Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών στην ημερίδα του «Χαμόγελου του Παιδιού» για τον εορτασμό της «Παγκόσμιας Ημέρας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά»
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος συμμετείχε και φέτος στην ημερίδα που διοργάνωσε «Το Χαμόγελο του Παιδιού», με αφορμή την 25η Μαΐου – «Παγκόσμια Ημέρα για τα Εξαφανισμένα Παιδιά».
Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο Μέγαρο, στο πλαίσιο του προγράμματος SAFE (Sustainable Alliance for missing Children in Greece) με θέμα: «Οι Εξαφανίσεις Παιδιών στην Ελλάδα και την Ευρώπη, δράσεις και πρωτοβουλίες για την πρόληψη και αντιμετώπιση του φαινομένου.
Την ημερίδα συντόνισε η δημοσιογράφος Αλεξάνδρα Καπελετζή και εκτός του κ. Φιλιππάκου συμμετείχαν και απήθυναν σχετικό χαιρετισμό ο Πρέσβης του Βελγίου, Luc Liebaut, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτριος Αναγνωστάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, ο Δ/ντής Κλάδου Ασφαλείας και Αστυνόμευσης Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος, Υποναύαρχος Ιωάννης Αργυρίου, ο Υπεύθυνος Επιχειρήσεων 1ης ΕΜΑΚ Πυροσβεστικού Σώματος, Αθανάσιος Μπαλάφας, η Διευθύντρια Οικονομικού και Διοικητικής Υποστήριξης, Συντονίστρια Γραμμής 112 Γ.Γ. Πολιτικής Προστασίας, Μαρία Βαρίνου, το στέλεχος της Διεύθυνσης Αναζητήσεων Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Μαρία Λιανδρή και η Ιωάννα Κιοσσέ από το Τμήμα Διαχείρισης Δωρεών Ιδρύματος «Σταύρος Νιάρχος».
Στο πλαίσιο της Ημερίδας, παρουσιάστηκαν τα επίσημα στατιστικά στοιχεία του οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού» και της Ελληνικής Αστυνομίας, σχετικά με τις εξαφανίσεις ανηλίκων για το χρονικό διάστημα από 01/01/2016 έως και 30/04/2017 στη χώρα μας, καθώς και διεθνή στοιχεία από την έκθεση της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας για τα Εξαφανισμένα Παιδιά Missing Children Europe. Παράλληλα, παρουσιάστηκε το πρόγραμμα SAFE, οι στόχοι του, οι φορείς στους οποίους απευθύνεται και οι μέχρι σήμερα δράσεις του.
Ο πρόεδρος του Οργανισμού «Το Χαμόγελο του Παιδιού», Κώστας Γιαννόπουλος, παρουσίασε τις δράσεις πρόληψης κι αντιμετώπισης που υλοποιούνται από τους εξειδικευμένους επαγγελματίες του οργανισμού, τους εξειδικευμένους εθελοντές διασώστες και τις πιστοποιημένες κυνοφιλικές ομάδες, τις εθνικές και διεθνείς συνεργασίες με τους αρμόδιους θεσμικούς και εθελοντικούς φορείς, καθώς και τον υλικοτεχνικό εξοπλισμό που διαθέτει «Το Χαμόγελο του Παιδιού» για κάθε παιδί θύμα Εξαφάνισης στην Ελλάδα, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρήσκευμα.
Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας, στον χαιρετισμό του ανέφερε τα εξής:
«Στις 25 Μαΐου κάθε έτους, καθιερώθηκε να γιορτάζουμε τη Διεθνή Ημέρα Εξαφανισμένων Παιδιών, με σκοπό την ευαισθητοποίηση του κοινού σχετικά με το παγκόσμιο πρόβλημα της εξαφάνισης και αρπαγής των παιδιών και παράλληλα την ενημέρωση των γονέων για τα μέτρα που πρέπει να λαμβάνουν για την προστασία των παιδιών τους.
Χαίρομαι που είμαι μαζί σας και φέτος, όπως και στην περσινή εκδήλωση του «Χαμόγελου του Παιδιού», το οποίο πρωτοστατεί σε τέτοιου είδους εκδηλώσεις, με το σημαντικό κοινωνικό έργο που προσφέρει και την διαρκή για πάνω από 20 χρόνια παρουσία του, στην προστασία και την ασφάλεια των παιδιών γενικότερα.
Μέσα από μια σειρά δράσεων, το «Το Χαμόγελο του Παιδιού» ενημερώνει και κινητοποιεί το κοινό για τις εξαφανίσεις των παιδιών, μας υποδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο μπορούμε να τις αποτρέψουμε και να συμμετάσχουμε αποτελεσματικά στη διαδικασία εντοπισμού τους!
Η σημερινή ημέρα μας υπενθυμίζει ότι ερχόμαστε αντιμέτωποι με μια σκληρή πραγματικότητα, την οποία καλούμαστε όλοι να αντιμετωπίσουμε, ο καθένας με τον τρόπο του.
Κάθε φορά που τυχαίνει να διασχίσω μία κεντρική λεωφόρο και αντικρίζω τις τεράστιες ταμπέλες με τα πορτοκαλί γράμματα που αναβοσβήνουν: “AmberAlert: Παιδί εξαφανίστηκε…..”, νιώθω έναν κόμπο στο λαιμό. Είναι μία είδηση που σε συγκλονίζει στο άκουσμά της.
Δεν μιλάμε για παιδιά που έκαναν ένα σκασιαρχείο, ή μία νεανική τρέλα για να φοβίσουν τους αυστηρούς γονείς τους και βρέθηκαν μετά από λίγες ώρες. Μιλάμε για αθώα παιδιά που, ενώ έπαιζαν αμέριμνα σε μία αυλή ή έναν κήπο, κάποιος τα άρπαξε ξαφνικά. Και δεν επέστρεψαν ποτέ.
Και οι γονείς; Αυτά τα πρώτα δευτερόλεπτα που αντιλαμβάνονται πως το παιδί τους δε βρίσκεται στο οπτικό τους πεδίο… Η στιγμή που χάνεται η γη κάτω από τα πόδια τους… Και η ελπίδα. Η ελπίδα που δε σβήνει ποτέ… Άνθρωποι που λιώνουν από τον καημό, τα χρόνια περνούν, όμως δεν παύουν να ελπίζουν… Όσα χρόνια κι αν περάσουν… μόνο μια ελπίδα… Να ξαναδούν το παιδί τους ζωντανό.
Η ζωή είναι μια ατελείωτη διαδρομή. Και ο καθένας από μας αποτελεί ένα κομμάτι απ’ το δρόμο της. Οφείλουμε να στρώνουμε όμορφα αυτόν τον δρόμο, για να αντέξει στο πέρασμα του χρόνου και να γεμίζει αισιοδοξία τις καρδιές όλων μας για ένα καλύτερο μέλλον. Και δεν χωράει καμία αμφιβολία, ότι μιλώντας για μέλλον, εννοούμε τα παιδιά όλου του κόσμου. Το μέλλον δεν είναι μόνο αυτό που καλούμαστε εμείς να συμβάλουμε στο να διαμορφωθεί, το μέλλον είναι τα παιδιά μας. Αυτά είναι και σε αυτά ανήκει.
Οφείλουμε να δημιουργήσουμε τις συνθήκες και τις προοπτικές για την ασφάλειά τους. Ενωμένοι όλοι οι λαοί, κάθε εθνικότητας, να θέτουν έναν και μοναδικό σκοπό, την προστασία και την ασφάλεια των παιδιών, την ευαισθητοποίηση, την κινητοποίηση και την επαγρύπνηση όλων των ανθρώπων γύρω από το φλέγον ζήτημα της αρπαγής, της εξαφάνισης και της εκμετάλλευσης των ανηλίκων παιδιών. Κάθε παιδί, σε κάθε γωνιά του κόσμου, αξίζει να ζει με αξιοπρέπεια. Να μην χάνει το χαμόγελο του και να μην «κλέβουν» την αθωότητα του.
Η προσφυγική και μεταναστευτική κρίση που βιώνουμε σαν χώρα, είναι διαφορετική από οποιοδήποτε άλλη και δημιουργεί νέα δεδομένα στις εξαφανίσεις παιδιών, αλλά και μοναδικές προκλήσεις στον προγραμματισμό και την αντιμετώπισή τους.
Σε πολλές Χώρες, όπως και στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη και σε άλλες Ηπείρους, έχουν γίνει σύνθετες προσπάθειες για την αντιμετώπιση του φαινομένου της εξαφάνισης ανήλικων παιδιών.
Συγκεκριμένα, το 11-6000 είναι η Ευρωπαϊκή Γραμμή έκτακτης ανάγκης για παιδιά που αγνοούνται. Σήμερα η γραμμή αυτή λειτουργεί σε 29 κράτη (27 κράτη-μέλη της ΕΕ, καθώς και στην Αλβανία και τη Σερβία), όλο το 24ωρο και η κλήση είναι δωρεάν.
Η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 11-6000, η οποία λειτουργεί στη Χώρα μας από το «Χαμόγελο του Παιδιού», διασυνδέεται πλέον με τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Αριθμό Κλήσης Έκτακτης Ανάγκης 112.Το γεγονός ότι η Ευρωπαϊκή Γραμμή για τα Εξαφανισμένα Παιδιά 116000 λειτουργεί πανευρωπαϊκά, την καθιστά ένα πολύτιμο εργαλείο στην διαδικασία παροχής υποστήριξης και σε παιδιά που βρίσκονται στην Ελλάδα ως πρόσφυγες και μετανάστες.
Στελεχώνεται από Κοινωνικούς Λειτουργούς και Ψυχολόγους κατάλληλα εκπαιδευμένους, ώστε να μπορούν να προσφέρουν υποστήριξη σε γονείς παιδιών που αγνοούνται, να λαμβάνουν πληροφορίες από τους πολίτες σχετικά με ένα παιδί που αγνοείται, να έρχονται σε επαφή με τις αρμόδιες Αρχές και βρίσκεται σε άμεση συνεργασία με την Αστυνομία.
Σε αυτό το σημείο, θα μου επιτρέψετε να εξάρω το έργο της Ελληνικής Αστυνομίας και ειδικότερα τη Διεύθυνση Δημόσιας Ασφάλειας και όλα τα Τμήματα Ασφάλειας του Σώματος, που μέσα από τη σκληρή δουλειά και την εκτενή και μεθοδευμένη δράση τους ανά την επικράτεια, συμβάλλουν στην επίλυση πολλών υποθέσεων εξαφανισμένων παιδιών. Όπως θα διαπιστώσετε κι εσείς από τα στοιχεία που θα παρουσιαστούν, έχει μειωθεί κατά το τρέχον έτος ο αριθμός των εξαφανισθέντων ανηλίκων παιδιών συγκριτικά με το έτος 2015 και συνεχίζουμε την προσπάθεια όλοι οι Φορείς, ώστε να μηδενιστούν τα φαινόμενα αυτά.
Μαζί και συντονισμένα μπορούμε όλοι να βοηθήσουμε τα εξαφανισμένα παιδιά να επιστρέψουν στην ασφάλεια του σπιτιού τους! Πρόσφατα είδα γραμμένη τη φράση: «Υπερασπίσου το παιδί, γιατί αν γλιτώσει το παιδί, υπάρχει ελπίδα». Μια φράση που κρύβει μία τόσο μεγάλη αλήθεια.
Κυρίες και Κύριοι, θα ήθελα να ευχηθώ από καρδιάς καλή δύναμη στον Πρόεδρο του «Χαμόγελου του Παιδιού» τον φίλο μου, τον Κώστα Γιαννόπουλο για το τεράστιο έργο που επιτελεί, καθώς και σε όλα τα μέλη του Εθελοντικού αυτού Οργανισμού, όπως και σε όλους τους αρμόδιους και εμπλεκόμενους φορείς που δραστηριοποιούνται στη Χώρα μας, για την πάταξη του φαινομένου της εξαφάνισης ανηλίκων παιδιών.
Σας ευχαριστώ θερμά που με ακούσατε».
Ο πρόεδρος του Οργανισμού, Κώστας Γιαννόπουλος δήλωσε χαρακτηριστικά: «Το Χαμόγελο του Παιδιού» βρίσκεται δίπλα σε κάθε παιδί θύμα Εξαφάνισης πάντα σε συνεργασία με τους αρμόδιους φορείς και πάντα με σεβασμό στις επίσημες διαδικασίες αναζήτησης της Ελληνικής Αστυνομίας, παρέχοντας τις υπηρεσίες του προκειμένου να βρεθεί το παιδί που εξαφανίστηκε και να γυρίσει ασφαλές στην οικογένειά του χωρίς να χαθεί πολύτιμος χρόνος. Σήμερα, όλοι μαζί, αποδεικνύουμε περίτρανα ότι η σύμπραξη και η αξιοποίηση όλων των δυνάμεων σε συνδυασμό με την τεχνογνωσία και το εξειδικευμένο ανθρώπινο δυναμικό αποτελούν πρότυπο για τα διεθνή δεδομένα και κάνουν την Ελλάδα να ξεχωρίζει στην Ευρώπη». Συμπληρωματικά τόνισε: «Στην Ελλάδα δεν υπάρχουν αρπαγές από τρίτα άγνωστα άτομα που κυκλοφορούν σε μαύρα τζιπ! Υπάρχουν γονικές αρπαγές όπου –δυστυχώς- τα παιδιά είναι τα θύματα των προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι γονείς τους. Ας μην δημιουργούμε τον πανικό στους γονείς αλλά και στα παιδιά χωρίς να έχουμε απτά στοιχεία».
Ειδικότερα, όσον αφορά στα παιδιά πρόσφυγες μετανάστες, επισημαίνονται τα εξής:
Οι περιπτώσεις εξαφανίσεων παιδιών προσφύγων μεταναστών σημείωσαν αύξηση 7% το 2016 από 2% το 2015 (MCE)
Σύμφωνα με διάφορες εκθέσεις τα παιδιά πρόσφυγες μετανάστες εξαφανίζονται από χώρους υποδοχής στην Ευρώπη τις πρώτες 48 ώρες σε ποσοστό 50%
Το 2015 τουλάχιστον 10.000 ασυνόδευτα παιδιά προσφύγων και μεταναστών εξαφανίστηκαν στην Ευρώπη λίγες μόνο ώρες μετά την καταγραφή τους στους χώρους υποδοχής (Europol)
63.000 ασυνόδευτοι ανήλικοι περιλαμβάνονται στους αιτούντες άσυλο στην Ε.Ε το 2016. Περισσότεροι από το 50% είναι Αφγανοί ή Σύριοι (European Migration Law).
Τα παιδιά γίνονται στόχοι εμπόρων με αυξανόμενο ρυθμό ενώ οι ασυνόδευτοι ανήλικοι εξαναγκάζονται σε εκμετάλλευση και εγκληματικές δραστηριότητες (Ευρωπαϊκή Επιτροπή)
Μια μεγάλη πλειοψηφία επαγγελματιών που έρχονται σε επαφή με ασυνόδευτους ανήλικους δεν έχει λάβει ποτέ εκπαίδευση στην πρόληψη ή αντιμετώπιση εξαφανίσεων ασυνόδευτων ανήλικων (Οργανισμός Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ-FRA).
Τα επίσημα στατιστικά στοιχεία της Ελληνικής Αστυνομίας παρουσίασε ο Αστυνομικός Υποδιευθυντής Νικόλαος Ζερβακάκος Τμηματάρχης του Τμήματος Αναζητήσεων Προσώπων της Υ.Δ.Ε.Ζ.Ι., ενημερώνοντας ότι το 2016 διαχειρίστηκαν 241 εξαφανίσεις ανηλίκων και βρέθηκαν 204 παιδιά, ενώ από 1/1/17 έως και 15/5/17 διαχειρίστηκαν 125 εξαφανίσεις και έχουν βρεθεί 101 παιδιά.