Δελτία Τύπου

Επιμνημόσυνη δέηση στη Μνήμη των Δολοφονηθέντων Αστυνομικών

Στην επιμνημόσυνη δέηση στη μνήμη των δολοφονηθέντων Αστυνομικών Νεκτάριου Σάββα και Γεωργίου Ανδριτσόπουλου, παρέστη ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος

Στις 17 Ιουνίου 2017 συμπληρώθηκαν οκτώ (8) χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του Αρχιφύλακα Νεκτάριου Σάββα, ενώ εκτελούσε τα καθήκοντά του στην οδό Λάμπρου Πορφύρα στα Πατήσια, καθώς και τέσσερα (4) χρόνια από τη στυγερή δολοφονία του Υπαρχιφύλακα Γεωργίου Ανδριτσόπουλου, που έλαβε χώρα στο Δίστομο Βοιωτίας, σε συμπλοκή με επικίνδυνους κακοποιούς.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος παρέστη στην επιμνημόσυνη δέηση, στη μνήμη των αδικοχαμένων Αστυνομικών, που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 17-06-2017 στην οδό Λάμπρου Πορφύρα στα Πατήσια, στο σημείο της δολοφονίας του Αρχιφύλακα Νεκτάριου Σάββα.

Παρέστησαν επίσης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, η Γενική Επιθεωρητής Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, άλλοι Αξιωματικοί του Σώματος, εκπρόσωποι της ΠΟΑΞΙΑ και της ΠΟΑΣΥ, συγγενείς των πεσόντων Αστυνομικών και πλήθος κόσμου.

Ο κ. Φιλιππάκος με το πέρας της επιμνημόσυνης δέησης δήλωσε τα εξής:

«Υπάρχουν άνθρωποι που δεν τους αγγίζει ο χρόνος, δεν τους αγγίζει ο θάνατος. Γιατί έχουν περάσει στην οικογένεια των ηρώων.

Τέτοιοι άνθρωποι είναι οι δυο αστυνομικοί, την μνήμη των οποίων τιμούμε σήμερα.

Με 24 σφαίρες δολοφονήθηκε ο Αρχιφύλακας Νεκτάριος-Αντώνιος  Σάββας, ξημερώματα της 17ης Ιουνίου το 2009, στα Πατήσια,  ενώ βρισκόταν σε συμβατικό υπηρεσιακό αυτοκίνητο, φρουρώντας γυναίκα- μάρτυρα στη δίκη του Ε.Λ.Α.

Άδικα και βίαια, χωρίς να έχει την δυνατότητα να αμυνθεί, αφήνοντας πίσω μια εννιάχρονη κόρη, η οποία

ποτέ δεν θα καταλάβει τί κακό έκανε στους τρομοκράτες ο δικός της πατέρας κι έπρεπε να τιμωρηθεί.

Ο Γιώργος Ανδριτσόπουλος είναι ο αστυνομικός που δολοφονήθηκε στις 17 Ιουνίου 2013 στο Δίστομο, από τους δραπέτες των φυλακών Τρικάλων. Ήταν μόλις 36 ετών. Αγαπούσε με πάθος τη δουλειά του.

Ήταν σοβαρός, πρόσχαρος και αγαπητός. Ένας υπεύθυνος οικογενειάρχης, που σε λιγότερο από ένα μήνα, περίμενε το τρίτο παιδί του. Αστυνομικός της δράσης, έτρεξε να βοηθήσει τους συναδέλφους του, όταν αντιλήφθηκε ότι κάτι κακό συνέβαινε, αψηφώντας τον κίνδυνο.

Ο πόνος αλλά και ο θυμός για την άνανδρη δολοφονία του Νεκτάριου Σάββα και τον άδικο χαμό του Γιώργου Ανδριτσόπουλου, κυριαρχούν στην καρδιά μας.

Ο θάνατός τους υπήρξε τραύμα στη λειτουργία του κράτους δικαίου. Ήξεραν να τιμούν και να σέβονται τις ανθρώπινες αξίες, υπηρετώντας το κοινό καλό, με υποδειγματικό ήθος και συνέπεια. Αν η απώλεια είναι συνάρτηση της προσφοράς, τότε το κενό που άφησε ο θάνατός σας – συνάδελφοί μας- , είναι τεράστιο. Για την οικογένειά σας πρωτίστως και ύστερα για την μεγάλη οικογένεια της Ελληνικής Αστυνομίας.

Η θυσία και το παράδειγμα προσφοράς της ζωής δυο νέων ανθρώπων, οι οποίοι άφησαν την τελευταία τους πνοή μαχόμενοι και υπερασπιζόμενοι την έννομη τάξη, πρέπει να είναι για όλους εμάς, από όποια θέση κι αν υπηρετούμε την πολιτεία, κίνητρο για ακόμη καλύτερες Υπηρεσίες προς τους πολίτες και μια πιο ασφαλή κοινωνία. Διδασκόμαστε από την θυσία τους. Δεν «έφυγαν», γιατί οι πράξεις τους δεν ξεχάστηκαν.

Αγαπητοί συγγενείς των εκλιπόντων, γνωρίζω ότι τίποτα δεν μπορεί να απαλύνει τον πόνο σας. Δεν υπάρχουν λόγια παρηγοριάς, που θα γίνουν βάλσαμο στην πληγή που άνοιξε ο χαμός των αγαπημένων σας.

Το μόνο που μπορούμε να πούμε, είναι ένα μεγάλο ευχαριστώ, να αποδοκιμάσουμε κάθε πράξη βίας που υποσκάπτει τα θεμέλια του Δημοκρατικού Πολιτεύματος και να δηλώσουμε την αμέριστη συμπαράστασή μας.

Ευχόμαστε ο Θεός να χαρίσει στους εκλιπόντες ανάπαυση και  να δώσει στις οικογένειές τους δύναμη και υγεία.»