Παρουσίες

Παρουσίαση Ημερολογίου του Ελληνικού Τμήματος Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (IPA)

Ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών Τζανέτος Φιλιππάκος συμμετείχε την Τρίτη 7 Μαρτίου 2017 στην παρουσίαση του Ημερολογίου του Ελληνικού Τμήματος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών (IPA), που πραγματοποιήθηκε στο Ξενοδοχείο Τιτάνια, με θέμα: «Προσφυγικό, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Απόδημος Ελληνισμός».

Το Ελληνικό Τμήμα/ΙΡΑ εδώ και χρόνια προάγει με τον καλύτερο τρόπο την εξωστρέφεια και το ανθρώπινο πρόσωπο των αστυνομικών, δίνοντας έμφαση στη δύσκολη συγκυρία για τη χώρα μας, με δράσεις κοινωνικού και πολιτιστικού χαρακτήρα.

Στην παρουσίαση του Ημερολογίου, πέραν του κ. Φιλιππάκου παραβρέθηκαν ο Πρόεδρος της Ένωσης Κεντρώων κ. Βασίλειος Λεβέντης, η υπεύθυνη για θέματα Προστασίας του Πολίτη και Βουλευτής ΣΥΡΙΖΑ κ. Παναγιώτα Κοζομπόλη-Αμανατίδη, η Γενική Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπων & Προστασίας Συνόρων Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, η Πρόεδρος της Ελληνικής Εθνικής Επιτροπής UNICEF κ. Σοφία Τζιτζίκου, ο Καθηγητής Γεωστρατηγικής της Σχολής Ευελπίδων & Πρόεδρος του Πολιτιστικού Κέντρου Ελληνικής Αστυνομίας (ΠΟ.Κ.Ε.Α.) κ. Κωνσταντίνος Γρίβας, ο Αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου κ. Φώτης Μακρής, ο εκπρόσωπος του ΥΠΕΞ και Προϊστάμενος του Τμήματος Απόδημου Ελληνισμού κ. Βαγγέλης Βουρδουμπάκης, καθώς και εκπρόσωποι Συνδικαλιστικών Οργανώσεων και Φορέων. Το συντονισμό της εκδήλωσης έκανε ο δημοσιογράφος Πάνος Σόμπολος.

Ο κ. Φιλιππάκος απηύθυνε χαιρετισμό, όπου μεταξύ άλλων τόνισε:

«Θα ήθελα αρχικά να σας ευχαριστήσω για την πρόσκληση να συμμετάσχω στη σημερινή εκδήλωση που διοργανώνει το Ελληνικό Εθνικό Τμήμα της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών.

Αναμφισβήτητο είναι το γεγονός ότι το προσφυγικό – μεταναστευτικό έχουν δημιουργήσει μείζον εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές θέμα στη διαχείρισή τους.

Το έτος 2015 και το πρώτο μισό του 2016  αποτέλεσαν ένα εκρηκτικό διάστημα για την χώρα μας, καθώς ήταν αυξημένες οι προσφυγικές – μεταναστευτικές ροές. Αρκεί να αναλογιστεί κανείς ότι στα νησιά μας, στα νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου έφταναν και 10000 πρόσφυγες και μετανάστες ημερησίως.

Μέσα από μία ξαφνική και μη υπολογίσιμη κατάσταση, καταφέραμε ως Χώρα, ενωμένοι όλοι οι εμπλεκόμενοι Φορείς και τα Υπουργεία, με τα Σώματα Ασφαλείας και τις Ένοπλες Δυνάμεις να βρίσκονται στην πρώτη γραμμή, με τη στήριξη εθελοντικών οργανώσεων, αλλά και με την βοήθεια των απλών καθημερινών πολιτών και κυρίως με την ανθρωπιά των νησιωτών μας, να έχουμε καταφέρει να διαχειριστούμε ως τώρα πάνω από 1.300.000 πρόσφυγες.

Οι προκλήσεις είναι πολλές και απαιτούν συνεχώς επαγρύπνηση και ετοιμότητα, δύο πράγματα που η Ελληνική Αστυνομία τα διαθέτει στο έπακρον.

Είδαμε χώρες να υψώνουν τείχη στα σύνορά τους, να χτυπούν ταλαιπωρημένους πρόσφυγες που κρατούσαν στην αγκαλιά τους μικρά παιδιά και να καταπατούν τα ανθρώπινα και διεθνή δικαιώματα.

Εμείς οι Έλληνες αντιθέτως, καθώς γνωρίζουμε από προσφυγιά και καθώς ξέρουμε πολύ καλά πώς να υπηρετούμε τις αθάνατες αρχές και αξίες που χαρακτηρίζουν το ελληνικό πνεύμα, κρατήσομε μια ισορροπία και δείξαμε μεγαλοψυχία και ανιδιοτέλεια στους δυστυχισμένους και ξεριζωμένους αυτούς ανθρώπους. Ακόμα το κάνουμε. Και δεν θα σταματήσουμε ως Χώρα να σεβόμαστε την ανθρώπινη ύπαρξη, πάντα όμως διαφυλάττοντας την ταυτότητά μας και το συμφέρον των Ελλήνων πολιτών.

Κάποιοι από εμάς που βρισκόμαστε εδώ στην αίθουσα, έχουμε βιώσει από κοντά τις εφιαλτικές εικόνες του προσφυγικού ζητήματος σε όλα του τα επίπεδα. Έχουμε δει το θάνατο, την πάλη, την αγωνία, τον φόβο, αλλά και την εκτίμηση και την ευγνωμοσύνη των δυστυχισμένων αυτών ανθρώπων. Είναι εικόνες που δεν περιγράφονται με λόγια και θα μας συντροφεύουν σε όλη μας τη ζωή.

Εκδηλώσεις σαν τη σημερινή, αποκτούν λοιπόν ξεχωριστή σημασία, γιατί αξιόλογοι άνθρωποι από διαφορετικούς -αλλά συγκοινωνούντες- χώρους, μοιράζονται τις εμπειρίες, τους προβληματισμούς, τις θέσεις, τις απόψεις, αλλά και τις προτάσεις τους.

Μια κίνηση ευαισθητοποίησης, όπως είναι η σημερινή παρουσίαση του Ημερολογίου με θέμα «Προσφυγικό, Ανθρώπινα Δικαιώματα και Απόδημος Ελληνισμός», περνάει μηνύματα αλληλεγγύης και «ξυπνάει» ιστορικές μνήμες που όλοι οι Έλληνες έχουμε χαραγμένες βαθιά μέσα στην καρδιά μας.

Δεν θα ήθελα να επεκταθώ περισσότερο στα επιμέρους θέματα του προσφυγικού – μεταναστευτικού, στα αίτια και στην διαχείρισή του, στην Ευρωπαϊκή και Διεθνή στάση, καθώς και στα μέτρα διαχείρισης του ζητήματος αυτού. Λίγο πολύ τα γνωρίζουμε όλοι αυτά και είμαστε ενημερωμένοι για τις προσπάθειες που καταβάλλονται από κάθε αρμόδιο για την ορθότερη και αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του ζητήματος.

Σκοπός είναι να επικεντρωθούμε στο κοινωνικό μήνυμα της σημερινής εκδήλωσης και να το μεταφέρουμε στον πλησίον μας, στον συνάνθρωπό μας. Και αυτό δεν είναι άλλο από την ουσιαστική και ηθική στάση ζωής απέναντι στην ανθρώπινη ύπαρξη, χωρίς προκαταλήψεις και χωρίς διαχωρισμούς, ανεξαρτήτως φυλής, θρησκείας, καταγωγής, αλλά με μόνο κίνητρο τον σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα και τις Διεθνείς Συμβάσεις.

Και με αυτήν την σκέψη θα ήθελα να ολοκληρώσω και να σας ευχαριστήσω θερμά που με ακούσατε.»