Παρουσίες

Ημερίδα με θέμα: “Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και Γραφειοκρατία”, που διοργάνωσε το Ι.Γ.Μ.Ε.Α.

19578859_10210813929757706_626354618_o_web-768x432

 

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, συμμετείχε την Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017, στην Ημερίδα που διοργανώθηκε από το Ινστιτούτο Γεωπολιτικών Μελετών «Εθνική Αναδημιουργία», η οποία πραγματοποιήθηκε στο Αμφιθέατρο του Πολεμικού Μουσείου (Ριζάρη 2 & Λεωφόρος Βασιλίσσης Σοφίας, Αθήνα – Ιλίσια), με θέμα “Ενίσχυση της επιχειρηματικότητας και Γραφειοκρατία”.

Στην Ημερίδα εκφωνήθηκε χαιρετισμός του Προέδρου του Κινήματος των «Ανεξάρτητων Ελλήνων» και Υπουργού Εθνικής Άμυνας, Πάνου Καμμένου, ο οποίος απουσίαζε προκειμένου να παρακολουθήσει την 52η Αεροπορική Έκθεση «Le Bourget», που πραγματοποιήθηκε στο Παρίσι.

 

Στην εκδήλωση παραβρέθηκαν  ακόμη, ο Υφυπουργός Μεταφορών και Υποδομών Νικόλαος Μαυραγάνης, ο Αντιπρόεδρος των Ανεξαρτήτων Ελλήνων Παναγιώτης Σγουρίδης, η Γενική Γραμματέας Τουρισμού Ευρυδίκη Κουρνέτα, ο καθηγητής της Οικονομικής των Επιχειρήσεων και Αγορών, του Οικονομικού Τμήματος του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Παναγιώτης Αλεξάκης, καθώς και στελέχη διαφόρων φορέων, καθηγητές και λοιποί επίσημοι προσκεκλημένοι.

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης, ο κ. Φιλιππάκος, στην εισήγησή του αναφέρθηκε μεταξύ άλλων στα εξής:

«Είναι  κοινή διαπίστωση ότι ένα από τα βασικότερα «κλειδιά» για τον δυναµισµό της οικονοµίας, καθώς και για τη δηµιουργία νέων θέσεων εργασίας αλλά και νέων επαγγελµάτων, είναι η επιχειρηματικότητα. Ετυμολογικά, η λέξη «επιχειρηματικότητα» προέρχεται από το ρήμα «επιχειρώ», το οποίο σημαίνει προσπαθώ να κάνω κάτι καινούργιο.

Η δημιουργία μιας επιχείρησης είναι πάνω απ’ όλα η ατομική πράξη ενός ανθρώπου που αναλαμβάνει ένα επιχειρηματικό ρίσκο.

Ο  Οργανισμός Οικονομικής Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ)στις εκθέσεις του, χαρακτηρίζει την Ελλάδα ως την πλέον εχθρική προς την επιχειρηματικότητα χώρα, καθώς εντοπίζει ανελαστικό ρυθμιστικό πλαίσιο για την επιχειρηματική δράση.

Στην έκθεση, ο διεθνής οργανισμός κατατάσσει την Ελλάδα στην χειρότερη θέση για την έναρξη μίας επιχείρησης, καθώς θεωρεί τις απαιτούμενες διαδικασίες ιδιαίτερα επαχθείς και τοποθετεί τη χώρα μας στην τελευταία θέση σε σύνολο 30 κρατών (με την Ισπανία και την Τσεχία να ακολουθούν).

Σύμφωνα με την έκθεση Doing Business 2017 της Παγκόσμιας Τράπεζας στην Ελλάδα χρειάζονται 5 ενέργειες, καθώς και διάστημα 13 ημερών, έτσι ώστε να μπορέσει μια επιχείρηση να αποκτήσει στην Ελλάδα άδεια έναρξης λειτουργίας της, όταν τα αντίστοιχα μεγέθη στις χώρες του ΟΟΣΑ με υψηλά εισοδήματα είναι κατά μέσο όρο 4,7 ενέργειες και 8,3 ημέρες.  Όσον αφορά τις Ελληνικές εξαγωγές, εμπλέκονται πέντε (5) συναρμόδια υπουργεία.

Οι βασικές παθογένειες της ελληνικής οικονομίας, οι οποίες πρέπει να εκλείψουν ή να βελτιωθούν, προκειμένου να ενισχυθεί η επιχειρηματικότητα, είναι  η δομή της οικονομίας που αποθαρρύνει τις επενδύσεις και τη δημιουργία οικονομιών κλίμακας και ο πολύ μεγάλος και μη αποδοτικός ευρύτερος δημόσιος τομέας.

Το μεγαλύτερο ωστόσο πρόβλημα που εντοπίζεται από τις ίδιες τις επιχειρήσεις  είναι η γραφειοκρατία, η οποία αποτελεί σημαντικό ανασταλτικό παράγοντα στις επιχειρηματικές τους δυνατότητες.

Πάγιος στόχος όλων των κυβερνήσεων την τελευταία εικοσαετία είναι η καταπολέμηση της γραφειοκρατίας  στη βάση της κοινής παραδοχής ότι «Η γραφειοκρατία επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα και την επιχειρηματικότητα».

Σε 14 δισ. ευρώ υπολογίζεται το ετήσιο κόστος της γραφειοκρατίας στην Ελλάδα και αντιστοιχεί στο 6,8% του ΑΕΠ, όταν σε άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης το ποσοστό αυτό είναι 3,5%.

Τα τελευταία χρόνια, η Ελληνική πολιτεία έχει προωθήσει σημαντικά µέτρα για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας. Ενδεικτικά θα αναφέρω την εξασφάλιση κονδυλίων για τον εκσυγχρονισµό των υφιστάµενων επιχειρήσεων, τη στήριξη των δοµών πληροφόρησης και ενίσχυσης των επιχειρηµατικών δραστηριοτήτων, μέσω των Επιχειρησιακών Προγραμμάτων του ΕΣΠΑ, τη δυνατότητα υποβολής απαραίτητων εγγράφων με την χρήση ηλεκτρονικών μέσων, όπως το Taxis Net, το Fast Track. Μια διαδικασία, η οποία επιταχύνει την αδειοδότηση “στρατηγικών επενδύσεων” που προέρχονται από τον ιδιωτικό τομέα ή από σύμπραξη ιδιωτικού με δημόσιο. Η διαδικασία αναλαμβάνεται από έναν μόνο φορέα (one-stop-shop) με στόχο την γρήγορη έκδοση αδειών υλοποίησης του έργου.

Έχει ενισχυθεί  η διαφάνεια,  μέσω του προγράμματος «Δι@ύγεια» και όλες οι πληροφορίες κάθε επένδυσης δημοσιεύονται πλέον στην ιστοσελίδα του Υπουργείου.

Η Ελλάδα έχει σημαντικούς πλουτοπαραγωγικούς πόρους, αλλά κυρίως έχει τους… Έλληνες. Διαθέτει ικανούς επιχειρηματίες, υψηλού επιπέδου επιστημονικό προσωπικό, νέους ανθρώπους με σπουδές και προσόντα και καλά ειδικευμένο εργατικό δυναμικό. Όλα αυτά μπορούν να οδηγήσουν σε «ανάσταση» την ελληνική επιχειρηματικότητα, χωρίς να χρειάζονται υπερβολικές «ενέσεις ρευστότητας», όπως πολλοί προτάσσουν.

Η συνδρομή της τεχνολογίας και του διαδικτύου θα μπορούσε να αποδειχθεί καταλυτική στην συνολική διαδικασία σύστασης των επιχειρήσεων, μειώνοντας σημαντικά, τόσο τον χρόνο όσο και τον κόπο που απαιτείται σήμερα.

Η υποχρεωτική εκπαίδευση των υπαλλήλων ανάλογα με το αντικείμενο που αναλαμβάνουν, η οποία μελλοντικά θα πρέπει να είναι προαπαιτούμενη για την ανάληψη των συγκεκριμένων καθηκόντων και η συνεχής επιμόρφωση, ώστε να είναι κατάλληλα εκπαιδευμένοι.

Θα χρειαστεί πολλή δουλειά, αλλά κυρίως ειλικρινείς και διαχρονικές προθέσεις από όλους τους εμπλεκόμενους, για την εδραίωση ενός νέου περιβάλλοντος, που θα πείθει τους Έλληνες επιχειρηματίες ότι μπορούν πλέον να σταματήσουν να βλέπουν μόνον γραφειοκρατία και εμπόδια, ώστε να ασχοληθούν σοβαρά, όπως πολύ καλά μπορούν, με τον ρόλο τους στην εγχώρια, αλλά και τη διεθνή αγορά».