Δελτία Τύπου

Εκτελεστικός Διευθυντής του FRONTEX Fabrice Leggeri

Συμμετοχή του Αν. Γεν. Γραμματέα κ. Φιλιππάκου σε διυπουργική σύσκεψη στο ΥΝΑΝΠ με τον Εκτελεστικό Διευθυντή του FRONTEX Fabrice Leggeri

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος συμμετείχε σε διυπουργική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες Πέμπτη 27 Απριλίου 2017 στο Υπουργείο Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, με αφορμή την εξαιρετικά θετική και γόνιμη επίσκεψη του Εκτελεστικού Διευθυντή του FRONTEX Fabrice Leggeri.

Ο Εκτελεστικός Διευθυντής του FRONTEX Fabrice Leggeri τόνισε την τεράστια πρόοδο που έχει κάνει η Ελλάδα στη φύλαξη των θαλασσίων και των χερσαίων συνόρων της.

Ακολούθησε ευρεία σύσκεψη υπό την προεδρία του ΥΝΑΝΠ Παναγιώτη Κουρουμπλή, στην οποία συμμετείχαν πέραν του κ. Φιλιππάκου, ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής, Γιάννης Μουζάλας, ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη, Νίκος Τόσκας, ο Υφυπουργός Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής, Νεκτάριος Σαντορινιός, ο Γενικός Γραμματέας Ναυτιλίας, Διονύσης Χαράλαμπος Καλαματιανός, ο Αρχηγός του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής, Αντιναύαρχος ΛΣ Σταμάτης Ράπτης, ο Αρχηγός της ΕΛ.ΑΣ., Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας, η Γενική Επιθεωρήτρια Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη και πλήθος υπηρεσιακών παραγόντων.

Ο κ. Leggeri δήλωσε μεταξύ άλλων: «Έχουμε στενή συνεργασία μεταξύ μας: η FRONTEX, η Ελληνική Αστυνομία και η EUROPOL. Ειδικότερα, στα hot spot έχουμε στενή συνεργασία ως FRONTEX με τις Ελληνικές Αρχές.  Αυτό ήταν λοιπόν το επίκεντρο της επίσκεψής μου και σε όλο το πεδίο αυτών των δραστηριοτήτων δεν διαπίστωσα αδύνατα σημεία, αλλά είδα την τεράστια πρόοδο που έκαναν οι  Ελληνικές Αρχές,  από την τελευταία μου επίσκεψη».

Η ελληνική πλευρά εξέφρασε τη συμφωνία της με τη διενέργεια αξιολόγησης των υπηρεσιών εποπτείας των συνόρων και έθεσε θέματα ενίσχυσης του ειδικού εξοπλισμού για την επιτήρηση των θαλασσίων συνόρων, λόγω της ιδιαιτερότητας που παρουσιάζει η θάλασσα στο Αιγαίο. Ο κ. Κουρουμπλής τόνισε ιδιαίτερα τα θετικά αποτελέσματα που σημείωσε το προσωπικό του Λιμενικού Σώματος – Ελληνικής Ακτοφυλακής και της Ελληνικής Αστυνομίας στη διάσωση των προσφύγων. Κυρίως σημείωσε τον ανθρωπισμό και την ψυχική γενναιότητα που δείχνουν κάθε μέρα τα πληρώματα που σώζουν ζωές, κυρίως στη θάλασσα και ζήτησε να παραμείνει η έδρα του FRONTEX στον Πειραιά.

Ο Υπουργός Μετανάστευσης Γιάννης Μουζάλας, τόνισε ότι είναι αλήθεια πως στην Ελλάδα αναπνέουμε καλύτερα λόγω της συμφωνίας της ΕΕ με την Τουρκία, συμφωνία που πρέπει να υπερασπιστούμε.

Ο αναπληρωτής Υπουργός Προστασίας του Πολίτη Νίκος Τόσκας αναφέρθηκε στα γενικότερα ζητήματα αστάθειας στην ευρύτερη περιοχή και σημείωσε ότι η πρακτική του κλεισίματος συνόρων στα Βαλκάνια, δεν αποτελεί αποτρεπτικό παράγοντα για τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας στην Κεντρική Ευρώπη.