Δελτία Τύπου

Ημερίδα ΚΕ.ΜΕ.Α.

08_8P5A0094_-_Copy-768x512

Ημερίδα ΚΕ.ΜΕ.Α. με σκοπό την ανάδειξη της κοινωνικής όψης των θεμάτων ασφάλειας

Το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας στο πλαίσιο της προώθησης του ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου με ειδική στόχευση την ανάδειξη της κοινωνικής και προληπτικής όψης των θεμάτων ασφάλειας, πραγματοποίησε ημερίδα στις 2 Ιουνίου 2017 στο Αεριοφυλάκιο 1 – Αμφιθέατρο, Τεχνόπολη Δήμου Αθηναίων.

Την ημερίδα τίμησε με την παρουσία του ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ.κ. Ιερώνυμος, ο οποίος αφού κήρυξε την έναρξη των εργασιών ευχαρίστησε για την πρόσκληση και την ευκαιρία που του δόθηκε να παρακολουθήσει την εκδήλωση, η οποία σημείωσε ότι «αποβλέπει όχι μόνο στις δυσκολίες αλλά και στις δυνατότητες που δίνει στο καθένα από εμάς, ιδιαίτερα στους νέους ανθρώπους, να προχωρούν σε δημιουργικά και φρόνημα έργα.»

Ο κ. Φιλιππάκος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων, στο πλαίσιο της διαχείρισης του προσφυγικού – μεταναστευτικού, δε μπόρεσε να παρευρεθεί στην Ημερίδα και για αυτό το λόγο οι διοργανωτές της εκδήλωσης ανέγνωσαν επιστολή – χαιρετισμό του, που ανέφερε τα εξής:

«Μακαριώτατε,

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ,

Αξιότιμε κύριε Γενικέ,

Αξιότιμε κύριε Αρχηγέ,

Αξιότιμοι κ.κ. Πρόεδρε και Διευθυντά του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας,

Αξιότιμες κυρίες και κύριοι,

Θα ήθελα καταρχάς να σας ευχαριστήσω θερμά για την πρόσκληση και να εκφράσω τη λύπη μου που δεν μπορώ να βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, καθώς ανειλημμένες υποχρεώσεις στη διαχείριση του κρίσιμου, τόσο για την πατρίδα μας, όσο και διεθνώς, προσφυγικού – μεταναστευτικού ζητήματος, δεν μου επιτρέπουν να συμμετάσχω στην ημερίδα του ΚΕΜΕΑ για την ανάδειξη της κοινωνικής όψης των θεμάτων ασφαλείας.

Ο κοινωνικός ρόλος της Αστυνομίας είναι –ή για να το πω πιο σωστά, οφείλει να είναι– κάτι το αυτονόητο. Ωστόσο, ας μην εθελοτυφλούμε: προκαταλήψεις, στερεότυπα, άγνοια ή ελλιπής πληροφόρηση αποτελούν τροχοπέδη στη λειτουργία του αστυνομικού θεσμού ως αναπόσπαστου κρίκου της κοινωνικής αλυσίδας για την προώθηση του ευρύτερου κοινωνικού διαλόγου.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, πρωτοβουλίες και δράσεις, όπως η σημερινή ημερίδα του ΚΕΜΕΑ, αποκτούν βαρύνουσα σημασία, ακριβώς γιατί έρχονται να καλύψουν το «κενό».

Ο ιδρυτής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου, Σερ Ρόμπερτ Πηλ, τόνιζε ότι οι αστυνομικοί είναι «πολίτες με στολή». Αυτό οφείλουμε να το συνειδητοποιήσουμε όλοι μας. Όσο για το ρόλο της Αστυνομίας, είτε μιλήσω ως απόστρατος –πλέον– Αξιωματικός είτε ως Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών, και στις δύο περιπτώσεις θα υπογραμμίσω πως οφείλει να είναι πρωτίστως προληπτικός και έπειτα κατασταλτικός.

Ειδικά σήμερα, στην εποχή της παγκοσμιοποίησης, της πολυπολιτισμικότητας και της κρίσης, τόσο οικονομικής όσο και μεταναστευτικής/προσφυγικής, δεν υπάρχει άλλη επιλογή για την Αστυνομία, παρά να επιτελέσει τον καταλυτικό ρόλο που της έχουν αναθέσει η Πολιτεία και η κοινωνία, με επαγγελματισμό, αποτελεσματικότητα, και άκρως ανθρωποκεντρική προσέγγιση.

Αυτή ακριβώς η ανθρωποκεντρική διάσταση ενισχύεται και προβάλλεται με τον καλύτερο τρόπο μέσα από σχετικές δράσεις και προγράμματα του ΚΕΜΕΑ. Γι’ αυτό και η σημερινή ημερίδα αποτελεί μια ευκαιρία πρώτης τάξης, ώστε να έρθουν κοντά όλες οι εμπλεκόμενες Αρχές, Υπηρεσίες και Φορείς, να υπάρξει ένας εποικοδομητικός διάλογος και να καταστεί σαφής ο κοινωνικός ρόλος της Ελληνικής Αστυνομίας, πάντα με σκοπό την εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας και αρωγής προς τους πολίτες.

Κλείνοντας, θα ευχηθώ να ακολουθήσουν και άλλες αντίστοιχες πρωτοβουλίες –αν και είμαι σίγουρος γι’ αυτό, καθώς γνωρίζω πως τόσο ο Πρόεδρος, ο κ. Τσάκωνας, όσο και ο Διευθυντής ο κ. Γκρίζης, μαζί με τους άξιους συνεργάτες τους στο ΚΕΜΕΑ, θα συνεχίσουν να εργάζονται με αφοσίωση και υψηλό αίσθημα ευθύνης, ώστε όλοι μαζί –από όποια θέση κι αν βρισκόμαστε στο Υπουργείο και την Ελληνική Αστυνομία– να πετύχουμε τους στόχους, που μας θέτει καθημερινά η κοινωνία.

Σας ευχαριστώ θερμά. Καλή επιτυχία στις εργασίες της ημερίδας.»

Χαιρετισμό απηύθυνε ο Αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη κ. Νικόλαος Τόσκας, σημειώνοντας ότι «πρέπει να δούμε τα θέματα των θεμελιωδών κοινωνικών δικαιωμάτων, όπως τα προβλέπει η Ευρωπαϊκή Σύμβαση, όπως τα προβλέπει ο πολιτισμός μας και ο ελληνικός και ο ευρωπαϊκός, όπως προβλέπονται από τα Ηνωμένα Έθνη τα θέματα προστασίας των δικαιωμάτων του ανθρώπου. Μόνο κάτω από μια τέτοια αντίληψη θα μπορέσουμε να υπερασπισθούμε το αγαθό της ασφάλειας. Θα μπορέσουμε να επεκτείνουμε τον κοινωνικό διάλογο, θα μπορέσουμε να συνεργαστούμε με τους κοινωνικούς ετέρους.»

Στη συνέχεια χαιρετισμό απηύθυνε ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης κ. Δημήτριος Αναγνωστάκης, ο οποίος επισήμανε ότι «η Αστυνομία πρέπει να προλαμβάνει, πρέπει να αποτρέπει και λιγότερο να καταστέλλει. Αυτό το δόγμα, αυτό το μοντέλο επιχειρούμε εδώ και δύο χρόνια να το εδραιώσουμε, να το ενισχύσουμε και ξέρετε αυτό από μόνο του δεν μπορεί να σταθεί αν δεν υπάρχουν κοινωνικές συμμαχίες. Γι’ αυτό και βλέπετε ότι τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε πάει σε όλες τις Αστυνομικές Διευθύνσεις της χώρας και προσπαθούμε μέσα από τέτοιου είδους διαδικασίες να ευαισθητοποιήσουμε όλους εκείνους που θα επιθυμούσαν να υπηρετηθεί αυτό το σχέδιο, αυτή η νέα αντίληψη. Η κοινοτική, συμμετοχική αστυνόμευση.»

Στον χαιρετισμό του ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος κ. Κωνσταντίνος Τσουβάλας, υπογράμμισε ότι «ο βασικός στόχος της στρατηγικής εσωτερικής ασφάλειας πρέπει να είναι η επιλογή ενός προτύπου ασφάλειας το οποίο θα ενσωματώνει, σ’ ένα επίπεδο αρμονικής ισορροπίας, τόσο τις αναγκαίες επιχειρησιακές δράσεις για την επιβολή του νόμου όσο και την τήρηση των κανόνων και την εκδήλωση παράπλευρων προς την εκπλήρωση της κύριας αποστολής των αστυνομικών αρχών πρωτοβουλιών, που αφορούν στον απόλυτο σεβασμό των ατομικών και κοινωνικών δικαιωμάτων των πολιτών και την εξυπηρέτηση της κοινωνικής τους καθημερινότητας

Ακολούθησαν χαιρετισμοί από τον Ειδικό Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης σε θέματα Ρομά κ. Nicolae Valeriu, καθώς και τον Πρόεδρο του Δ.Σ. ΚΕ.ΜΕ.Α., Καθηγητή κ. Παναγιώτη Τσάκωνα, ο οποίος επισήμανε ότι «η επίτευξη του πολύτιμου αγαθού της «ανθρώπινης ασφάλειας» επιφορτίζει τις σύγχρονες αρχές επιβολής του νόμου και προστασίας του πολίτη με πρόσθετες απαιτήσεις και αυξημένες ευθύνες. Στην κατεύθυνση αυτή, η εκπαίδευση των στελεχών της Ελληνικής Αστυνομίας συνιστά βασικό προαπαιτούμενο για την αποτελεσματική άσκηση των επαγγελματικών τους καθηκόντων σε ένα συνεχώς μεταβαλλόμενο περιβάλλον ασφαλείας. Ως επιστημονικός, εκπαιδευτικός και συμβουλευτικός φορέας του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, το Κέντρο Μελετών Ασφάλειας (ΚΕ.ΜΕ.Α.) αναπτύσσει με συστηματικό τρόπο –και θα συνεχίσει να το κάνει με ακόμη μεγαλύτερη ένταση στο μέλλον– ερευνητικές και εκπαιδευτικές δράσεις που αναδεικνύουν την κοινωνική και προληπτική δράση των θεμάτων ασφαλείας και προωθούν τον κοινωνικό διάλογο στην κατεύθυνση της καταπολέμησης των διακρίσεων λόγω εθνικής ή φυλετικής καταγωγής ή φύλου καθώς και της υποστήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων“.

Το πλαίσιο του προβληματισμού έθεσε με την εισήγησή του ο Δ/ντής του ΚΕ.ΜΕ.Α., Δρ. Βασίλειος Γκρίζης, σημειώνοντας μεταξύ άλλων ότι «η εκπλήρωση του ρόλου των Αρχών Προστασίας του Πολίτη δεν μπορεί να θεωρηθεί μια αυτοτελής δράση, που αναπτύσσεται ανεξάρτητα από τις υπόλοιπες μη-αστυνομικές μορφές κοινωνικού ελέγχου. Ουσιαστικά, σε αυτές εδράζεται και αυτές εξυπηρετεί, με θεσμοθετημένα μέσα και εργαλεία, θέτοντας στην αιχμή του δόρατος τους ίδιους σκοπούς: την κοινωνική συνοχή και ειρήνη».

Στην εκδήλωση συμμετείχαν συνολικά περίπου 250 άτομα, μεταξύ των οποίων εκπρόσωποι αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης Α & Β βαθμού, εκπρόσωποι Δικαστικών Αρχών, στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας και κοινωνικών Υπηρεσιών, εκπρόσωποι ψυχιατρικών νοσοκομείων, κοινωνικοί επιστήμονες, εκπρόσωποι της Κοινωνίας των Πολιτών, καθώς και μαθητές σχολείων.

Ιδιαίτερη θέση στην εκδήλωση, η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο των δράσεων του ΚΕ.ΜΕ.Α. σε θέματα πρόληψης και καταπολέμησης των διακρίσεων και του κοινωνικού αποκλεισμού, υποστήριξης των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων και κοινωνικής και προληπτικής ασφάλειας, έλαβε η ανάδειξη του Κέντρου Προστασίας Ανηλίκων «Φάρος του Κόσμου» της Ιεράς Μητρόπολης Νεαπόλεως και Σταυρουπόλεως, ως ζωντανού παραδείγματος εκπλήρωσης του κοινωνικού ρόλου των Αρχών για την προστασία του Πολίτη.