Πραγματοποιήθηκε σήμερα (22 Μαρτίου 2017) το μεσημέρι, στην αίθουσα Παύλος Μπακογιάννης του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, η παρουσίαση της 24ωρης λειτουργίας της τηλεφωνικής γραμμής ψυχολογικής υποστήριξης, συμβουλευτικής και ενημέρωσης του προσωπικού του Σώματος από την Πολιτική και Φυσική ηγεσία της Ελληνικής Αστυνομίας.
Επιπλέον, μετά την παρουσίαση, πραγματοποιήθηκε ειδική τελετή απονομής πιστοποιητικών σπουδών σε (9) κατάλληλα εκπαιδευμένους αστυνομικούς που στελεχώνουν σε 24ωρη βάση την τηλεφωνική γραμμή υποστήριξης.
Από σήμερα (22 Μαρτίου 2017) τα μεσάνυχτα, η τηλεφωνική γραμμή κλήσης 210-3410900 είναι διαθέσιμη σε 24ωρη βάση για όλο το προσωπικό (αστυνομικό ή πολιτικό, εν ενεργεία ή σε αποστρατεία) καθώς και για τα μέλη των οικογενειών της Ελληνικής Αστυνομίας. Σημειώνεται ότι διασφαλίζεται πλήρως η ανωνυμία και το απόρρητο της επικοινωνίας.
Η λειτουργία της γραμμής έχει σκοπό να παρέχει επιστημονική υποστήριξη και συμβουλευτική ενημέρωση, που θα βοηθήσει τους ενδιαφερόμενους να διαχειριστούν και να αντιμετωπίσουν διάφορα ζητήματα που τους απασχολούν σε επαγγελματικό, ατομικό, οικογενειακό επίπεδο, ενώ βασικά χαρακτηριστικά της αποτελούν η διασφάλιση της ανωνυμίας και η πλήρης εχεμύθεια.
Στην εκδήλωση απηύθυναν χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος, ο Γενικός Γραμματέας Δημόσιας Τάξης, Δημήτρης Αναγνωστάκης, ο Αρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Κωνσταντίνος Τσουβάλας και ο Διευθυντής της Διεύθυνσης Υγειονομικού του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Υποστράτηγος Ηλίας Μαλεβίτης.
Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Υπαρχηγός της Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Αριστείδης Ανδρικόπουλος, ο Προϊστάμενος Επιτελείου του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, Αντιστράτηγος Μιχαήλ Καραμαλάκης, ο Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Νοτίου Ελλάδος, Αντιστράτηγος Αντώνιος Μπάκας, Προϊστάμενοι των Κλάδων του Αρχηγείου Ελληνικής Αστυνομίας, ο Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Ασφάλειας, Υποστράτηγος (ε.α) Βασίλειος Γκρίζης, ανώτατοι και ανώτεροι Αξιωματικοί, εκπρόσωποι των Συνδικαλιστικών Ενώσεων και εκπρόσωποι των Μ.Μ.Ε.
Ο κ. Φιλιππάκος απηύθυνε χαιρετισμό, όπου ανέφερε τα εξής:
«Κύριε Γενικέ Γραμματέα,
Κύριε Αρχηγέ,
Κύριε Υπαρχηγέ,
Κύριε Επιτελάρχα,
Κύριε Διευθυντά του Κεντρικού Ιατρείου,
Κύριε Διευθυντά του ΚΕΜΕΑ,
Στρατηγοί,
Αξιωματικοί ,
Κυρίες και κύριοι,
Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση στη σημερινή, ιδιαίτερης σημασίας, τελετή παρουσίασης της νέας 24ωρης ΤΗΛΕΦΩΝΙΚΗΣ ΓΡΑΜΜΗΣ ΨΥΧΟΛΟΓΙΚΗΣ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗΣ, ΣΥΜΒΟΥΛΕΥΤΙΚΗΣ ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗΣ και στην απονομή πιστοποιητικών στα 9 στελέχη της ΕΛ.ΑΣ. που εκπαιδεύτηκαν με επιτυχία.
Η νέα αυτή τηλεφωνική γραμμή έγινε πραγματικότητα, ύστερα από μεθοδευμένες ενέργειες της Πολιτικής και Φυσικής Ηγεσίας της ΕΛ.ΑΣ., όπως είχε εξαγγελθεί στο πλαίσιο των ανακοινώσεων της αναδιάρθρωσης, τον προηγούμενο Σεπτέμβριο.
Η ψυχική ενδυνάμωση της Ελληνίδας και του Έλληνα Αστυνομικού είναι απαραίτητη για να εκπληρώσει με επιτυχία την απαιτητική αποστολή του. Η φύση της εργασίας του είναι τέτοια που πολύ συχνά οι ανθρώπινες αντοχές έρχονται σε δοκιμασία.
Η πίεση που υφίστανται στην μάχιμη καθημερινότητα τους οι Αστυνομικοί, σε συνδυασμό με προσωπικά, οικογενειακά αλλά και οικονομικά προβλήματα, επιφέρουν επιβάρυνση στην ψυχοσύνθεση τους. Η κατάθλιψη, οι αγχώδεις διαταραχές, αλλά και οι σοβαρότερες ψυχικές διαταραχές αποτελούν παγκόσμια μάστιγα της σύγχρονης εποχής και ο πρώτος και βασικότερος τρόπος αντιμετώπισης τους είναι η πρόληψη.
Πόσο εύκολα όμως παραδέχεται ένας αστυνομικός ότι εμφανίζει κάποιο πρόβλημα ή πόσο εύκολα στέλνει ένας διοικητής έναν αστυνομικό του στον ψυχίατρο ή τον ψυχολόγο; Η απάντηση κρύβεται στις συνέπειες. Ο φόβος του στιγματισμού αποτρέπει τον αστυνομικό να αποταθεί σε έναν ειδικό και ας έχει αυτογνωσία για το πρόβλημα που αντιμετωπίζει.
Και αυτό είναι που πρέπει να ξεπεράσουμε: να πείσουμε τον Έλληνα Αστυνομικό να αποκτήσει αυτοπεποίθηση και να σπάσει τη σιωπή του, για τα προβλήματα που τον απασχολούν.
Η πιο σημαντική αξία της νέας 24-ωρης τηλεφωνικής γραμμής που δίνει ένα επιπλέον κίνητρο, έγκειται στην ανωνυμία, στην εχεμύθεια και στη δυνατότητα να πραγματοποιηθεί όλες τις ώρες της ημέρας ή το πιο σημαντικό, που κορυφώνεται η κατάσταση προσωπικής κρίσης.
Καλώ και εγώ, όλες τις Ελληνίδες και τους Έλληνες Αστυνομικούς, να έχουν κατά νου ότι η διαφύλαξη της ψυχικής τους υγείας, είναι το πολυτιμότερο αγαθό. Διατηρώντας την ψυχική τους ισορροπία, και έχοντας υποστηρικτικό περιβάλλον, τόσο προσωπικό όσο και επαγγελματικό, μπορούν να αποδώσουν και στην εργασία τους.
Όταν λοιπόν απασχολεί κάτι σοβαρό την ψυχολογία σας, να μη διστάσετε να καλέσετε στη γραμμή και να συμβουλευτείτε τους ψυχολόγους μας.
Ακόμα και αν, ο αστυνομικός αδυνατεί να επικοινωνήσει λόγω της ψυχολογικής του κατάστασης, τότε η σύζυγος, ο σύζυγος, τα παιδιά, οι φίλοι, μπορούν καλώντας τα ειδικά μας στελέχη να αναζητήσουν βοήθεια.
Θα ήθελα, τέλος, να συγχαρώ τα 9 στελέχη μας, που το τελευταίο διάστημα εκπαιδεύτηκαν σε ειδικά προγράμματα γραμμών βοήθειας. Πρόκειται για στελέχη της Αστυνομίας, για νέα παιδιά, με σπουδές Ψυχολογίας, οπότε διαθέτουν το επιστημονικό υπόβαθρο, για να διαχειριστούν τις κλήσεις των ενδιαφερομένων, με υπευθυνότητα, σεβασμό και ουδετερότητα.
Πιστεύω ότι η πρωτοποριακή αυτή δράση αναβαθμίζει την εικόνα της Ελληνικής Αστυνομίας, καθώς δίνει ουσιαστική προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της ψυχικής υγείας του προσωπικού και εύχομαι στο μέλλον να συνεχιστούν οι δράσεις αυτού του είδους.
Σας ευχαριστώ θερμά.»