Δελτία Τύπου

Αποκαλυπτήρια Μνημείου Πεσόντων Αστυνομικών

Τα αποκαλυπτήρια του μνημείου για τους πεσόντες κατά την εκτέλεση του καθήκοντος αστυνομικούς πραγματοποιήθηκαν στη Σχολή Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας

Στην τελετή αποκαλυπτηρίων μνημείου για τους πεσόντες κατά την εκτέλεση του καθήκοντος αστυνομικούς, που πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 20 Ιουνίου 2017, στις εγκαταστάσεις της Σχολής Αξιωματικών της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέστη ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος.

Στην επιμνημόσυνη δέηση και στο τρισάγιο που πραγματοποιήθηκαν κατά τη διάρκεια της τελετής, χοροστάτησε ο Προϊστάμενος της Θρησκευτικής Υπηρεσίας του Σώματος, Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης – Ταξίαρχος Νεκτάριος Κιούλος.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτριος Αναγνωστάκης, και ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας.

Επίσης παρέστησαν ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, ο Προϊστάμενος Κλάδου Οικονομικοτεχνικής Υποστήριξης και Πληροφορικής, Υποστράτηγος Γεώργιος Κωτσάκης, o Προϊστάμενος Κλάδου Ασφαλείας, Υποστράτηγος Εμμανουήλ Πλουμής, ο Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικής Υποστήριξης και Ανθρώπινου Δυναμικού, Υποστράτηγος Ανδρέας Δασκαλάκης, ο Διοικητής της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγος Παναγιώτης Κορδολαίμης και ο Προϊστάμενος Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Ταξίαρχος Αχιλλέας Σκανδάλης.

Παρέστησαν επίσης Διευθυντές Διευθύνσεων του Αρχηγείου της Ελληνικής Αστυνομίας, οι Διοικητές των Σχολών της Αστυνομικής Ακαδημίας, τέως Διοικητές της Αστυνομικής Ακαδημίας και της Σχολής Αξιωματικών και εκπρόσωποι της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, έκανε την εξής δήλωση:

«Πρόκειται για μία ιστορική ημέρα, για μία ημέρα απόδοσης τιμής στους ήρωες Αστυνομικούς μας. Αυτό το μνημείο πεσόντων στο καθήκον Αστυνομικών, έλειπε από τους χώρους στους οποίους εκπαιδεύονται οι μελλοντικοί Αξιωματικοί του Σώματος.

Και νιώθω ιδιαίτερη συγκίνηση για την παρουσίαση αυτού του σεπτού μνημείου, το οποίο θα αποτελεί φωτεινό και φαεινό παράδειγμα του ήθους και του μεγαλείου ψυχής όλων αυτών των ανθρώπων που θυσιάστηκαν στο βωμό του καθήκοντος.

Υπήρξα και εγώ Αστυνομικός επί 35 έτη και γνωρίζω εξ ιδίας πείρας, τη βαρύτητα του αστυνομικού λειτουργήματος και τις ευθύνες της υψηλής αυτής αποστολής. Οι δόκιμοι Αξιωματικοί, κατά τη διάρκεια της φοίτησής τους, θα έχουν την ευκαιρία να μελετήσουν την ιστορία του Αστυνομικού Σώματος στην Ελλάδα, και μέσα από τη σπουδαστική τους εμπειρία, θα μαθαίνουν για τους Έλληνες και τις Ελληνίδες Αστυνομικούς που έδωσαν τη ζωή τους, αποδίδοντας την πρέπουσα ευγνωμοσύνη, σεβασμό και τιμή.

Η θυσία στο καθήκον των ανθρώπων αυτών, πρέπει να είναι για όλους εμάς, από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε, κίνητρο για υψηλότερου επιπέδου προσφορά υπηρεσιών προς την πατρίδα μας και τους πολίτες. Η θυσία τους μας διδάσκει, αλλά δε θα τους ξεχάσουμε, δε θα τους σβήσουμε από τη μνήμη μας».


Στην ομιλία του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας ανέφερε:

«Ένα μνημείο πεσόντων ηρώων, με το δυνατό του συμβολισμό, με τη σημασία αλλά και την παρασημαντική του, προικοδοτεί το αξιακό μας θησαυροφυλάκιο με την ιερή περγαμηνή της αναγνώρισης, της ευγνωμοσύνης, του σεβασμού και της τιμής.

Οι Έλληνες και Ελληνίδες αστυνομικοί, προς τιμήν των οποίων φιλοτεχνήθηκε το ωραίο αυτό μνημείο, υπήρξαν άνθρωποι που έβαλαν πιο ψηλά από το αναφαίρετο δικαίωμα της ζωής, το ιερό αίσθημα του καθήκοντος και της τιμής».

Στο μνημείο πεσόντων αστυνομικών κατέθεσαν στεφάνια ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Διοικητής της Σχολής Αξιωματικών, Αστυνομικός Διευθυντής, Βασίλειος Ρόκκος και ως εκπρόσωπος της Πανελληνίας Ομοσπονδίας Αστυνομικών Υπαλλήλων, ο κ. Χρήστος Συνδρεβέλης

Στο πλαίσιο της εκδήλωσης τιμήθηκαν ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο δωρητής του μνημείου και ιδιοκτήτης της εταιρείας “ΜΑΡΜΑΡΑ ΝΙΚΟΛΗΣ ΕΠΕ” κ. Αθανάσιος Νικολής και ο συνεργάτης του κ. Νικόλαος Κωνσταντινίδης καθώς και ο γλύπτης, Έκτορας Παπαδάκης, ο οποίος και φιλοτέχνησε το μνημείο.