Δελτία Τύπου

Εορτασμός της «Ημέρας προς τιμήν των Αποστράτων» της Ελληνικής Αστυνομίας

Εορτασμός της «Ημέρας προς τιμήν των Αποστράτων» παρουσία της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της Ελληνικής Αστυνομίας

Πραγματοποιήθηκε στις 11 Ιουνίου 2017 το πρωί, ο εορτασμός της «Ημέρας προς τιμήν των Αποστράτων», σε κεντρική εκδήλωση στον Ιερό Ναό Παμμεγίστων Ταξιαρχών της πρώην Σχολής Αξιωματικών Ελληνικής Αστυνομίας. Στην τελετή χοροστάτησε ο Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης – Ταξίαρχος Νεκτάριος Κιούλος.

Στην εκδήλωση συμμετείχε ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, ο οποίος απηύθυνε χαιρετισμό. Σημειώνεται ότι ο κ. Φιλιππάκος είναι Ανώτατος Αξιωματικός ε.α. της Ελληνικής Αστυνομίας και Τακτικός Καθηγητής της Αστυνομικής Ακαδημίας για περισσότερα από 28 έτη.

Συμμετείχαν επίσης, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδας Αντιστράτηγος Αντώνιος Μπάκας, καθώς και άλλοι ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί.

Επίσης, παρέστησαν επίτιμοι Αρχηγοί, Υπαρχηγοί και ανώτατοι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας, εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Οργανώσεων, επίτιμοι και απόστρατοι αστυνομικοί, λοιπό αστυνομικό προσωπικό, καθώς και πλήθος κόσμου.

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, κατά την ομιλία του, μεταξύ άλλων, ανέφερε:

«…Είμαι απόστρατος, είμαι και θεσμικά ένας Γενικός Γραμματέας της Κυβέρνησης. Δεν έχω κανένα ενδοιασμό να διαλέξω… Αύριο δεν θα είμαι Γενικός Γραμματέας, θα είμαι και πάλι απόστρατος… Άρα λοιπόν δεν χρειάζεται να επιβεβαιώσω πως ό,τι ακούστηκε, το οποίο είναι εύλογο, είναι έντιμο, επιβάλλεται η Πολιτεία πραγματικά να σκύψει πάνω από αυτό. Θα το υποστηρίξω μέχρι τέλους.

Και αυτό έχω κάνει για όσους ξέρουν δύο χρόνια τώρα. Οι θέσεις οι θεσμικές του Γενικού Γραμματέα, του Βουλευτή, του Υπουργού, έρχονται και παρέρχονται. Ο απόστρατος όμως μένει και ο απόστρατος συνεχίζει να είναι ενωμένος με τους εν ενεργεία και σε αποστρατεία συναδέρφους του…

…Πώς να ξεχάσω ότι από το 1984 μέχρι σήμερα έχουν πέσει κατά την εκτέλεση του καθήκοντος πάνω από 124 άτομα, πάνω από 124 άνθρωποι με τις συνέπειες που επήλθαν στις οικογένειες τους και ό,τι αυτό συνεπάγεται.

Να κλείσω εδώ και να υποσχεθώ από καρδιάς, έντιμα κοιτάζοντας σας στα μάτια, ότι ως πρώην συνάδερφος σας σε ό,τι με αφορά και σε ό,τι μπορώ και όσο οι μικρές μου δυνάμεις το επιτρέπουν, θα είμαι πάντα κοντά σας και θα αγωνίζομαι με κάθε τρόπο.

…Θέλω να πιστεύω ότι η Πολιτεία, πέρα από το ποια κυβέρνηση είναι στην εξουσία, θα αντιληφθεί τι οφείλει στους ένστολους και θα τους το αποδώσει, γιατί πιστεύω ότι το δικαιούνται. Είμαι σίγουρος ότι η παρούσα Κυβέρνηση θα πράξει το καλύτερο δυνατό…

…Δεν θα ήθελα να μπω σε άλλα πράγματα που είχα κατά νου να πω, κλείνοντας με αυτά, θέλω να ευχηθώ σε όλους σας να είστε καλά, χρόνια πολλά σε εσάς και τις οικογένειες σας. Σας ευχαριστώ πολύ.»

Στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης χαιρετισμούς ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Αποστράτων Αξιωματικών Σωμάτων Ασφαλείας, Υποστράτηγος ε.α. Ευάγγελος Χριστακόπουλος και ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αποστράτων Αξιωματικών Αστυνομίας Πόλεων, επίτιμος Προϊστάμενος Κλάδου Διοικητικού Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος ε.α. Ηλίας Παπαευθυμίου.

Σημειώνεται ότι η εορτή των Αγίων Πάντων έχει καθιερωθεί ως επίσημη ημέρα εκδήλωσης τιμής προς το εν αποστρατεία προσωπικό της Ελληνικής Αστυνομίας. Κατά την ημέρα αυτή διοργανώνονται εκδηλώσεις προς τιμήν των αποστράτων τόσο σε κεντρικό επίπεδο, όσο και περιφερειακά στις Διευθύνσεις Αστυνομίας της χώρας.

Η θεσμοθέτηση του εορτασμού της Ημέρας προς τιμήν των αποστράτων έγινε από το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό την αναγνώριση της προσφοράς τους, καθώς και για την ενδυνάμωση των σχέσεων μεταξύ του εν ενεργεία και εν αποστρατεία αστυνομικού προσωπικού.