Δελτία Τύπου

Τελετή Ορκομωσίας Υπαστυνόμων Β

Τελετή ορκωμοσίας των νέων Υπαστυνόμων Β΄, αποφοίτων του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων

Τελετή ορκωμοσίας εξήντα τριών (63) συνολικά νέων Υπαστυνόμων Β΄, αποφοίτων του Τμήματος Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ.Ε.Μ.Α.), πραγματοποιήθηκε στις 9 Ιουνίου 2017 το πρωί, στις Σχολές Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας, σε Αθήνα και Βέροια.

Συγκεκριμένα, στην τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής στις Αχαρνές Αττικής, παρέστη ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας επέδωσε τα ξίφη σε τριάντα πέντε (35) νέους Υπαστυνόμους Β’, συνεπικουρούμενος από τον Αρχηγό της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγο Κωνσταντίνο Τσουβάλα, τον Διοικητή της Αστυνομικής Ακαδημίας, Υποστράτηγο Παναγιώτη Κορδολαίμη και τον Διοικητή της Σχολής Μετεκπαίδευσης & Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας, Ταξίαρχο Αναστάσιο Μανιάτη.

Στη δοξολογία χοροστάτησε ο Πανοσιολογιότατος Αρχιμανδρίτης – Ταξίαρχος Νεκτάριος Κιούλος.

Την τελετή τίμησαν με την παρουσία τους ο Βουλευτής Νομού Αττικής κ. Ιωάννης Γκιόκας και ο Πρόεδρος Εφετών Πατρών κ. Εμμανουήλ Καλεντάκης.

Παρέστησαν επίσης, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Γενικός Αστυνομικός Διευθυντής Αττικής, Υποστράτηγος Αλκιβιάδης Ασημακόπουλος, Προϊστάμενοι Κλάδων και Διευθυντές Διευθύνσεων του Αρχηγείου, άλλοι Αξιωματικοί και αστυνομικό προσωπικό, εκπρόσωποι συνδικαλιστικών οργανώσεων, καθηγητές της Σχολής, καθώς και συγγενείς των ορκισθέντων Αξιωματικών.

Με το πέρας της εκδήλωσης ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, δήλωσε, μεταξύ άλλων, τα εξής:

«…Θα ήθελα να συγχαρώ για την επιτυχή ολοκλήρωση των σπουδών τους, τους νέους Υπαστυνόμους, στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων της Αστυνομικής Ακαδημίας.

Είμαι διπλά υπερήφανος που βρίσκομαι στη σημερινή τελετή, καθώς αισθάνομαι ικανοποίηση για όλες και για όλους, με την ολοκλήρωση του κύκλου σπουδών τους και την ορκωμοσία τους, ενώ ταυτόχρονα είμαι χαρούμενος επειδή υπήρξα και καθηγητής τους.

Όπως γνωρίζετε, είμαι τακτικός Καθηγητής της Αστυνομικής Ακαδημίας επί 28 χρόνια και πριν από λίγες εβδομάδες, στο πλαίσιο διάλεξης που πραγματοποίησα, κατά τη διάρκεια της εκπαίδευσής τους, σχετικά με θέματα Δημοσίου Κατηγόρου, διαπίστωσα το επίπεδο επαγγελματισμού και καθήκοντος που τους χαρακτηρίζει…

…Σήμερα η Αστυνομία έχει μπροστά της μια μεγάλη πρόκληση. Βρισκόμαστε σε ένα διαφορετικό περιβάλλον ασφάλειας, που χαρακτηρίζεται από ρευστότητα και νέες μορφές εγκληματικότητας.

Σε μια περίοδο όπου η διαχείριση των προσφυγικών – μεταναστευτικών ροών αποτελεί μείζον ζήτημα για τη χώρα μας και την Ευρώπη, οι αξιωματικοί της Ελληνικής Αστυνομίας πρέπει να μπορούν να ανταποκρίνονται στις σύγχρονες προκλήσεις με επαγγελματική επάρκεια, ήθος και σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα…

…Ως παλιός συνάδελφος, με 35 χρόνια υπηρεσίας στο Σώμα της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και από την θέση του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου μας, στην οποία υπηρετώ τώρα, θέλω να γνωρίζουν ότι θα είμαι στο πλευρό τους.

…Καλή σταδιοδρομία τους εύχομαι και συγχαρητήρια ακόμα μια φορά!»

Σε αντίστοιχη τελετή που πραγματοποιήθηκε στην έδρα της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Βόρειας Ελλάδας στο Πανόραμα Βεροίας, τα ξίφη στους είκοσι οκτώ (28) νέους Υπαστυνόμους Β’ επέδωσε ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Βορείου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Χρήστος Δραγατάκης, συνεπικουρούμενος από τον Γενικό Περιφερειακό Αστυνομικό Διευθυντή της Γενικής Περιφερειακής Αστυνομικής Διεύθυνσης Κεντρικής Μακεδονίας, Ταξίαρχο Αθανάσιο Μαντζούκα και τον Διοικητή της Σχολής, Αστυνομικό Υποδιευθυντή Διονύσιο Κούγκα.

Οι εξήντα τρεις (63) νέοι Αξιωματικοί ολοκλήρωσαν επιτυχώς τη φοίτησή τους στο Τμήμα Επαγγελματικής Μετεκπαίδευσης Ανθυπαστυνόμων (Τ.Ε.Μ.Α.) της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης Ελληνικής Αστυνομίας, διάρκειας τεσσάρων (4) περίπου μηνών.

Στόχος της μετεκπαίδευσης υπήρξε η συμπλήρωση της επαγγελματικής και νομικής μόρφωσης των μετεκπαιδευομένων, η συζήτηση και ανάλυση προβλημάτων που προέκυψαν κατά την άσκηση των καθηκόντων τους ως Υπαξιωματικοί και η ενημέρωσή τους σε σύγχρονα ζητήματα και γενικότερα θέματα διοίκησης προσωπικού.

Στην κατεύθυνση αυτή, καταρτίστηκε και υλοποιήθηκε ένα πρόγραμμα εκπαίδευσης αποτελούμενο από θεματικές ενότητες όπως, μεταξύ άλλων:

  • Δικονομικά ζητήματα (ποινικό και δικονομικό δίκαιο).
  • Εγκληματολογικά – ανακριτικά ζητήματα και θέματα ιατροδικαστικής.
  • Θέματα διοίκησης προσωπικού.
  • Θέματα συνταγματικού – διοικητικού δικαίου, προστασίας ανθρωπίνων δικαιωμάτων και σχέσεων κράτους – πολίτη.
  • Θέματα αστυνομικού ενδιαφέροντος, όπως ειδικότερα θέματα ασφαλείας και τάξης, τροχαίας, αλλοδαπών, διαχείρισης κρίσεων, διερεύνησης εγκλημάτων, οργανωμένου εγκλήματος, διαχείρισης πληροφοριών κ.λπ.
  • Θέματα Ευρωπαϊκών υποθέσεων, διεθνούς δικαίου, εθνικών θεμάτων και ευρωπαϊκής αστυνομικής συνεργασίας.

Αποστολή της Σχολής Μετεκπαίδευσης και Επιμόρφωσης είναι η μετεκπαίδευση, επιμόρφωση και εξειδίκευση του προσωπικού της Ελληνικής Αστυνομίας, με σκοπό τη διαρκή ενημέρωση αυτού στα σύγχρονα αστυνομικά θέματα και προβλήματα γενικού και ειδικού ενδιαφέροντος, ώστε να ανταποκρίνεται πλήρως στα καθήκοντά του.

Στο πλαίσιο αυτό, η Σχολή υλοποιεί κάθε χρόνο πλήθος εξειδικευμένων σεμιναρίων για την παροχή στοχευμένων γνώσεων στο αστυνομικό προσωπικό από έμπειρους και καταξιωμένους καθηγητές της Ακαδημαϊκής κοινότητας, ανώτατους δικαστικούς λειτουργούς καθώς και από έμπειρους και καταρτισμένους Αξιωματικούς του Σώματος.