Μητροπολίτης Μάνης Χρυσόστομος Τζανέτος ΦΙΛΙΠΠΆΚΟΣ
Δελτία Τύπου

Ανακήρυξη του Μητροπολίτη Μάνης κ. κ. Χρυσόστομου ως επίτιμου Δημότη Ανατολικής Μάνης.

Εκδήλωση για την ανακήρυξη του Μητροπολίτη Μάνης κ. κ. Χρυσόστομου ως επίτιμου Δημότη Ανατολικής Μάνης

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος παρέστη την Κυριακή 30 Απριλίου 2017 σε ειδική τελετή που διοργάνωσε ο Δήμος Ανατολικής Μάνης, στο Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου, όπου ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης κ. κ. Χρυσόστομος ανακηρύχτηκε επίτιμος Δημότης και βραβεύτηκε για τα 20 έτη Αρχιερατείας του στην Ιερά Μητρόπολη Μάνης.

Οι Δημοτικές Αρχές του Δήμου Ανατολικής Μάνης, καθώς και πλήθος κόσμου υποδέχθηκαν τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη, ενώ τιμές απέδωσαν η φιλαρμονική του Δήμου, αλλά και ένστολοι Μανιάτες και Μανιάτισσες.

Με την έναρξη της εκδήλωσης προβλήθηκε ολιγόλεπτο βίντεο-αφιέρωμα για τα 20 έτη Αρχιερατείας του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη στην περιοχή της Μάνης, ενώ για την προσωπικότητα και το έργο του Σεβασμιώτατου αναφέρθηκε αρχικά στην ομιλία του ο Δήμαρχος Ανατολικής Μάνης Πέτρος Ανδρεάκος.

Ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου κ. Μητσάκος ανέγνωσε την απόφαση της ανακήρυξης του Σεβασμιώτατου σε Επίτιμο Δημότη του Δήμου και ύστερα ο Δήμαρχος κ. Ανδρεάκος του παρέδωσε την τιμητική πλακέτα και το κλειδί της πόλης.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Μάνης κ.κ. Χρυσόστομος βαθιά συγκινημένος ευχαρίστησε τις Δημοτικές Αρχές για την τιμητική διάκριση και ευχήθηκε ο Θεός να ευλογεί τα έργα τους και να τους δίνει υγεία και μίλησε για την αγάπη που έδειξε και δείχνει στη Μάνη και στους Μανιάτες. Ολοκληρώνοντας τη σύντομη ομιλία του, ανέφερε πως θα αφιερώσει την τιμητική πλακέτα και το κλειδί της πόλης στη φρούραρχο της Μάνης και όλης της Λακωνίας, την Παναγία Γιάτρισσα, όπως έχει κάνει με όλες τις μέχρι τώρα τιμητικές διακρίσεις που έχει παραλάβει.

Ο κ. Φιλιππάκος κατά το χαιρετισμό του αναφέρθηκε στο έργο και στην προσωπικότητα του Σεβασμιώτατου Μητροπολίτη αναφέροντας τα εξής:

«Με αισθήματα ιδιαίτερης χαράς, αγάπης και βαθύτατου σεβασμού, βρίσκομαι σήμερα μαζί σας, σε αυτή τη σημαντική στιγμή της ιδιαίτερης πατρίδας μας, για να τιμήσουμε –ως ελάχιστη ένδειξη ευγνωμοσύνης, για την προσφορά και το έργο του– τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Μάνης κ.κ. Χρυσόστομο.

Τον Ποιμενάρχη και Πνευματικό μας Πατέρα, έναν πραγματικά «δικό μας άνθρωπο», ο οποίος επί 20 και πλέον συναπτά έτη, έχει αφήσει ανεξίτηλο το πνευματικό, θεολογικό και κοινωνικό του αποτύπωμά στην αγαπημένη μας, ηρωική και ξακουστή Μάνη.

Από την ενθρόνισή του στο Γύθειο, τον Νοέμβριο του 1996, όταν του παρεδόθη η Ποιμαντορική Ράβδος, μέχρι σήμερα, που η ανακήρυξη του ως επίτιμου Δημότη, αποτελεί τιμή πρωτίστως για τον τόπο μας, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας, έχει καταφέρει με το λόγο και τη δράση του, να αγγίξει την ψυχή, το μυαλό και τις καρδιές όλων μας.

Δεν χρειάζεται φυσικά να τονίσω το πολυποίκιλο και πολυσήμαντο έργο που επιτέλεσε και εξακολουθεί να επιτελεί, στην ιστορική, Ιερά μας Μητρόπολη. Την Ιερά Μητρόπολη Γυθείου και Οιτύλου, η οποία μάλιστα μετά από δική του πρωτοβουλία και έγκριση της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος μετονομάστηκε, το 2010, σε Ιερά Μητρόπολη Μάνης.

Σεβασμιώτατε,

Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα, εκπροσωπώντας την πολιτική Ηγεσία του Υπουργείου Εσωτερικών και της Ελληνικής Αστυνομίας, αλλά και ως Μανιάτης, να βρίσκομαι μαζί σας, στη σημερινή τελετή, που αποτελεί ελάχιστη ηθική ανταμοιβή και έπαινο για το σπουδαίο ποιμαντορικό και φιλανθρωπικό Σας έργο, τη διαφύλαξη της ορθόδοξης παράδοσης και τον άοκνο αγώνα Σας για την προσφορά στους αναξιοπαθούντες συμπατριώτες μας.

Ζούμε σε εποχές δύσκολες, σε καιρούς χαλεπούς, όπου ειδικά η πατρίδα μας βιώνει μια πολυδιάστατατη και πολυεπίπεδη κρίση, με αποκορύφωμα την πρόκληση διαχείρισης της οικονομίας και του προσφυγικού/ μεταναστευτικού ζητήματος. Τα προβλήματα μας δοκιμάζουν καθημερινά. Όμως μέσα στην ζωή της Αγίας μας Εκκλησίας υπάρχει πάντοτε ζωντανή η ελπίδα.

Και η παρουσία Σας ως Σεπτού Ποιμενάρχη στην Ιερά μας Μητρόπολη, ειδικά σε αυτή τη δύσκολη χρονική περίοδο, είναι στήριγμα, αποτελεί παράδειγμα και μας χαρίζει ελπίδα.

Η Ορθόδοξη Εκκλησία, ανέκαθεν είχε τη δύναμη να προσφέρει διέξοδο. Τη δύναμη να μας κάνει να προσπαθούμε περισσότερο, τη δύναμη να μας κάνει καλύτερους ανθρώπους, να μας φέρνει πιο κοντά και να μας ενώνει για να υπερβούμε τις δυσκολίες. Γιατί μόνο ενωμένοι και μονιασμένοι μπορούμε να πετύχουμε τους στόχους μας.

Κυρίες και κύριοι,

Ως Έλληνες και ειδικότερα ως Μανιάτες, γνωρίζουμε από σελίδες δόξας, αίματος και θυσίας, που αντιπροσωπεύουν τα ιερά πάτρια εδάφη μας.

Η σημερινή μας ταυτότητα, η ουσία και το βαθύτερο νόημα της ύπαρξης μας, προκύπτουν από τον ζωτικό εναγκαλισμό του ελληνικού πολιτισμού με τον Χριστιανισμό, από τον άρρηκτο δεσμό του Ελληνισμού με την Ορθοδοξία.

Και η Εκκλησία μας, αναμφισβήτητα, αποτελεί –ιδίως στις μέρες μας– αστείρευτη πηγή, από την οποία η ελληνική κοινωνία μπορεί να αντλήσει δύναμη και προσανατολισμό για το μέλλον.

Σε αυτό ακριβώς το πλαίσιο, το Αρχιερατικό έργο και τα μηνύματα αγάπης, ανθρωπιάς και αλληλεγγύης που τόσα χρόνια μας μεταδίδει με συνέπεια ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης μας κ.κ. Χρυσόστομος, μας παραδειγματίζουν ως Χριστιανούς, μας θωρακίζουν ως Μανιάτες και μας καθιστούν καλύτερους ως Έλληνες.

Σεβασμιώτατε,

Γνωρίζουμε πως γεννηθήκατε στην Αθήνα, όμως –επιτρέψατε μου να πω με σιγουριά– ότι γνωρίζουμε επίσης πως δεύτερη γενέθλια πόλη σας έχει γίνει η Μάνη. Και γι’ αυτό ακριβώς νιώθουμε ταυτόχρονα περήφανοι και ευγνώμονες.

Η ανακήρυξή σας ως επίτιμου δημότη, αποτελεί ένα συμβολικό, αλλά ταυτόχρονα ουσιαστικό «ευχαριστώ από καρδιάς», καθώς εδώ και 20 έτη, βρίσκεστε δίπλα μας, έχοντας αφιερώσει τη ζωή σας στην εκκλησιαστική και ανθρωπιστική διακονία και προσφέροντας το υψηλό σας έργο επ’ αγαθώ του λαού και της Εκκλησίας μας.

Η αγάπη σας για τον τόπο μας είναι δεδομένη και έμπρακτη, όπως έμπρακτη είναι και η αγάπη του Μανιάτικου -και όχι μόνο- λαού προς το πρόσωπό Σας, όπως άλλωστε αποδεικνύεται σήμερα και από την συμμετοχή των συμπολιτών μας.

Σεβασμιώτατε,

Σας ευχαριστούμε για την αγάπη Σας και εύχομαι ο Θεός να Σας δίνει μακροημέρευση και πλήρη ευόδωση των αγαθών προσπαθειών Σας, προς δόξαν της Εκκλησίας μας και πρόοδο του λαού της Μάνης και της Πατρίδας μας, της Ελλάδας.»

Σύντομους χαιρετισμούς απηύθυναν μεταξύ άλλων, ο Βουλευτής Λακωνίας κ. Δαβάκης, η Αντιπεριφερειάρχης Λακωνίας κα Τζανετέα και ο πρώην Βουλευτής κ. Αποστολάκος.

Παρέστησαν επίσης, ο Ανεξάρτητος Βουλευτής Αχαΐας κ. Νικολόπουλος, ο Εισαγγελέας Πλημμελειοδικών και Γενικός Γραμματέας της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος κ. Αδάμης, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λακωνίας, Ταξίαρχος κ. Μαρουδάς, ο Διοικητής της Π.Υ. Γυθείου, Αντιπύραρχος κ. Παπαμιχαήλ, ο πρώην Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ. Καράμπελας, ο Πρωτοσύγκελος της Ιεράς Μητροπόλεως Μάνης π. Συμεών Λαμπρινάκος και ιερείς της Μητροπόλεως, Αξιωματικοί των Σωμάτων Ασφαλείας, Δημοτικοί και Περιφερειακοί σύμβουλοι, εκπρόσωποι συλλόγων και φορέων και πλήθος Μανιατών.

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τραγούδια από την παιδική χορωδία των μαθητών των τριών Δημοτικών Σχολείων του Γυθείου.