Δελτία Τύπου

Πύργος Διρού – 191ης επετείου της Μάχης του Διρού

Στον Πύργο Διρού για τον εορτασμό της 191ης επετείου της Μάχης του Διρού παρέστη, ως εκπρόσωπος της Κυβέρνησης, ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, παραβρέθηκε το διήμερο 24-25 Ιουνίου 2017, στον Πύργο Διρού της Μάνης, εκπροσωπώντας την Κυβέρνηση, για τον εορτασμό της 191ης επετείου της Μάχης του Διρού.

Κάθε χρόνο, το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Ιουνίου, ο Δήμος Ανατολικής Μάνης οργανώνει υπό την αιγίδα του, εκδηλώσεις προς τιμήν της ιστορικής Μάχης του Διρού, κατά την οποία οι Μανιάτισσες το 1826, απέκρουσαν την απόβαση του εκστρατευτικού σώματος του Ιμπραήμ Πασά, που στόχευε στην κατάπνιξη της Ελληνικής Επανάστασης στην Πελοπόννησο.

Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν την Πέμπτη 22 Ιουνίου με διασυλλογικούς σκοπευτικούς αγώνες, που συνδιοργανώθηκαν από το Δήμο Ανατολικής Μάνης, την Υπηρεσία Φυσικής Αγωγής και Αθλητισμού της Ελληνικής Αστυνομίας, τον Αθλητικό Πολιτιστικό Όμιλο Μάνης «Το Ταίναρο», τον Αθλητικό Όμιλο Μάνης «Ο Νίκανδρος», τον Σκοπευτικό Όμιλο Σπάρτης και τον Αθλητικό Σκοπευτικό Όμιλο Γυθείου, με την εποπτεία της Σκοπευτικής Ομοσπονδίας Ελλάδας.

Το απόγευμα του Σαββάτου 24 Ιουνίου, στο ακρογιάλι του Διρού, πραγματοποιήθηκε η αναπαράσταση της απόκρουσης των στρατευμάτων του Ιμπραήμ από τις Μανιάτισσες. Στη συνέχεια στην κεντρική πλατεία του Πύργου Διρού έγινε η απονομή των επάθλων στους νικητές των σκοπευτικών αγώνων.

Ο κ. Φιλιππάκος, με την ευκαιρία αυτή, δήλωσε μεταξύ άλλων:

«Όπως κάθε χρόνο, έτσι και φέτος, τιμούμε το θάρρος και την αυταπάρνηση των γυναικών της Μάνης, που με το παράδειγμα τους λάμπρυναν την Ελληνική Επανάσταση του 1821.

Νιώθω βαθιά υπερηφάνεια που γεννήθηκα Μανιάτης, που κατάγομαι από αυτόν τον τόπο του ηρωισμού και της θυσίας.

Η διοργάνωση των σκοπευτικών αγώνων σε ανάμνηση των γεγονότων της Μάχης του Διρού, με συμμετοχή της ομάδας της Ελληνικής Αστυνομίας, προβάλλει τα ευγενή ιδεώδη της άμιλλας, του αγώνα και του “ευ αγωνίζεσθαι”.

Τόσο ως Μανιάτης, αλλά και ως απόστρατος της Ελληνικής Αστυνομίας, την οποία υπηρέτησα για 35 χρόνια, σας καλώ να κάνουμε κτήμα μας όλοι, το μήνυμα της γιορτής αυτής, που μας δείχνει ότι μέσα από την αυτοθυσία και την προσωπική μας υπέρβαση, πορευόμενοι ενωμένοι και μονιασμένοι, μπορούμε να μεγαλουργήσουμε».

Την Κυριακή 25 Ιουνίου στον Ιερό Ναό του Αγίου Δημητρίου στον  Πύργο Διρού, τελέστηκε η επίσημη δοξολογία, χοροστατούντος του Σεβασμιότατου Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομου, παρουσία του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτου Φιλιππάκου, ως εκπροσώπου της Κυβέρνησης.

Στις εκδηλώσεις παρέστησαν επίσης ο Διευθυντής του Στρατιωτικού Γραφείου του Προέδρου της Δημοκρατίας Αντιπτέραρχος ε.α. Γρηγόρης Πρεζεράκος, ως εκπρόσωπος του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων Βασίλης Λεβέντης, ο Βουλευτής Λακωνίας Αθανάσιος Δαβάκης, ο Περιφερειάρχης Πελοποννήσου Πέτρος Τατούλης, ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης κ. Ανδρεάκος, ο Δήμαρχος Δυτικής Μάνης κ. Μαραμπέας, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Αθηνών Ευθυμία Σωτηροπούλου, η Εισαγγελέας Πρωτοδικών Γυθείου κα Λάλλη, η Ειρηνοδίκης Νεαπόλεως κα Πεγιατζόγλου, ο Ταξίαρχος κ. Κολοκούρης, ως εκπρόσωπος του αρχηγού ΓΕΕΘΑ, ο Γενικός Περιφερειακός Αστυνομικός Διευθυντής Πελοποννήσου Υποστράτηγος κ. Τριγώνης, ο Διοικητής 5ης Περιφερειακής Διοίκησης Λιμενικού Σώματος Αρχιπλοίαρχος κ. Κοντομάρης, ο Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου Αντιπύραρχος κ. Παπαμιχαήλ, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας Ταξίαρχος κ. Μαρουδάς, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τζεφεράκος, δημοτικοί σύμβουλοι, αξιωματικοί των ενόπλων δυνάμεων και των σωμάτων ασφαλείας, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος κόσμου.

Στη συνέχεια, ακολούθησε στην κεντρική πλατεία του Πύργου Διρού η επιμνημόσυνη δέηση και η κατάθεση στεφάνων.