Παρουσίες

Στις εκδηλώσεις αντιφασιστικής μνήμης και τιμής στους 200 αγωνιστές, στο ΜΠΛΟΚ 15 στο Χαϊδάρι

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, παρέστη το Σάββατο 13 Μαΐου 2017, στις εκδηλώσεις αντιφασιστικής μνήμης και τιμής στους 200 αγωνιστές, που εκτελέστηκαν την  Πρωτομαγιά του 1944.

Οι εκδηλώσεις πραγματοποιήθηκαν στο χώρο του ΜΠΛΟΚ 15, στο Στρατόπεδο Χαϊδαρίου, με ιστορικό περίπατο και  ξενάγηση από τον Αντιπεριφερειάρχη και ιστορικό Σπύρο Τζόκα. Ακολούθησε κατάθεση στεφάνου τιμής στη μνήμη των αγωνιστών, μπροστά από το χώρο του ΜΠΛΟΚ.

Στη συνέχεια οι συμμετέχοντες και πλήθος κόσμου μετέβη στο κοντινό υπαίθριο θέατρο Χαϊδαρίου, όπου  και παρακολούθησε τη θεατρική παράσταση «Λέλα Καραγιάννη, η μάνα της  Αντίστασης» με την ηθοποιό Μαίρη Βιδάλη.

Πέραν του κ. Φιλιππάκου, παρέστησαν ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, ο Υποστράτηγος Διαβιβάσεων Απόστολος Περβολαράκης, ο Συνταγματάρχης Διαβιβάσεων Αλέξιος Καρατσικάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Πολιτισμού Εύη  Αποστολάκη, οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι Αναστασία Στεφανοπούλου,  Νικολέτα Δανιά, Κατερίνα Κρητικού και Κώστας Καράμπελας, ο Δήμαρχος Ιλίου Νίκος  Ζενέτος, ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας Γιώργος Καπλάνης,  επικεφαλής Δημοτικών Παρατάξεων των Δήμων Περιστερίου και Χαϊδαρίου, Δημοτικοί  Σύμβουλοι και εκπρόσωποι τοπικών συλλόγων και φορέων της περιοχής.

Με το πέρας της εκδήλωσης ο Τζανέτος Φιλιππάκος ανέφερε σε δήλωσή του:

«Συμπληρώθηκαν φέτος 73 χρόνια από την απάνθρωπη εκτέλεση των 200 αγωνιστών του Χαϊδαρίου, την Πρωτομαγιά του 1944, στο στρατόπεδο της Καισαριανής, από τα ναζιστικά στρατεύματα Κατοχής.

Για τη δική μας ιστορία, για την ιστορία του Χαϊδαρίου, οι μέρες αυτές είναι φορτισμένες με τη μνήμη αυτής της αλησμόνητης και πικρής επετείου, καθώς από το στρατόπεδο του Χαϊδαρίου, τα ξημερώματα εκείνης της Πρωτομαγιάς, μπροστά στο Μπλοκ 15, ξεκίνησαν οι 200 ήρωες για το εκτελεστικό απόσπασμα, αψηφώντας το θάνατο.

Η θυσία αυτή παραμένει αναλλοίωτη στη συλλογική μας μνήμη, ως φωτεινό παράδειγμα μεγαλείου και γενναιότητας της ελληνικής ψυχής. Τιμούμε και αναδεικνύουμε τη θυσία των 200 συμπατριωτών μας, στον αντιφασιστικό αγώνα μέσα από τις γραμμές της  Εθνικής Αντίστασης.

Έχουμε καθήκον απέναντι στις νεότερες γενιές να διατηρούμε άσβεστη τη μνήμη και τη θυσία τους και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες εκείνες, ώστε τα παιδιά μας να ζήσουν σε μια καλύτερη κοινωνία, με πίστη σε αξίες και ιδανικά.»