Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος, συμμετείχε στην Ενημερωτική Εκδήλωση του ΔΟΜ, στο πλαίσιο του Προγράμματος «Η Εφαρμογή των Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών συμπεριλαμβανομένων μέτρων Επανένταξης», που πραγματοποιήθηκε την Πέμπτη 30 Μαρτίου 2017 στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας.
Συμμετείχαν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Μεταναστευτικής Πολιτικής Γιάννης Μουζάλας, ο Επικεφαλής του ΔΟΜ Ελλάδας Δανιήλ Εσδράς, ο κ. Γιάννης Χατζηγιάννης από το πρόγραμμα Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και ο Ταξίαρχος Παναγιώτης Μαρκετάκης της Υπηρεσίας Διαχείρισης Ευρωπαϊκών και Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη.
Το γραφείο του ΔΟΜ στην Ελλάδα διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στον παγκόσμιο χάρτη των προγραμμάτων Εθελοντικής Επιστροφής κι Επανένταξης, δεδομένου ότι από το 2010 έχει βοηθήσει περισσότερους από 36.550 υπηκόους τρίτων χωρών να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Παράλληλα, έχει στηρίξει πάνω από 3.800 επιστρέφοντες να υλοποιήσουν εξατομικευμένα σχέδια επανένταξης και να δημιουργήσουν συνθήκες βιωσιμότητας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, έγινε αναλυτική παρουσίαση εκτενών στατιστικών στοιχείων που αφορούν στις επιστροφές. Ειδικότερα, αναφέρθηκαν τα εξής:
- 715 υπήκοοι τρίτων χωρών έχουν επιστρέψει στην πατρίδα τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια, από την 1η Ιουνίου του 2016 έως και τις 15 Μαρτίου του 2017, μέσω του Προγράμματος «Εφαρμογή των Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών συμπεριλαμβανομένων μέτρων Επανένταξης», που υλοποιεί ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ), υπό το Εθνικό Πρόγραμμα του Ταμείου Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης. Από αυτούς, οι 174 ανήκουν σε ευάλωτες ομάδες εκ των οποίων οι 75 είναι ιατρικά περιστατικά και οι 43 ασυνόδευτοι ανήλικοι. Κατά το ίδιο χρονικό διάστημα 5.995 υπήκοοι τρίτων χωρών εγγράφησαν στο πρόγραμμα.
- Στην κορυφή της λίστας των χωρών καταγωγής βρίσκεται το Πακιστάν με 1.117 εθελοντικές επιστροφές, ακολουθεί το Ιράκ με 918, το Αφγανιστάν με 871, η Γεωργία με 456 ενώ την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει η Αλγερία με 338 εθελοντικές επιστροφές. Τα στοιχεία αφορούν την περίοδο Ιούνιος 2016 – 15 Μαρτίου 2017.
- Κατά την ίδια χρονική περίοδο, από το σύνολο των 4.715 επιστροφών οι 823 εγγράφησαν στο πρόγραμμα από τα νησιά, εκ των οποίων 385 από τη Λέσβο, 128 από τη Χίο, 128 από τη Σάμο, 101 από την Κρήτη, 43 από την Κω και 38 από τη Λέρο.
- Στο πλαίσιο της εφαρμογής των μέτρων επανένταξης, από την 1η Ιουνίου του 2016 έως και τις 28 Φεβρουαρίου του 2017 έχουν επωφεληθεί με βοήθεια επανένταξης σε είδος 755 υπήκοοι τρίτων χωρών εκ των οποίων οι 392 είναι από Πακιστάν και οι 176 από τη Γεωργία. Παράλληλα, από την 1η ως την 15η Μαρτίου 2017, 15 επιστραφέντες επωφελήθηκαν από τη βοήθεια επανένταξης σε είδος.
Η «Εφαρμογή των Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών συμπεριλαμβανομένων μέτρων Επανένταξης, χρηματοδοτούμενη κατά 75% από Ευρωπαϊκούς Πόρους (Ταμείο Ασύλου, Μετανάστευσης και Ένταξης της ΕΕ) και κατά 25% από Εθνικούς Πόρους (Υπουργείο Εσωτερικών) ξεκίνησε την 1η Ιουνίου του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί τον Μάιο του 2019. Στόχος του προγράμματος είναι η εθελοντική επιστροφή τουλάχιστον 16.200 υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους και η στήριξη, μέσω βοήθειας επανένταξης, για 5.100 επωφελούμενους.
Στη συνέχεια ο κ. Φιλιππάκος κατά την ομιλία του ανέφερε τα εξής:
«Καταρχάς, σας μεταφέρω τους χαιρετισμούς του Υπουργού μας, του κυρίου ΤΟΣΚΑ, ο οποίος λόγω ανειλημμένων υποχρεώσεων στο πρόγραμμα του, δεν είχε τη δυνατότητα να συμμετέχει σήμερα στην εκδήλωση αυτή, και ο οποίος σας εύχεται καλή επιτυχία και εξαγωγή γόνιμων συμπερασμάτων, από τη σημερινή ενημερωτική ημερίδα.
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση στη σημερινή ενημερωτική εκδήλωση, που οργανώνεται με πρωτοβουλία του Διεθνούς Οργανισμού Μετανάστευσης στην Αίθουσα Συνεδρίων Γενικής Γραμματείας Ενημέρωσης & Επικοινωνίας.
Ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης είναι προσηλωμένος στις αρχές του Διεθνούς Δικαίου, στην προστασία των δικαιωμάτων των μεταναστών και στην ασφαλή μετακίνησή τους, καθώς και στην συνεργασία μεταξύ των εταίρων του στην Διεθνή Κοινότητα. Επιπλέον, η συνεργασία μεταξύ των Υπηρεσιών της Ελληνικής Αστυνομίας και του ΔΟΜ έχει εντατικοποιηθεί στη διάρκεια των τελευταίων ετών, με πολύ θετικά αποτελέσματα.
Είναι ενδεικτικό ότι μόνο την τελευταία δεκαετία ο ΔΟΜ έχει βοηθήσει σε διεθνή κλίμακα περισσότερους από 400.000 μετανάστες να γυρίσουν στις πατρίδες τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια.
Το γραφείο ΔΟΜ Ελλάδας διαδραματίζει σημαντικό ρόλο στα προγράμματα Εθελοντικής Επιστροφής κι Επανένταξης, δεδομένου ότι από το 2011 έχει βοηθήσει περισσότερους από 35.000 υπηκόους τρίτων χωρών να επιστρέψουν στην πατρίδα τους με ασφάλεια και αξιοπρέπεια. Παράλληλα, έχει στηρίξει πάνω από 3.500 επιστρέφοντες να υλοποιήσουν εξατομικευμένα σχέδια επανένταξης και να δημιουργήσουν συνθήκες βιωσιμότητας για τους ίδιους και τις οικογένειές τους.
Πιο αναλυτικά, κατόπιν συμφωνίας ανάθεσης – επιχορήγησης μεταξύ του Υπουργείου μας και του ΔΟΜ είναι ενεργό από το καλοκαίρι του 2016, το πολυετές πρόγραμμα AMIF, με το οποίο προβλέπεται η επιστροφή τουλάχιστον 16.200 υπηκόων τρίτων χωρών στις χώρες καταγωγής τους. Αξίζει να σημειωθεί ότι για το δεύτερο εξάμηνο του 2016 πραγματοποιήθηκε, σε συνεργασία με τις αρμόδιες Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας, ο επαναπατρισμός 2.874 υπηκόων τρίτων χωρών (όπως από το Αφγανιστάν, το Μαρόκο, το Πακιστάν και το Μπανγκλαντές) στις χώρες καταγωγής τους.
Στο ίδιο πλαίσιο, εδώ και λίγο καιρό, τροποποιήθηκε η προαναφερθείσα Συμφωνία ανάθεσης – επιχορήγησης και όπως γνωρίζετε, πραγματοποιήσαμε δύο ενημερωτικές εκστρατείες τον Νοέμβριο και τον Φεβρουάριο σε Λέσβο και Κω, για την «Εφαρμογή των Υποβοηθούμενων Εθελούσιων Επιστροφών, Συμπεριλαμβανομένων Μέτρων Επανένταξης», από κοινού με τον Υπουργό κ. Μουζάλα, τον κ. Εσδρά, την κυρία Τσιριγώτη, και ενημερώσαμε τις τοπικές κοινωνίες και ακούσαμε τις απόψεις τους και τους προβληματισμούς τους.
Αυτό το οποίο διαβεβαιώσαμε και τους κατοίκους των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου, είναι ότι το νέο Πακέτο Επανένταξης θα ενισχύσει τις εθελούσιες επιστροφές από τα νησιά της Λέσβου, της Χίου, της Σάμου, της Λέρου και της Κω, και έχει τη δυνατότητα να τα αποσυμφορήσει σε μεγάλο βαθμό.
Βασική μέριμνα της Κυβέρνησής μας είναι η διασφάλιση της ασφάλειας των κατοίκων των νησιών μας και σε καμία περίπτωση η αναβίωση των εικόνων του καλοκαιριού του 2015.
Αυτό για να επιτευχθεί στον απόλυτο βαθμό χρειάζεται και απαιτείται ο διαχωρισμός των φιλοξενουμένων ανθρώπων σε κατηγορίες, όπως εκείνων που περιμένουν και πληρούν τις προϋποθέσεις για το Άσυλο, εκείνων που εθελούσια θα επιστραφούν στις χώρες καταγωγής τους, εκείνων που θα ακολουθήσουν την μέθοδο της αναγκαστικής απέλασης και τις διαδικασίες επιστροφής, όπως αναγράφεται στη Συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας, αλλά και των ταραχοποιών εκείνων στοιχείων που προκαλούν με την συμπεριφορά τους και δημιουργούν συγκρούσεις και εμπλοκές.
Η δυνατότητα εθελούσιας επιστροφής, μέσω του συγκεκριμένου προγράμματος του ΔΟΜ, ως εναλλακτική λύση για τους παράτυπους Αλλοδαπούς, που δε μπορούν να πάρουν άσυλο και να συνεχίσουν το ταξίδι τους στην Κεντρική ή τη Βόρεια Ευρώπη, είναι κατά τη γνώμη μου μία εναλλακτική σπουδαίας σημασίας, και πρέπει όλοι μαζί να τη στηρίξουμε: και οι Υπηρεσίες του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, η Ελληνική Αστυνομία δηλαδή, και το Υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής και ο ΔΟΜ φυσικά.
Ας μην ξεχνάμε ότι αυτό που έχει πετύχει η Χώρα μας στο προσφυγικό και μεταναστευτικό ζήτημα, αναγνωρίζεται πλέον όχι μόνο από την Ευρώπη, αλλά και από όλη την Διεθνή Κοινότητα.
Δεδομένου των όσων ακούσατε, θα μιλήσουν ειδικότερα για την ενημέρωση «Εθελούσιων επιστροφών υπηκόων Τρίτων Χωρών στην χώρα καταγωγής τους, συμπεριλαμβανομένων των μέτρων επανένταξης», ο κύριος ΕΣΔΡΑΣ, ο κύριος ΜΑΡΚΕΤΑΚΗΣ και ο κύριος ΧΑΤΖΗΓΙΑΝΝΗΣ, οι οποίοι θα αναλύσουν διεξοδικότερα τα μέτρα και τα σχέδια δράσης του εν λόγω προγράμματος.
Σας ευχαριστώ θερμά.»