Δελτία Τύπου

Εγκαίνια Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού – Πετρίνα Μάνης

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος παραβρέθηκε την Παρασκευή 12 Μαΐου 2017, το μεσημέρι, στα εγκαίνια του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού Β΄ Τάξης στην Τοπική Κοινότητα Πετρίνας Δήμου Ανατολικής Μάνης, που πραγματοποιήθηκαν, παρουσία του Γενικού Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας Γιάννη Καπάκη και του Αρχηγού Πυροσβεστικού Σώματος Αντιστρατήγου Βασιλείου Καπέλιου. Για την λειτουργία του Σταθμού παραχωρήθηκε χώρος από τον Δήμο Ανατολικής Μάνης, ενώ στελεχώνεται από 28 εθελοντές πυροσβέστες.

Στα εγκαίνια χοροστάτησε ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος. Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας και ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος απηύθυναν χαιρετισμούς.

Ο Τζανέτος Φιλιππάκος τόνισε ότι:

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά για μένα να συμμετέχω σε τέτοιες εκδηλώσεις που αναβαθμίζουν τη Λακωνία, καθώς τα εγκαίνια αυτού του Σταθμού αυξάνουν την επιχειρησιακή δυνατότητα του Πυροσβεστικού Σώματος.

Για αυτό το λόγο αξίζουν συγχαρητήρια στο Δήμαρχο και τους συνεργάτες του, στο Γενικό Γραμματέα Πολιτικής Προστασίας, ο οποίος λόγω της σχέσης μας και της συνεργασία μας, ξέρω πόσο εκτιμάει και αγαπάει τη Μάνη, αλλά και στον Αρχηγό του Πυροσβεστικού Σώματος, ο οποίος παλεύει νύχτα μέρα να δώσει λύση σε πολλά θέματα που υπάρχουν και πραγματικά απαιτούν λύσεις τώρα.

Πρέπει επίσης να συγχαρώ μέσα από την καρδιά μου τους εθελοντές, οι οποίοι θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους. Ο εθελοντισμός αποκτά μια καινούργια έννοια και μια καινούργια δυναμική στις μέρες της κρίσης, που βιώνει η πατρίδα μας. Θέλω να ευχαριστήσω το Πυροσβεστικό Σώμα για όσα κάνει και να παρακαλέσω τον Αρχηγό και τον Γενικό Γραμματέα, τον φίλο μου, και για άλλες δράσεις στη Λακωνία, γιατί η Λακωνία το αξίζει και το έχει ανάγκη.

Είδατε ένα ταξίδι, πόσο σας άλλαξε τη διάθεση; Είμαι σίγουρος ότι όταν θα επιστρέψετε στην Αθήνα, θα έχετε να μεταφέρετε πολύ θετικά πράγματα. Σας ευχαριστώ πολύ.»

Ο Γενικός Γραμματέας Πολιτικής Προστασίας ανέφερε ότι:

«Το να βρίσκομαι εδώ με την ιδιότητα αυτή και να εγκαινιάζω μια καινούργια δομή πολιτικής προστασίας και πυροπροστασίας, μόνο αισιόδοξο μπορεί να σε κάνει για το μέλλον. Σε μια εποχή που οι κοινωνίες μας γίνονται πιο ευάλωτες, πιο τρωτές, χρειάζεται να θωρακίσουμε ακόμη περισσότερο το σύστημα, να το κάνουμε ακόμα πιο ανθεκτικό στις περιπτώσεις των εκτάκτων αναγκών.

Θέλω να συγχαρώ όλους όσους συνέβαλαν να υπάρξει αυτή η δομή πολιτικής προστασίας, αυτό το αποτέλεσμα και θεωρώ ότι θα είναι ιδιαίτερα χρήσιμη. Εμείς από την πλευρά μας, θεωρήστε το ως δεδομένο, θα κάνουμε ότι είναι δυνατόν. Κ. Αντιδήμαρχε ότι χρειαστεί, ότι μπορούμε και ότι περνάει από το χέρι μας θα το κάνουμε. Και πάλι πολλά πολλά συγχαρητήρια.»

Ο Αρχηγός του Πυροσβεστικού Σώματος ανέφερε ότι:

«Η σημερινή ημέρα είναι ιδιαίτερα σημαντική, λόγω του γεγονότος των εγκαινίων ως επίσημη ίδρυση κατά τον ορισμό, αλλά ταυτόχρονα, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ξεχωριστή ημέρα τόσο για το Πυροσβεστικό Σώμα, όσο και για την τοπική κοινωνία της Κοινότητας Πετρίνας του Δήμου Ανατολικής Μάνης, καθώς και για το φυσικό περιβάλλον του τόπου γενικότερα.

Ο λόγος, δεν είναι άλλος, από τη διττή φύση του ίδιου του θεσμού για τον οποίο έχουμε συγκεντρωθεί σήμερα, εκείνον του Εθελοντικού Πυροσβεστικού Σταθμού, εδώ στην κοινότητα της Πετρίνας. Και αυτό, γιατί τέτοιοι σταθμοί στελεχώνονται από πολίτες, που εκπαιδεύονται με ιδιαίτερη σοβαρότητα και επαγγελματισμό, σε αντικείμενα πυρόσβεσης-διάσωσης από Αξιωματικούς του Πυροσβεστικού Σώματος, ενώ στη συνέχεια αναλαμβάνουν καθήκοντα είτε σε Επαγγελματικές είτε σε Εθελοντικές Υπηρεσίες, φέροντας πλέον την ιδιότητα του Εθελοντή Πυροσβέστη.»

Επιπλέον, στην εκδήλωση, χαιρετισμούς απηύθυναν ο αντιδήμαρχος του Δήμου Ανατολικής Μάνης Παναγιώτης Τσιριγώτης, ο Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ Σταύρος Αραχωβίτης, ο Βουλευτής της ΝΔ Αθανάσιος Δαβάκης και η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας Αδαμαντία Τζανετέα.

Με τιμητικές πλακέτες τιμήθηκαν για την προσφορά τους στο Πυροσβεστικό Σώμα και στο ευρύτερο κοινωνικό σύνολο, ο Υπαρχηγός Π.Σ. ε.α. Αντιστράτηγος Γεώργιος Γεωργιάκος και ο Πύραρχος ε.α. Μιλτιάδης Μιλτιαδάκος.

Στην τελετή παρευρέθησαν επίσης ο Συντονιστής Πάτρας Υποστράτηγος Π.Σ. Βασίλειος Ματθαιόπουλος, ο Διοικητής Περιφερειακής Πυροσβεστικής Διοίκησης Πελοποννήσου Αρχιπύραρχος Θεόδωρος Λαρέζος, Αξιωματικοί του ΠΣ, καθώς και εκπρόσωποι των Σωμάτων Ασφαλείας, φορέων και συλλόγων του τόπου και πλήθος κόσμου.