτε για οικονομικούς μετανάστες, αυτό που προέχει είναι η ανθρώπινη ζωή. Και αυτό δεν πρέπει να το ξεχνάμε.

 

 • Σας ευχαριστώ θερμά για την προσοχή σας και σας εύχομαι από καρδιάς, καλή δύναμη και καλή συνέχεια, στην επαγγελματική και προσωπική σας πορεία. Είστε η νέα γενιά της Ελληνικής Αστυνομίας και να ξέρετε ότι θα είμαι δίπλα σας, από όποια θέση και αν ευρίσκομαι, κάτι που όπως ξέρετε έκανα πάντα. Ένα μεγάλο ευχαριστώ και σε όλους εσάς τους εκπροσώπους της Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας, που μου κάνατε την τιμή να είστε εδώ. Μαζί θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε προς όφελος του Σώματος και της πατρίδας μας. Τέλος, θέλω να ευχαριστήσω τους στενούς μου συνεργάτες, που στέκονται πάντα δίπλα μου και δίνουν τον καλύτερο εαυτό τους για την επίτευξη των στόχων της Γραμματείας που προΐσταμαι. Σας ευχαριστώ όλους θερμά μέσα από την καρδιά μου».