Δελτία Τύπου

Συζήτηση Στρογγυλής Τραπέζης

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης συνδιοργανώθηκε από την Ελληνική Αστυνομία και την Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού

Συζήτηση στρογγυλής τραπέζης πραγματοποιήθηκε στις 28 Φεβρουαρίου 2017 σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας, από την Ελληνική Αστυνομία και την Διεθνή Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού (ICRC), ύστερα από πρόταση του Αναπληρωτή Γενικού Γραμματέα Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτου Φιλιππάκου.

Από πλευράς της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού συμμετείχαν η Επικεφαλής ICRC για την Ελλάδα, Sari Nissi, o Αναπληρωτής επικεφαλής της Αποστολής στην Ελλάδα Roberto Forin και ο Συντονιστής του τομέα Προστασίας της ICRC Thierry Schreyer. Ακόμη παρευρέθηκε ο Πρόεδρος του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού, Αντώνης Αυγερινός.

Στη συνάντηση παρόντες ήταν ο Αναπληρωτής Γενικός Γραμματέας Υπουργείου Εσωτερικών, Τζανέτος Φιλιππάκος και από πλευράς Ελληνικής Αστυνομίας, η Γενικός Επιθεωρητής Αστυνομίας Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων, Αντιστράτηγος Ζαχαρούλα Τσιριγώτη, ο Διευθυντής της Δ/νσης Υγειονομικού/Α.Ε.Α, Υποστράτηγος (ΥΓ) Ηλίας Μαλεβίτης, ο Προϊστάμενος του Κλάδου Αλλοδαπών και Προστασίας Συνόρων/Α.Ε.Α., Ταξίαρχος Αχιλλέας Σκανδάλης, ο Διευθυντής της Δ/νσης Αλλοδαπών Αττικής, Ταξίαρχος Κων/νος Λουζιώτης, ο Διευθυντής της Δ/νσης Δίωξης Παράνομης Μετανάστευσης/ Α.Ε.Α, Αστυνομικός Δ/ντης Γεώργιος Κοσσιώρης, καθώς και άλλα στελέχη της Ελληνικής Αστυνομίας.

Τα θέματα που συζητήθηκαν στην συνάντηση, αφορούσαν στην υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη/ Ελληνικής Αστυνομίας και της Διεθνούς Επιτροπής του Ερυθρού Σταυρού σχετικά με το μεταναστευτικό – προσφυγικό ζήτημα,  σε εν δυνάμει τομείς συνεργασίας για το μέλλον, καθώς και σε ζητήματα κοινού ενδιαφέροντος.

Ειδικότερα, τονίστηκε η ανάγκη για συνέχιση της βελτίωσης των συνθηκών κράτησης  μεταναστών σε προαναχωρησιακά κέντρα και αστυνομικά τμήματα, δίνοντας έμφαση στην πρόσβασή τους σε υπηρεσίες Υγείας και στη διαχείριση των ευπαθών ομάδων.

Τέλος, ο κ. Φιλιππάκος ευχαρίστησε θερμά για τη συνεργασία και τις προσπάθειες που καταβάλλει η Διεθνής Επιτροπή Ερυθρού Σταυρού στο πλαίσιο των κοινών δράσεων με το Υπουργείο Προστασίας του Πολίτη και τις Υπηρεσίες της Ελληνικής Αστυνομίας.