Δελτία Τύπου

Τελετή Υποδοχής του Ιερού Σκηνώματος της Ισαποστόλου Αγίας Ελένης

Στην τελετή υποδοχής του ιερού σκηνώματος της Ισαποστόλου Αγίας Ελένης παρέστη ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος

Στην δοξολογία που τελέστηκε στον Ιερό Ναό της Αγίας Βαρβάρας, παρουσία του Αρχιεπισκόπου Αθηνών και του Προέδρου της Δημοκρατίας, παρέστησαν μέλη της Κυβέρνησης, της Βουλής, των Ενόπλων Δυνάμεων, του Διπλωματικού Σώματος και πλήθος κόσμου

Μετά το πέρας της δοξολογίας, ο κ. Φιλιππάκος παρέστη μαζί με όλους τους επίσημους προσκεκλημένους, σε δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος, παρέστη την Κυριακή 14 Μαΐου 2017, στην δοξολογία για την υποδοχή του ιερού σκηνώματος της Αγίας Ελένης, το οποίο μαζί με τμήμα του Τιμίου Ξύλου, μεταφέρθηκε στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας από την Βασιλική του Αγίου Μάρκου στη Βενετία.

Τα ιερά κειμήλια ήρθαν στην Αθήνα με αφορμή τη συμπλήρωση 80 χρόνων του έργου της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος και θα εκτεθούν σε προσκύνημα στον ιερό ναό της Αγίας Βαρβάρας μέχρι τις 15 Ιουνίου.

Η υποδοχή έγινε με τιμές αρχηγού Κράτους από τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και πάσης Ελλάδος Ιερώνυμο και τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο, παρουσία εκπροσώπων της πολιτειακής, πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας της χώρας.

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας και Λαυρεωτικής Νικόλαος και ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος υποδέχθηκαν το σκήνωμα της Ισαποστόλου Αγίας Ελένης στο Αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ ο Μητροπολίτης Νικαίας Αλέξιος υποδέχθηκε το ιερό λείψανο στο Δημαρχείο Αιγάλεω. Στη συνέχεια, η λιτανευτική πομπή κατευθύνθηκε στο ιερό προσκύνημα της Αγίας Βαρβάρας, όπου έγινε προσφώνηση από τον Επίσκοπο Φαναρίου και Διευθυντή της Αποστολικής Διακονίας, Αγαθάγγελο, και ακολούθησαν ο λόγος του Αρχιεπισκόπου και ο χαιρετισμός του Πρόεδρου της Δημοκρατίας.

Στην Δοξολογία που τελέστηκε σε κλίμα κατάνυξης και λαμπρότητας στον Ιερό Ναό Αγίας Βαρβάρας, παρέστησαν επίσης ο Υπουργός Ναυτιλίας Παναγιώτης Κουρουμπλής, η Υπουργός Τουρισμού Έλενα Κουντουρά, ο Υφυπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Αμανατίδης, ο πρώην Πρωθυπουργός Λουκάς Παπαδήμος, οι Αρχηγοί ΓΕΣ, ΓΕΑ, Ελληνικής Αστυνομίας και Λιμενικού Σώματος, εκπρόσωποι των πολιτικών κομμάτων, περιφερειακών και δημοτικών αρχών, μέλη του διπλωματικού σώματος, άλλοι επίσημοι προσκεκλημένοι και φυσικά πλήθος κόσμου.

Στο πλαίσιο των εκδηλώσεων, ο Τζανέτος Φιλιππάκος, μεταξύ άλλων, δήλωσε τα εξής:

«Η Αποστολική Διακονία της Εκκλησίας της Ελλάδος εορτάζει φέτος 80 χρόνια από την ίδρυσή της, 80 χρόνια δράσεων αγάπης και προσφοράς για την πατρίδα μας, αλλά και για τις Ορθόδοξες Εκκλησίες όλης της υφηλίου. Αποκορύφωμα αυτής της σημαντικής επετείου είναι η σημερινή υποδοχή του Ιερού Σκηνώματος της Ισαποστόλου Αγίας Ελένης, μητέρας του Μεγάλου Κωνσταντίνου, μαζί με τμήμα του Τιμίου Ξύλου με τα Άχραντα Πάθη του Χριστού.

Είναι η πρώτη φορά που το ιερό λείψανο βγαίνει εκτός Βενετίας, όπου φυλάσσεται –από όταν μεταφέρθηκε εκεί μετά την Άλωση της Πόλης από τους Σταυροφόρους– γι’ αυτό και αποτελεί ιδιαίτερη ευλογία, τιμή, αλλά και ευθύνη για την Εκκλησία της Ελλάδος, να φιλοξενείται στην πατρίδα μας το μοναδικό αυτό –για ολόκληρο τον χριστιανικό κόσμο– κειμήλιο.

Η σημερινή εκδήλωση στέλνει μήνυμα για τη σημασία της πολιτιστικής ταυτότητας της Ευρώπης. Ας μην ξεχνάμε, εξάλλου, ότι η Αγία Ελένη και ο Μέγας Κωνσταντίνος διαμόρφωσαν με τις αποφάσεις τους την εξέλιξη του ευρωπαϊκού πολιτισμού, μέσα από τη διακήρυξη της ανεξιθρησκίας και τον συγκερασμό της ρωμαϊκής παράδοσης με το μήνυμα του Χριστιανισμού. Η πνευματική ταυτότητα της Ευρώπης αντιστέκεται σε κάθε μορφή βίας και μοιράζεται το όραμα για έναν κόσμο συνεργασίας, κατανόησης και ανθρωπιάς.

Ζούμε σε δύσκολες εποχές, ωστόσο, ιδίως στην Χώρα μας, η Ορθοδοξία έχει βαθιές ρίζες, που μας “κρατάνε γερά”, με πίστη, αλληλεγγύη και αγάπη, ώστε να ξεπεράσουμε ενωμένοι τις δυσκολίες».

Μετά το πέρας της δοξολογίας, ο κ. Φιλιππάκος παρέστη μαζί με όλους τους επίσημους προσκεκλημένους, σε δείπνο που παρατέθηκε προς τιμήν του Προέδρου της Δημοκρατίας, στο Θεολογικό Φοιτητικό Οικοτροφείο της Αποστολικής Διακονίας, δίπλα στον Ιερό Προσκυνηματικό ναό της Αγίας Βαρβάρας.